Românii sunt foarte îngrijorați de scumpirile din acest an, cu toate să se declară mai optimiști în 2022 decât în perioada anterioară, arată studiul Ipsos din 33 de state. Ei au avut un an mai problematic față de media celorlalte țări.
Totodată, nu cred că vor deveni mai toleranți și rămân în continuare sceptici la vaccinarea anti COVID-19.
Astfel, 56% dintre respondenții din 33 de țări cred că 80% din populația globului se va vaccina cu cel puțin o doză. Cei mai optimiști în acest sens sunt oamenii din Peru – 81%, China 80%, Malaysia 79% sau India 75%, Brazilia – 76%, Mexic – 75%. Europenii sunt printre cei mai pesimiști la acest capitol , mai ales Ungaria 29%, Polonia, Germania 33%, fiecare, Elveţia 34%.
Și românii sunt sceptici. 44% cred că 80% din populația globului va fi vaccinată cu cel puțin o doză. Cei mai încrezătoare sunt persoanele între 35-49 ani -50% nivel de acord, cele cu educaţie medie 48% și antreprenorii 47%.
De asemenea, 60% cred că vor fi mai multe fenomente meteo extreme în acest an, comparativ cu 2021.
În privința călătoriilor, 45% dintre respondenţi se aşteaptă ca numărul curselor aeriene să se reducă faţă de 2019.
Circa 25% dintre consumatori se așteaptă la o creștere a prețurilor peste venituri, iar românii sunt cei mai îngrijorați, 85% dintre aceștia se tem de scumpiri alarmante, mai ales din cauza inflației și a costurilor la energie. 88% dintre bărbaţii români sunt mai preocupaţi de acest aspect prin comparaţie cu 82% dintre femei. Cele mai temătoare sunt persoanele cu studii superioare 93% și 92% dintre cei cu vârste între 35-49 ani.
La fel de îngrijorați sunt și 88% dintre ruși, 85% chilieni și 85% olandezi.
33% dintre participanţii la studiu se aşteaptă la prăbuşirea principalelor burse globale în 2022, mai puțini cu 5% față de 2020. 33% dintre români cred acest lucru, 55% polonezi și 48% ruși.
71% anticipează că zonele din centrele oraşelor se vor aglomera odată cu revenirea muncii la birou.
60% dintre români cred că mai mulți oameni vor trăi în mediul virtual.
40% dintre oameni se așteaptă la un dezastru natural în țara lor.
Însă 77% cred că acest an va fi mai bun la nivel personal față de 2021, ia 90% consideră că anul trecut a fost mai bun decât 2020. Astfel că 61% consideră că economia globală își va reveni.
Din fericire, 75% dintre respondenţi se declară hotărâţi să ia decizii personale pentru a face anumite lucruri cu privire la ei sau la cei din jur.
90% dintre români consideră că 2021 a fost un an dificil, peste 77% la nivel global. Mai mult, 68% dintre români consideră că anul trrecut a fost prost pentru ei și familiile lor. Dar 80% sunt optimiști cu privire la 2021. În acelaşi timp, 88% dintre români vor să adopte rezoluţii personale.
Studiul s-a desfăşurat online între 22 octombrie – 5 noiembrie 2021, în rândul a 22.023 de persoane adulte din 33 de ţări.
Bitcoinul şi alte criptomonede au scăzut abrupt joi, 6 ianuarie, după ce o minută agresivă a Rezervei Federale (Fed – banca centrală a Statelor Unite), realizată în urma întâlnirii Fed din decembrie, a afectat activele globale de risc, relatează CNBC.
Românii sunt foarte îngrijorați de scumpirile din acest an, cu toate să se declară mai optimiști în 2022 decât în perioada anterioară, arată studiul Ipsos din 33 de state. Ei au avut un an mai problematic față de media celorlalte țări.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a continuat să crească astăzi la 3,05% pe an, de la 3,03% în ziua precedentă, arată datele BNR.
Românii preferă tot mai mult produsele autohtone, astfel încât vânzările au crescut cu 30% față de anii precedenţi. Motivele sunt conștientizarea consumatorilor dar și îmbunătăţirea calităţii şi a modului de ambalare a acestora, arată un studiu al Cooperativei Ţara Mea.
Acţiunile americane au scăzut abrupt miercuri, după cea mai recentă minută a FED în care se arată că cea mai puternică bancă la nivel mondial va începe să majoreze dobânzile mai devreme decât se aşteptau analiştii pe măsură ce propriile temeri cu privire la inflaţie cresc.
În 2021 au fost ridicate aproximativ 247 de runde de finanţare în valoare de peste 100 de milioane de dolari de companii active în sectorul de tehnologie, iar la nivel european circa 78 de jucători tech au devenit „unicorni” anul trecut, potrivit Sifted.eu.
Retailerul francez Auchan ar putea prelua rivalul său Carrerfour, în urma analizării unei a doua oferte, spun surse apropiate, citate de Bloomberg.
Piaţa muncii din România a trecut prin multe încercări în pandemie, astfel că 15 dintre cele 41 de judeţe, în afară de municipul Bucureşti, au înregistrat scăderi ale numărului de salariaţi în perioada octombrie 2019 – octombrie 2021, conform calculelor ZF bazate pe date de la INS.
România se află pe locul 6 în Europa în 2021 prin prisma celor mai mari creşteri bursiere: indicele principal BET, plus 33,2%. Pe primul loc sunt estonienii, cu 49%, scrie ZF.
Falimentul City Insurance, care a zdruncinat, anul trecut, piața asigurărilor RCA din România, era anunțat de doi ani de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), însă nu s-au luat măsuri pentru a se împiedica acest dezastru.

La început de an, o nouă statistică Eurostat vine să ne arate încă o dată că locul nostru în UE este la coada plutonului.
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA organizează licitație pentru realizarea loturilor 1 și 2 de electrificare a liniei Cluj-Napoca – Oradea – Bihor.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 3,03% pe an, astăzi, de la 3,01%, marţi, arată datele BNR.
Că ai nevoie de articole de sezon, că trebuie să îți cumperi anumite piese vestimentare pentru ocazii deosebite sau că vrei, pur și simplu, să îți reînnoiești garderoba achiziționând cele mai noi modele de articole vestimentare și de încălțăminte, oricare ar fi motivul, soluția este aceeași – codurile de reducere care îți oferă posibilitatea de a cumpăra articolele preferate la prețuri mai mici, avantajoase.