Activele fondurilor de pensii private au depășit 80 de miliarde de lei

0
266

Activele fondurilor de pensii private au depășit 80 de miliarde de lei

Activele fondurilor de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, au depășit 80 de miliarde de lei. Contribuţiile anuale depăşesc 10 miliarde de lei, a anunțat Andreea Pipernea, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

“Un lucru foarte important pe care am început să-l constatăm cu toţii este faptul că industria fondurilor de pensii, în această perioadă de stres financiar care s-a tradus la un moment dat în scăderi bursiere de până la 30%, a arătat că modul în care banii sunt investiţi este foarte solid, foarte adaptat contextelor. Anul trecut a arătat randamente de peste 6% în zona Pilonului II, deci undeva de trei ori peste valoarea inflaţiei.

Cred că este un lucru foarte important să menţionăm că, într-o perioadă şi într-un an atât de stresant financiar, fondurile de pensii şi-au făcut treaba atât din punct de vedere al randamentelor, dar şi din punct de vedere al comportamentului stabilizator. Sigur, faţă de alte perioade când fondurile de pensii aveau o pondere mai mică în zona bursieră cred că rolul stabilizator s-a văzut mai degrabă. În momentul de faţă, activele fondurilor de pensii – Pilon II şi Pilon III – au trecut de 80 de miliarde de lei, o cifră care este în continuă creştere. Contribuţiile anuale depăşesc 10 miliarde de lei. Este o cifră importantă în contextul pieţei de capital, pentru că dacă ne gândim că un procent aproximativ de 25% din aceste sume se duce regulat către zona de acţiuni, asta înseamnă o lichiditate care vine din partea sistemului de pensii pe baze lunare”, a spus aceasta.

Fondurile de pensii sunt atrase și de piețele externe pentru diversifiicare și asigurarea lichidității. 

“Avem discuţii cu diverşi jucători din piaţă, din zona publică, din zona privată, şi ştim că intenţiile sunt de deschidere a antreprenorilor către piaţa de capital. Dacă ne uităm la acest gap structural între unde sunt majoritatea cumpărătorilor şi unde sunt ca dimensiune cei care poate au intenţia de listare cu siguranţă acesta nu se poate închide decât cu venirea pe piaţă a unor companii foarte mari şi în special din zona statului. Din punct de vedere al fondurilor de pensii, investiţia pe bursa locală devine, de la lună la lună şi de la an la an, din ce în ce mai problematică. Înţeleg tot ceea ce se spune apropo de susţinerea bursei şi de a o creşte, dar avem şi un rol limitativ în lichiditatea ei. Se vede că fondurile de pensii încep să se uite din ce în ce mai mult şi către pieţele de afară. Asta are şi o motivaţie legitimă, de diversificare din punct de vedere al industriilor, dar devine nu doar o chestie voită, ci şi o necesitate pentru găsirea unor volume şi pentru asigurarea lichidităţii necesare”, a precizat Pipernea.

Activele fondurilor de pensii private au depășit 80 de miliarde de lei

Activele fondurilor de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, au depășit 80 de miliarde de lei. Contribuţiile anuale depăşesc 10 miliarde de lei, a anunțat Andreea Pipernea, vicepreşedintele…

Consiliul Concurenței investighează două companii de energie pentru comportament abuziv

Consiliul Concurenţei a început, din oficiu, investigații la companiile Distribuţie Energie Electrică România și Distribuţie Energie Oltenia pentru posibil comportament abuziv, se arată în…

Curs valutar. Euro a atins al doilea maxim istoric din această săptămână

Euro a atins, marți, al doilea maxim istoric din această săptămână, la 4,9279 lei, după valoarea atinsă luni de 4,9261 lei. Astfel, față de cursul de luni, euro a crescut cu 0,04%. La începutul lunii…

ASF a lansat un site mai ușor de accesat de către utilizatori

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat noua versiune a site-ului oficial www.asfromania.ro, mai ușor de accesat de către utilizatori. “Informaţia este organizată astfel mai eficient, pe…

Claudiu Năsui: 37 dintre companiile de stat sunt listabile. 28 au probleme financare grave

37 de companii din portofoliul Ministerului Economiei sunt listabile la bursă, însă 28 dintre acestea au probleme financiare grave, a declarat ministrul Claudiu Năsui.  “Bursa nu există decât în…

Șomajul a crescut la 5% în 2020

Șomajul a crescut la 5% în 2020, de la 3,9% în perioada anterioară. Nivelul cel mai ridicat, de 17,3%, a fost raportat în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 ani, arată…

ANUNȚ/COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND începerea proiectului „CONSOLIDAREA CAPACITĂŢII DE GESTIONARE A CRIZEI SANITARE COVID-19 ÎN CADRUL SPITALULUI JUDEŢEAN DE URGENŢĂ TÂRGOVIŞTE” cod SMIS 140881

​​​​​​​Bugetul firmei tale: cum pui la cale cheltuielile și cum economisești

Anul acesta a adus o serie de provocări importante pentru sectorul business din întreaga lume. Multe dintre companii nu au făcut față noilor condiții și ritmului alert de schimbare, fiind obligate să-și…

Modalitati de promovare online a unei afaceri: un ghid pentru incepatori

Cu peste 4,2 miliarde de utilizatori de internet in intreaga lume, promovarea afacerii tale online nu este doar importanta – este un pas necesar pentru a prezenta informatii cheie publicului tau tinta, pentru a creste ce…

Ce trebuie să știi dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică

Liberalizarea pieței de energie înseamnă că prețurile la energia electriică și gaze naturale nu mai sunt fixe, stabilite de ANRE. Prin urmare, acestea au devenit diferite în funcție de furnizor,…

APIA a început plățile pentru sectoarele vegetal și zootehnic, aferente Campaniei 2020

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început autorizarea la plată a Ajutoarelor Naţionale Tranzitori, sectoarlee vegetal şi zootehnic, aferente Campaniei 2020. Pentru…

La CFR Marfă vor fi concediați 1.400 de angajați

Pentru anul acesta, compania CFR Marfă ia în calcul disponibilizarea unui număr de 1.400 de salariaţi, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor de natură salarială cu circa 14% față de cele realizate în…

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila își ține aproape colegii din UDMR cu angajări de lux

Profitând de faptul că societatea Compania Națională de Investiții (CNI) funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), al cărui ministru este, Cseke…

Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete
Galerie Foto Deputatul AUR Dorel Acatrinei, care s-a făcut remarcat datorită CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaților și în care a scris la aptitudini digitale că știe să navigheze pe Internet, să folosească…

VIDEO. Cîțu, despre modificarea perspectivei de țară de către agenția de rating S&P: Schimbarea de la negativ la stabil arată că deciziile luate de Guvernul pe care îl conduc au fost bune

Premierul Florin Cîțu a afirma că modificarea perspectivei de țară de către agenția de rating S&P este o veste „fantastică”. Acesta a afirmat că „eroii din economia românească sunt antreprenorii”….

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here