9 cărți de dat cu capul

0
46

1. Turnirul khazar

Autor: Andrei Cornea

Editura: Humanitas, 2024 

Într-o lume tot mai sceptică și relativistă, în care fiecare vrea „să aibă dreptatea și adevărul lui”, ne pierdem criteriile morale și intelectuale și nu mai suntem capabili să înfruntăm momentele de cumpănă ale vieții noastre și ale istoriei. Cum se poate lupta cu dogmatismul, cu fanatismul, cu autocrațiile, cu antiliberalismul, cu teoriile conspiraționiste? Cum putem reconstrui o ierarhie reală a valorilor armonizându-ne credințele individuale? Metoda pe care o alege Andrei Cornea „oferă un mod de a discerne între sisteme, valori, poziții filozofice și culturale care nu presupune o judecată a priori”. Titlul evocă povestea hanului khazar care trebuie să aleagă între creștinism, iudaism și islam. Noua ediție a Turnirului khazar este adăugită, precedată de un cuvânt înainte și completată cu șase eseuri polemice.

2. Scrisori către un tânăr romancier

Autor: Mario Vargas Llosa

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Mihai Cantuniari

Construită sub forma a unsprezece scrisori către un personaj imaginar, un ucenic în arta prozei, scrisori unificate printr-un capitol concluziv sintetic, cartea reconstituie întregul proces creativ prin care a trecut un autor capabil să transforme în literatură tot ce atinge: Mario Vargas Llosa. Suntem martori ai lungii sale peregrinări ca literat și ai experienței unice, personale și netransferabile de romancier. Cum devii scriitor? Ce mecanisme imperioase te impulsionează în această vocație? Ce poți învăța de la marii scriitori și ce este sau trebuie să fie numai al tău, dacă ai ceva de spus? Cartea lui Vargas Llosa e o suită de lecții magistrale despre arta de a scrie romane – în fond, o lecție de literatură.

3. Zilele ce vor veni

Autoare: Mélissa Da Costa

Editura: Trei, 2024

Traducere: Liliana Urian

După pierderea ființelor iubite, Amande își părăsește apartamentul, prietenii și serviciul, pentru a se refugia într-o casă izolată din Auvergne. Aici, chinuită de insomnie și de amintiri, trăiește singură, evitând soarele, până când descoperă din întâmplare calendarele horticole ale fostei proprietare. Și atunci ia hotărârea de a readuce la viață grădina abandonată. Lucrând pământul, îngrijind plantele și bucurându-se de roadele muncii sale, Amande găsește puterea de a renaște și de a privi cu speranță spre zilele ce vor veni.
Un roman plin de emoție, un imn închinat puterii vindecătoare a naturii.

4. Aniversarea

Autoare: Stephanie Bishop

Editura: Trei, 2024

Traducere: Anca Dumitrescu

Romanciera J.B. Blackwood și soțul ei Patrick, regizor și personalitate-cult, mai în vârstă decât ea, aniversează 14 ani de căsătorie într-o croazieră. Când l-a cunoscut pe Patrick, el părea oarecum fără vârstă, așa cum sunt toți zeii în ochii celor care-i venerează. Însă succesul lui începe să apună, iar J.B. e pe punctul să obțină un premiu literar important. El i-a supervizat dintotdeauna scrierile, dar acum ea ar putea ajunge să-l pună în umbră.
După multe zile însorite, se stârnește o furtună cu consecințe dramatice, care declanșează o adevărată căutare a adevărului despre căsnicia lor.
Un roman care pune întrebarea cât de clară e, în mintea scriitorului, granița dintre realitate și intrigă. Cum îi refuzăm pe oamenii pe care îi dorim? Și care e prețul, pentru noi, pentru alții și pentru arta noastră, dacă nu-i refuzăm?

5. Distanța dintre noi

Autoare: Jhumpa Lahiri

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Adriana Voicu

„Acest roman poetic explorează teme precum singurătatea, izolarea, secretele de familie, voința politică și puterea iubirii necondiționate. Lahiri înțelege că problemele nesoluționate din trecut ne pot determina să creăm genul de viață pe care ne dorim cel mai mult să o evităm. Conflictele ce nu au fost rezolvate îi împing pe oameni să-și aleagă parteneri de viață nepotriviți, cu care vor dezvolta relații complet nesatisfăcătoare. Romanul demonstrează cu detalii meticuloase că înfruntarea unui trecut dureros și conștientizarea secretelor de familie reprezintă adeseori cheia fericirii adevărate. […] Pentru cei care încă se chinuie să accepte și să facă față unor relații complicate de familie și pentru cei care au tendința să dezvolte relații romantice nesănătoase și să-și aleagă parteneri nepotriviți, Distanța dintre noi reprezintă o lectură obligatorie. Distanța dintre noi este o mărturie a capacității umane de a înfrunta și de a trece peste acest gen de provocări” – The Huffington Post.

6. Cartea neliniștii

Autor: Fernando Pessoa

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Dinu Flămând

Această carte aproape mitică, probabil opera cea mai seducătoare a lui Fernando Pessoa, e un monolog de o tristețe indicibilă, care surprinde cu o minuție halucinantă interiorul cu mii de fațete al unuia dintre numeroșii săi heteronimi, Bernardo Soares.

„Angloman, miop, curtenitor, timid, înveșmântat în culori sumbre, reticent și familiar, cosmopolit predicând naționalismul, investigator solemn al lucrurilor futile, umorist care nu surâde nicicând, dar ne îngheață sângele, inventator de alți poeți și distrugător de sine însuși, autor de paradoxuri clare ca apa limpede și la fel ca ea de vertiginos, căci pentru el a simula înseamnă a se cunoaște pe sine, misterios, dar fără să cultive misterul, misterios ca luna la amiază, fantomă taciturnă a sudului portughez, cine este Fernando Pessoa?”, Octavio Paz.

7. Mică istorie a filosofiei

Autor: Nigel Warburton

Editura: Litera, 2024

Filosofia începe cu natura realității și cu modul în care ar trebui să trăim. Acestea au fost preocupările lui Socrate, care și-a trăit viața într-o piață din Atena, adresând întrebări ciudate și punându-i pe gânduri pe oamenii pe care îi întâlnea prin faptul că le demonstra cât de puține înțelegeau cu adevărat. Această istorie captivantă ne prezintă marii gânditori ai filosofiei occidentale și le explorează cele mai importante idei despre lume și despre cum să trăiești mai bine în ea. În 40 de capitole concise, Nigel Warburton ne conduce într-un tur al ideilor fundamentale din istoria filosofiei. Warburton nu doar că face filosofia mai accesibilă, dar oferă inspirație pentru a gândi, a argumenta, a raționa și a întreba. Mică istorie a filosofiei ne prezintă imaginea generală a omenirii în căutarea înțelegerii filosofice și ne invită pe toți la discuție.

8. Nemesis

Autor: Max Hastings

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Miruna Andriescu

Bătălia pentru Japonia, încheiată la mai multe luni după bătălia pentru Europa, a implicat operațiuni navale, militare și aeriene pentru care nu există un cronicar mai bun decât marele istoric militar Max Hastings. Relatarea lui captivantă explorează nu doar obiectivele strategice globale ale Americii, Japoniei și Marii Britanii, ci și experiențele directe ale piloților, marinarilor și soldaților din toate țările participante la războiul din Pacific. Marea bătălie navală din golful Leyte, războiul insuficient comentat din China, recucerirea Birmaniei de către armata britanică, acțiunile nesăbuite ale generalului MacArthur în Filipine, bătăliile de la Iwo Jima și Okinawa, asaltul generalului LeMay asupra Japoniei, bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, aproape necunoscutul blitzkrieg sovietic din Manciuria și actele finale ce au avut loc în Asia aflată sub ocupație japoneză – toate aceste momente istorice sunt alese astfel încât să reflecte o mare varietate de experiențe umane.

„În mitologia greacă, Nemesis este zeița răzbunării și a justiției divine. Cititorii trebuie să judece singuri dacă soarta care s-a abătut asupra Japoniei în 1945 merită sau nu această definiție, așa cum am înțeles-o eu. Războiul din Orientul Îndepărtat s-a extins pe o arie mult mai amplă decât luptele din Europa, cuprinzând China, Birmania, India, Filipine, precum și o mare întindere din Oceanul Indian. Desfășurarea lui a fost decisă de una dintre cele mai extraordinare pleiade de lideri politici și militari care au existat vreodată: împăratul Japoniei, cu generalii și amiralii săi; Chiang Kai-shek și Mao Zedong; Churchill, Roosevelt, Truman, Stalin; MacArthur și Nimitz; LeMay, Slim, Mountbatten, Stilwell – și cei care au construit arma nucleară”, Max Hastings.

9. Când creierul visează

Autori: Antonio Zadra, Robert Stickgold

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Alexandru Babeș

De ce visăm? Ce scop au visele? Există vise premonitorii? Originile și semnificația viselor ne intrigă încă de la începuturile omenirii, dar abia în secolul al XIX-lea oamenii de știință au încercat primele răspunsuri; aceste întrebări rămân și astăzi la fel de incitante. „Când creierul visează”, cartea a doi cercetători de renume mondial în domeniul studiului somnului, explică descoperirile recente despre creierul adormit și despre semnificația psihologică și neurologică a viselor, explorează tulburările legate de vis și ne arată cum pot înlesni visele creativitatea și cum pot fi o sursă de autocunoaștere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Source</a