Datoriile sub 40 de lei sunt anulate automat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la începutul fiecărui an.
Prin urmare, creanțele mai mici de 40 de lei care figurează în evidențe la 31 decembrie 2021 sunt șterse, potrivit Codului de procedură fiscală.
„Creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, stipulează art. 266 din Cpf.
Însă datoriile fiscale locale au un regim diferit, autoritățile locale putând stabili în fiecare an un plafon mai mic de 40 de lei pentru ștergerea acestora.
Totodată, Ordinul ANAF 727/2019 prevede și un termen de 7 zile pentru anulare.
Aceste datorii sunt șterse întrucât cheltuielle cu executarea silită sunt mai mari decât sumele de recuperat.
Creanțele fiscale sunt taxele, impozitele și contribuțiile sociale, precum și dobânzile, penalitățile de întârziere sau majorările aferente acestora, datorate de contribuabili.
Afacerile din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, au crescut, serie brută, cu 10,5%, şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,7% în primele 11 luni din 2021, arată datele INS.
Datoriile sub 40 de lei sunt anulate automat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la începutul fiecărui an.
Carrefour România retrage de la vânzare peste 12 tone de portocale cu reziduuri de pesticide peste limita admisă. Acestea au fost distribuite de firma Andros Stil SRL, care a etichetat greșit țara de origine. Astfel, a fost menționată Grecia, în pofida faptului că produsul provine din Egipt.


Bitcoinul şi alte criptomonede au scăzut abrupt joi, 6 ianuarie, după ce o minută agresivă a Rezervei Federale (Fed – banca centrală a Statelor Unite), realizată în urma întâlnirii Fed din decembrie, a afectat activele globale de risc, relatează CNBC.
Românii sunt foarte îngrijorați de scumpirile din acest an, cu toate să se declară mai optimiști în 2022 decât în perioada anterioară, arată studiul Ipsos din 33 de state. Ei au avut un an mai problematic față de media celorlalte țări.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a continuat să crească astăzi la 3,05% pe an, de la 3,03% în ziua precedentă, arată datele BNR.
Românii preferă tot mai mult produsele autohtone, astfel încât vânzările au crescut cu 30% față de anii precedenţi. Motivele sunt conștientizarea consumatorilor dar și îmbunătăţirea calităţii şi a modului de ambalare a acestora, arată un studiu al Cooperativei Ţara Mea.
Acţiunile americane au scăzut abrupt miercuri, după cea mai recentă minută a FED în care se arată că cea mai puternică bancă la nivel mondial va începe să majoreze dobânzile mai devreme decât se aşteptau analiştii pe măsură ce propriile temeri cu privire la inflaţie cresc.
În 2021 au fost ridicate aproximativ 247 de runde de finanţare în valoare de peste 100 de milioane de dolari de companii active în sectorul de tehnologie, iar la nivel european circa 78 de jucători tech au devenit „unicorni” anul trecut, potrivit Sifted.eu.
Retailerul francez Auchan ar putea prelua rivalul său Carrerfour, în urma analizării unei a doua oferte, spun surse apropiate, citate de Bloomberg.
Piaţa muncii din România a trecut prin multe încercări în pandemie, astfel că 15 dintre cele 41 de judeţe, în afară de municipul Bucureşti, au înregistrat scăderi ale numărului de salariaţi în perioada octombrie 2019 – octombrie 2021, conform calculelor ZF bazate pe date de la INS.