ADRIAN TANASE, BURSA DE VALORI BUCURESTI: ‘Participarea populaţiei la piaţa de capital este încă redusă’

0
250

Numărul de investitori individuali la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în creştere, dar participarea populaţiei la piaţa de capital din ţara noastră este încă redusă, a punctat ieri Adrian Tănase, directorul general al BVB, în cadrul unui eveniment organizat de operatorul pieţei.

Adrian Tănase a spus: “Suntem într-un moment bun al bursei. În ultimii doi ani am avut 40 de runde de finanţare pe AeRO. Avem o activitate foarte intensă pe parte de obligaţiuni; au început să apară şi acţiunile. Anul trecut, numărul investitorilor a crescut cu peste 20% şi am ajuns să avem aproape 70.000 de investitori individuali, conform datelor Fondului Compensare a Investitorilor. Bineînţeles că emisiunile de titluri de stat ne-au ajutat foarte mult şi sperăm să continue”.

Potrivit celor prezentate de Fond, la finele lui 2020, numărul maxim de investitori se ridica la 65.637, cu peste 12.000 mai mulţi decât cei de la finalul lui 2019, într-un an în care dinamica numărului de investitori a fost ascendentă în toate trimestrele. 

Totuşi, participarea populaţiei la piaţa de capital este încă la un nivel redus, a subliniat directorul BVB. “Dacă ne uităm la câţi bani, la câtă lichiditate este în sistemul bancar, se observă foarte clar dezechilibrul dintre sistemul bancar şi piaţa de capital”, a adăugat Adrian Tănase subliniind că, din punctul său de vedere, finanţarea prin mecanismele pieţei de capital este o verigă lipsă foarte importantă pentru dezvoltarea economică a ţării.

În ton cu percepţia generală, unul dintre motivele pentru care românii nu economisesc în acţiuni şi obligaţiuni şi preferă alte active financiare, ţine de cultura financiară, consideră Adrian Tănase.

“Însă, până acolo, cred că sunt probleme pe care le putem rezolva. Anumite tehnicalităţi, astfel încât să facem accesul românilor şi companiilor mai facil la piaţă”, a spus directorul BVB, adăugând: “Dezvoltarea pieţei de capital nu este deloc «capital intensive», nu trebuie să investim ca în infrastructură, educaţie sau în sănătate, trebuie doar să creăm cadrul de reglementare potrivit pentru a lăsa piaţa să se dezvolte. Piaţa îşi găseşte singură resursele, însă trebuie să îi creăm cadrul necesar de reglementare”.

Notă

Informaţiile publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât probabil numărul total de investitori este mai mic.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here