30 de unități administrativ-teritoriale vor beneficia de subvenționarea prețului gazelor

0
155

30 de unități administrativ-teritoriale vor beneficia de subvenționarea prețului gazelor

30 de unități administrativ-teritoriale care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile vor primi subvenție, în baza unui Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Energiei.

Ordinul comun pentru stabilirea procedurii privind acordarea subvenției de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022, prevede că, pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei, se alocă sume sub formă de subvenție, în cuantum de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh, la nivelul unităților administrativ-teritoriale unde energia termică este furnizată prin sisteme de alimentare centralizată.

La nivel național, 30 de unități administrativ-teritoriale au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile pentru subvenție.

Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, a spus ministrul Cseke Attila.

”Aceste sume vizează acoperirea unor costuri legate de achiziția gazelor naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022”, a precizat ministrul, care a subliniat că, în termen de 5 zile calendaristice de la emiterea facturilor de gaze naturale, UAT-urile pot transmite, cu semnătura primarului, către MDLPA, cererea și documentele justificative: extras în copie din contractul de furnizare gaze naturale, din care să rezulte părțile contractante, durata contractului, cantitatea contractată și prețul gazelor naturale, certificate conform cu originalul; copie facturi fiscale gaze naturale, certificate conform cu originalul.

Totodată, Ordinul comun prevede că, la nivelul Ministerului Dezvoltării, în termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii documentelor justificative, se realizează situația centralizatoare a sumelor necesare acoperirii lunare a subvenției și se promovează proiectul de ordin privind repartizarea sumelor către bugetele UAT-urilor, urmând ca primăriile să transfere sumele producătorilor de energie termică în maximum 3 zile de la data înregistrării sumelor în conturile de venituri ale bugetelor locale.

(sursa: Mediafax)

Nuclearelectrica vinde energie electrică de 254 milioane lei către E.ON Energie, în 2022

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat un contract în valoare de 254 milioane lei pentru vânzarea de energie electrică societăţii E.ON Energie.

Câţi angajaţi mai sunt în băncile din România şi cât câştigă bancherii

Pandemia de COVID-19 a făcut ca restructurarea sistemului bancar să se accentueze în 2020 şi 2021, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2021 un număr de 51.713 angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.695, scrie ZF.

30 de unități administrativ-teritoriale vor beneficia de subvenționarea prețului gazelor

30 de unități administrativ-teritoriale care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile vor primi subvenție, în baza unui Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Energiei.

Titluri de stat cu scadenţa la 10 ani, cotate la o rată de referinţă de 5,30%

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au fost cotate miercuri la o rată de referinţă de 5,30% pe piaţa secundară, nivel la care a stagnat în ultimele şapte zile.

Cum cred brokerii că va arăta 2022: Volatilitate, inflaţie, randamente în scădere

Bursa de Valori Bucureşti a urcat cu aproximativ 30% în 2021, dinamică dată de indicele principal BET, adică de cele 19 companii incluse în componenţa sa, în timp ce lichiditatea medie zilnică a acestui an s-a ridicat la 86,4 mil. lei, potrivit datelor BVB.

Investiţii: Şampania a bătut giganţii tech şi bitcoin în 2021

Cei care au investit în şampanie vintage în acest an au motive de a sărbători: cele mai râvnite sticle au performat peste toate activele importante de pe piaţa financiară, de la Big Tech la bitcoin, în 2021, scrie Reuters.

A opta zi în care gazul rusesc curge în sens invers prin conducta Yamal

Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gazul rusesc către Europa de Vest, trimitea marți combustibilul înapoi în Polonia pentru a opta zi la rând, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade citate de Reuters.

VIDEO Nicolae Ciucă anunță prelungirea ajutorului de stat pentru investiții în energie termică

Acordarea ajutorului de stat pentru proiecte de energie termică din resurse regenerabile, respectiv biomasă, biogaz, energie biotermală, a fost prelungit cu doi ani, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Valoarea acestuia se ridică la 150 de milioane de euro.

Vânzările online din România au scăzut în 2021. La ce nivel au ajuns

Vânzările online în România a scăzut cel mai mult în 2021, trend invers față de UE, unde acestea au crescut, arată datele Eurostat.

Scumpirile în construcții continuă. La ce produse prețurile vor fi stabile

Prețurile în construcții și în comerțul cu amănuntul vor continua să crească în următoarele trei luni, potrivit estimărilor managerilor companiilor de pe piața autohtonă, arată INS. Totodată, costurile vor fi stabile în industria prelucrătoare şi servicii.

Producătorii din industrie GRAV afectați de scumpirea energiei. Un mare producător își reduce activitatea

Compania Alro va reduce producția de aluminiu primar în 2022 din cauza scumpirii energiei, arată un comunicat trimis către BVB.

Retrospectivă 2021: Cele mai importante evenimente din industria construcţiilor

După ce au fost la cârma economiei în 2020, construcţiile s-au mai temperat în 2021 şi au ajuns să se confrunte cu scumpiri istorice la materiale.

48% dintre părinții români folosesc aplicații de control parental pentru activitatea online a copiilor

Circa 48% dintre părinții români folosesc aplicații de control parental pentru activitatea online a copiilor. Totodată, 45% verifică istoricul de navigare al copiilor și 55% discută cu copiii lor despre obiceiuri digitale sănătoase, arată studiu al firma de securitate Kaspersky. Însă 23% au încredere în copiii lor şi nu le controlează activitatea pe internet.

Importurile de gaze naturale EXPLODEAZĂ. Au crescut cu peste 68% în primele 10 luni din 2021

România a importat 2,283 milioane tone echivalent petrol (tep) , în primele zece luni din 2021, cu 68,4% (927.500 tep) mai mare faţă de aceeași perioadă din 2020, arată INS.

Deficitul bugetar a crescut la 4,7% din PIB în primele 11 luni din 2021

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 4,7% din PIB în primele 11 luni din 2021, arată Ministerul Finanţelor.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here