Acuzații la adresa ministrului Transporturilor: ”Pare că îl protejează pe Simu precum Iohannis pe Bode”

0
69

Directorul CFR SA, Alexandru Ion Simu și un alt director în această companie au fost puși sub urmărire penală de DNA, luni, 16 ianuarie. Cei doi sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției.

DNA îi acuză pe cei doi că au trucat numirea lui Simu la conducerea companiei și au concediat o angajată pe care o bănuiau că ar fi transmis în spațiul public informații despre această neregulă.

Ministerul Transporturilor nu a dorit să comenteze situația.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt partea a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a fost reacția instituției la comunicatul DNA, potrivit Adevarul.ro.

Drulă: MT îl protejează pe Simu precum Iohannis pe Bode

Cătălin Drulă, președintele USR, îl acuză pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu că vrea să îl protejeze pe Alexandru Simu.

„Omul lui Grindeanu de la CFR SA, urmărit penal de DNA.

Este vorba despre acel Ion Simu sub a cărui conducere Complexul Astoria a ajuns pe nimic la băieții deștepți.

Acel Simu de dragul căruia Grindeanu l-a executat din Consiliul de Administrație al CFR SA pe singurul specialist în domeniul feroviar de acolo.

Acel Simu care, la marele miting al cămășilor albe al lui Dragnea, suplimenta vagoanele din funcția de director al regionalei CFR Timișoara, ca să aducă mai mulți protestatari la București.

Ministerul Transporturilor a transmis presei doar atât: „Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt partea a puterii judecătorești. Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general.” (Greșelile de ortografie aparțin autorilor de la MTI).

Este inacceptabil ca Grindeanu să nu-l demită pe directorul CFR SA. Este de necrezut ca acest personaj să mai ia și o singură decizie (dezastruoasă, că altfel nu știe) pentru infrastructura feroviară din România.

Liniștea din biroul lui Grindeanu este asurzitoare. Până acum, pare că îl protejează pe Simu precum Iohannis pe Bode.”, a scris Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Comunicatul DNA

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: SIMU-ALEXANDRU ION, director general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,- instigare la uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; CEȘA PETRU, director general adjunct tehnic în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,- uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara. Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că „angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”.

Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA.

Suspecților Ceșa Petru și Simu-Alexandru Ion li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Citește și:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here