Alexandru Nazare, despre prognoza FMI: Este o veste foarte bună, dar vorbim totuși de niște estimări

0
253

Alexandru Nazare, despre prognoza FMI: Este o veste foarte bună, dar vorbim totuși de niște estimări Hepta

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat, la un eveniment online, că revizuirea prognozei de creștere a economiei României la 6% în acest an este o veste bună, dar nu înseamnă că situația privind execuția bugetară este complet rezolvată, potrivit Agerpres.

„Este o veste foarte bună. Nu este vorba doar de veste bună de la FMI, ajustarea prognozei la 6%, e vorba şi de ajutarea prognozei la Banca Mondială, de la 3,5% la 4,3%, iar FMI de la 4,5% la 6%. E un cumul practic de veşti bune care nu fac decât să valideze premisele pe care am construit bugetul, premisele de creştere pe care am construit bugetul şi cred că e un mesaj de încredere foarte important. Acest mesaj de încredere şi aceste veşti bune nu înseamnă că situaţia privind execuţia e complet rezolvată. E o veste bună, suntem în direcţia bună, dar vorbim totuşi de nişte estimări. Depinde doar de noi şi de performanţa noastră, a guvernului şi a fiecărui ministru în poarte astfel încât aceste cifre să devină realitate. Dar avem încrederea acestor instituţii internaţionale, avem încrederea Comisiei Europene, avem discuţii foarte bune şi cu agenţiile de rating şi creăm premisele astfel încât să transformăm estimările în realităţi la sfârşitul anului”, a spus Alexandru Nazare, la conferinţa online “Upgrade România – investiţiile, colacul de salvare al economiei”, organizată de DC News.

În cel mai nou raport “World Economic Outlook”, publicat marţi de FMI, instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%.

Autorităţile române au construit bugetul de stat pentru anul în curs mizând pe o creştere a economiei de 4,31%.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022.

De asemenea, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent al României, dacă în toamnă FMI miza pe o diminuare a acestuia până la 4,5% din PIB în 2021, în prezent instituţia financiară internaţională estimează că acest deficit se va reduce foarte puţin, până la 5% din PIB în 2021 de la 5,1% din PIB în 2020, urmând ca în 2022 să se reducă la 4,7% din PIB. 

Alexandru Nazare, despre prognoza FMI: Este o veste foarte bună, dar vorbim totuși de niște estimări

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat, la un eveniment online, că revizuirea prognozei de creștere a economiei României la 6% în acest an este o veste bună, dar nu înseamnă că situația privind…

Deficit comercial de peste 3 miliarde de euro în primele două luni din 2021

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a situat la 3,070 miliarde de euro, în primele două luni din 2021, mai mare cu 455,9 milioane de euro față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit…

A fost semnat contractul de proiectare a Autostrăzii Unirii. Podul de la Fetești va fi reparat

Au fost semnate contractul de proiectare a Autostrăzii Unirii şi contractul pentru reabilitarea Podului peste Braţul Borcea, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. “S-a semnat contra…

Mugur Isărescu vorbeşte pentru prima dată după un an de pandemie despre impactul iniţial în economie

Mugur Isărescu a vorbit pentru prima dată după un an despre începuturile pandemiei, atunci când s-au luat măsuri excepţionale care au ţinut echilibrul economic şi financiar, au evitat deprecierea excesivă a…

Necesarul de finanțare al economiei românești este de 131 miliarde de lei în 2021

Necesarul de finanţare în 2021 este de 131 miliarde lei, dintre care 80 miliarde lei pentru deficitul bugetar şi 51 miliarde lei pentru vechea datorie, potrivit estimărilor Ministerului de…

UPDATE România a împrumutat 3,7 miliarde de euro de pe piețele externe

România a împrumutat 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în prima ieşire de eurobonduri din acest an, într-o finanţare structurată pe două tranşe, de 12 ani respectiv 20 de ani. Este cel mai mare…

Au început reparațiile la autostrăzi și drumuri naționale

Vor fi efectute lucrări de reparaţii la autostrăzi şi drumuri naţionale principale, cu un volum de trafic ridicat, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2021, anunță Compania Naţională de Administrare a…

Activitatea din zona euro revine la creștere în martie: PMI

Activitatea din zona euro a revenit la creștere luna trecută, susținută de o extindere record în sectorul prelucrător, potrivit unui sondaj de miercuri care a arătat că industria serviciilor face față noilor bl…

City Insurance, cel mai mare asigurator din România, a fost vândut către un investitor din Olanda

Grupul Vivendi Internaţional a vândut City Insurance România, cel mai mare asigurator din piaţa locală, către investitorul olandez I3CP, conform unui anunţ al companiei de asigurări, potrivit Ziarului…

HoReCa va suporta costul testării rapide a clienților după 1 iunie

Agenții economici din domeniul HoReCa își asumă costul testării rapide a clienților de la 1 iunie, atunci când locațiile vor fi deschise și în interior, fără ca acest lucru să afecteze clienții prin…

FMI: Economia României va crește cu 6% în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îmbunătățit estimările privitoare la economia României, preoconizând că aceasta va crește cu 6,4% în 2021. Acest procent va fi depășit doar de Spania, a cărei…

Samsung este investigat în România pentru înțelegeri cu mai mulți retaileri

Consiliul Concurenţei întreprinde o investigaţie pe piaţa produselor electronice şi IT&C din România deoarece compania sud-coreeană Samsung este suspectată că a făcut înțelegeri cu mai mulți…

România se menține cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE

România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE şi în 2020, cu cea mai mare suprafață cultivată, de 1,22 milioane de hectare, și o producție de 2,07 milioane de tone, arată…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here