Acţionarii Hidroelectrica au dat undă verde preluării afacerii UCM Reşiţa

0
266

Acţionarii Hidroelectrica (H2O) au aprobat, în adunarea de ieri, tranzacţia prin care producătorul şi furnizorul de energie electrică preia afacerea Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa (UCM), conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica din luna decembrie a anului trecut, tranzacţia vizează securizarea bazei de active a UCM, unică în Sud-Estul Europei şi esenţială în eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare a Hidro.

Transferul de afacere include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCM, precum şi preluarea activelor/dotărilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare, conform comunicatului.

Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67,9 milioane de lei.

Pentru preluare, Hidroelectrica va înfiinţa o societate cu răspundere limitată, ce se va numi Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice, către care se va realiza transferul de afacere de la UCM Reşiţa. Ulterior, societatea va fuziona cu Hidroserv, în vederea creării unui furnizor integrat de produse şi servicii deţinut de Hidroelectrica. Capitalul social al noii societăţi înfiinţate va fi de 119,6 milioane de lei, sumă ce include plata tranzacţiei şi susţinerea susţinerea capitalului de lucru până la fuziunea cu Hidroserv.

UCM Reşiţa este specializată în fabricarea şi comercializarea de hidroagregate şi echipamente auxiliare, precum şi în prestarea de servicii de mentenanţă şi asistenţă tehnică specializată în domeniul energetic. Compania este în insolvenţă, iar la finele lunii septembrie a anului trecut avea capitaluri proprii negative de 393,4 milioane de lei. Acţionarul majoritar, cu 96,8% din societate, este ICESA din Neuchatel, Elveţia.

Tot ieri, acţionarii Hidroelectrica i-au ales pe Petre-Iulian Nicolescu şi Cristian-Nicolae Stoina în calitate de membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei, cu un mandat până în 28 martie 2027. Cei doi au fost propuşi de Ministerul Energiei, ce deţine 80% din producătorul şi furnizorul de energie.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Hidroelectrica, în perioada relativ recentă, Petre-Iulian Nicolescu a fost secretar de stat în Ministerul Turismului şi Ministerul Economiei; precum şi director privatizare, postprivatizare în Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului. Este absolvent de drept şi are un masterat în administraţie publică.

Cristian-Nicolae Stoina este cadru didactic asociat la ASE şi face parte din Consiliul Hidroelectrica din mai 2018.

De asemenea, Ana-Barbara Bobircă a fost aleasă în Consiliul Hidro, până în martie 2027, candidatura sa fiind propusă de fondurile de pensii administrate de Allianz Ţiriac. Ana Bobircă este membru în Consiliul de Administraţie al Transport Trade Services, partener în cadrul Central European Financial Services şi CEO al InnovX BCR. Este conferenţiar universitar la Bucharest Business School, din cadrul ASE, conform CV-ului de pe site-ul Hidro.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Hidroelectrica a raportat un profit net de aproape 5,2 miliard lei, cu 42% peste cel din aceeşi perioadă a lui 2022, în vreme ce veniturile au crescut cu 32%, până la 9,5 milioane lei. Evaluarea bursieră a companiei se ridică la crica 57 miliarde lei.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here