Circa 48% dintre părinții români folosesc aplicații de control parental pentru activitatea online a copiilor. Totodată, 45% verifică istoricul de navigare al copiilor și 55% discută cu copiii lor despre obiceiuri digitale sănătoase, arată studiu al firma de securitate Kaspersky. Însă 23% au încredere în copiii lor şi nu le controlează activitatea pe internet.
Cu toate astea, 60% dintre părinţi controlează videoclipurile pe care copiii le vizionează, 56% urmăresc site-urile vizitate de copii, iar 52% încearcă să pună restricții asupra jocurilor.
Totodată, 49% vor să limiteze timpul petrecut de copii pe dispozitive. Astfel, 42% dintre părinţi permit copiilor să folosească dispozitive digitale doar sub supravegherea unuia dintre părinţi și 9% le permit să folosească dispozitive digitale doar sub supravegherea unui membru al familiei.
87% dintre respondenţi spun că părinţii şi familia sunt responsabili pentru reglementarea comportamentului copiilor în spaţiul digital, 28% consideră că profesorii şi şcolile ar trebui să facă acest lucru, iar 27% sunt de părere că responsabilitatea este a celor mici.
Prin urmare, 90% dintre părinţi au discutat cu copiii lor despre regulile de comportament online iar 10% nu au abordat acest subiect.
Recomandări pentru părinți:
– să discute cu copiii lor scenarii şi exemple despre securitatea online;
– instalarea unei aplicaţii de control parental;
– părinţii să discute problema partajării excesive şi a confidenţialităţii datelor, atunci când copilul este un utilizator activ al reţelelor sociale şi partajează mult conţinut;
– verificarea geoetichetelor de pe fotograf pentru a se asigura că informaţiile confidenţiale nu apar;
– verificarea comentariilor de pe reţelele sociale.
Sondajul a fost realizat online de compania Sapio în septembrie 2021, pe 11.000 de respondenţi.
Sondajul a implicat adulţi care locuiesc cu copiii lor cu vârste cuprinse între 7-12 ani şi cu program complet de muncă.
Eşantionul a inclus 1.000 de respondenţi din Marea Britanie, Franţa şi Germania; şi 500 din fiecare dintre următoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Nigeria, Peru, Chile, Argentina şi Mexic.
După ce au fost la cârma economiei în 2020, construcţiile s-au mai temperat în 2021 şi au ajuns să se confrunte cu scumpiri istorice la materiale.
Circa 48% dintre părinții români folosesc aplicații de control parental pentru activitatea online a copiilor. Totodată, 45% verifică istoricul de navigare al copiilor și 55% discută cu copiii lor despre obiceiuri digitale sănătoase, arată studiu al firma de securitate Kaspersky. Însă 23% au încredere în copiii lor şi nu le controlează activitatea pe internet.
România a importat 2,283 milioane tone echivalent petrol (tep) , în primele zece luni din 2021, cu 68,4% (927.500 tep) mai mare faţă de aceeași perioadă din 2020, arată INS.
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 4,7% din PIB în primele 11 luni din 2021, arată Ministerul Finanţelor.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 1,6% în noiembrie, faţă de luna anterioară, până la 321,980 miliarde de lei, potrivit BNR.
Exporturile de arme ale României au scăzut de la 195 de milioane de euro în 2018, ajungând la 116 milioane de euro în 2020, arată datele European Network Against Arms Trade (ENAAT). În 2019 exporturile de armament s-au ridicat la 144 milioane euro.
Decorațiuni de Crăciun în valoare de miliarde de dolari sunt exportate în întreaga lume în fiecare an.
Comisia Europeană va adopta oficial în ianuarie noi reguli pentru acordarea ajutoarelor de stat, acestea urmând să fie aliniate obiectivelor și țintelor asumate de UE prin Pactul verde european (Green Deal), precum și cu alte reglementări recente în domeniul energiei și mediului, având în vedere importanța sporită care se acorda protecției mediului.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 5,8 miliarde de lei din capitalizare, adică 2,66%, în această săptămână. Suma tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 43%, față de săptămâna anterioară.
Alocaţiile de stat pentru copii s-au ridicat la 853.252 milioane de lei în luna noiembrie. Suma medie plătit a fost de 237,35 lei/beneficiar, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Anul 2021, preconizat iniţial ca fiind un an al revenirii după debutul pandemiei din 2020, a fost pentru piaţa locală de asigurări un an marcat de încă un faliment, al treilea în ultimii 6 ani, destabilizarea pieţei RCA.
Ceea ce părea, în urmă cu puţin timp, doar o modalitate de promovare în rândul multinaţionalelor, a devenit în ultimul an o adevărată revoluţie în toată lumea.
Profitabilitatea record, revigorarea creditării, continuarea consolidării şi restructurării băncilor, digitalizarea şi nivelul scăzut al ratei NPL sunt câteva dintre caracteristicile bankingului românesc în 2021.