ANALISTII: Cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei – acţiunile

0
174

Inflaţia se va meniţine la niveluri ridicate în acest an, iar acţiunile vor oferi cea mai bună protecţie în faţa creşterii generalizate a preţurilor, cred analiştii consultaţi de ziarul BURSA, care totuşi atrag atenţia că investitorii vor deveni mai selectivi în ceea ce priveşte companiile în care îşi vor plasa banii.

În opinia lor, trendul ascendent al pieţei americane va continua, dar cu o volatilitate mai ridicată, iar randamentele vor fi inferioare celor din 2021, când indicii din Statele Unite au avut aprecieri de pes­te 20%, iar inflaţia s-a situat în noiembrie la 6,8%, cel mai ridicat nivel din 1982 încoace.

Adrian Codirlaşu: “Pentru Fed, creşterea economică este mai importantă decât inflaţia”

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, ne-a spus: “În 2020 şi 2021 creşterile burselor au fost mari, dar în acest an vor fi primele majorări de dobândă. Ca de obicei va începe Rezerva Federală, ceea ce va aduce volatilitate în piaţă.

Fed-ul a legat ridicarea ratelor de dobândă de piaţa muncii, în sensul că vrea să vadă angajare completă pentru a majora ratele. Practic, majorarea ratelor va începe când banca va fi convinsă că economia continuă să crească, ceea ce înseamnă că pentru Fed creşterea economică este mai importantă decât inflaţia. Or, o economie solidă nu ar trebui să însemne scădere pentru burse”.

Conform minutei ultimei şedinţe a Consiliului de politică monetară (FOMC) a Rezervei Federale, guvernatorii Fed-ului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu inflaţia şi au spus că piaţa se apropie de ceea banca consideră a fi ocuparea completă a forţei de muncă. În prezent, pieţele se aşteaptă ca Fed-ul să opereze prima ridicare a dobânzii-cheie în martie, mizând în total pe trei creşteri în acest an, conform CNBC.

“De asemenea, vedem că varianta Omicron se răspândeşte rapid, dar este mai puţin severă, iar unde apare înlocuieşte celelalte variante ale virusului, ceea ce ar putea reprezenta începutul sfârşitului pandemiei, spune analistul CFA, adăugând: “În plus, apar tot mai multe variante de tratament (…)”.

Din punctul său de vedere, un risc important despre care în momentul de faţă se vorbeşte destul de puţin este un posibil război între Rusia şi Ucraina, ceea ce va aduce volatilitate în pieţe.

“Totodată, în Turcia sunt toate condiţiile întrunite pentru o criză financiară, fapt ce poate produce volatilitate în pieţele emergente. Dacă ne gândim că s-a tipărit şi cheltuit extrem de mult şi guvernele sunt supra-îndatorate, este foarte probabil să apară crize în diferite ţări, în special cele emergente. Iar Turcia este prima pe listă”, spune Adrian Codirlaşu, completând: “În ansamblu, mă aştept ca bursele să crească în continuare, dar cu ceva mai multă volatilitate”.

În opinia sa, inflaţia va rămâne ridicată în acest an, iar acţiunile, cu toate că sunt riscante, oferă cea mai bună protecţie în faţa creşterii generalizate a preţurilor.

Adrian Mitroi: “Nu cred că vom avea o corecţie severă a pieţei, ci mai degrabă scăderea se va manifesta pentru unele sectoare şi companii”

Şi Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale crede că în acest an vom naviga într-un mediu inflaţionist.

Domnia sa ne-a spus: “Va fi o nouă inflaţie, pe care eu o numesc «second hand», ce se va vedea de la alimente până la imobiliare, probabil din primăvară, şi care va impune o atitudine pro investiţie. Iar în acest mediu nu ai ce să faci decât să te duci către instrumentul financiar numit acţiune. Pentru că în cazul obligaţiunilor vei plăti preţul inflaţiei, care escavează puterea de cumpărare a banilor”.

Inflaţia ridicată face ca băncile centrale să crească ratele dobânzii de politică monetară, Fed-ul deja anunţând trei majorări în acest an, dar Adrian Mitroi spune că pieţele ştiu acest lucru şi deja au scontat evenimentul.

Din punctul său de vedere, indicii din Statele Unite nu vor avea o scădere masivă în 2022, dar investitorii vor fi mai selectivi între sectoare şi companii.

“Nu cred că vom avea o corecţie severă a pieţei, ci mai degrabă scăderea se va manifesta pentru unele sectoare şi companii. Pieţele vor discrimina mai bine între modelele de business performante şi cele insuficient inovative, ceea ce înseamnă mai mult lucru pentru investitor. Dar, în ansamblu cred că vom avea o compresie a randamentelor”, spune Adrian Mitroi.

Analistul CFA a adăugat: “Există sectoare cu potenţial superb de creştere şi dezvoltare, cum sunt cele bine poziţionate pentru Web 3 (n.r. următorul pas în dezvoltarea Internet-ului, care să funcţioneze prin reţele descentralizate). Îmi plac companiile de data management şi cele care se ocupă de creşterea calităţii şi extinderea duratei vieţii (…). Dividendele cash sunt sfinte. Alocări de tipul non-cash nu sunt valabile, pentru că nu sunt aducătoare substanţiale de rentabilitate şi cred că acest lucru va fi decompensat de investitori. Astfel că plătitorii serioşi de cash nu cred că se vor corecta”.

În schimb, Adrian Mitroi vede corecţii pentru companiile puternic supraevaluate. “Primul indicator la care mă uit este Price per Sales – un raport mai mare decât unu este inacceptabil. Ce să mai spun când este de 20 sau 30 (…)”, a afirmat analistul CFA cu trimitere la Tesla.

“Mă uit la modele de business antifragile şi care sunt interesate de toţi stakeholderii”, spune Adrian Mitroi

Din punctul de vedere al profesorului de finanţe comportamentale, tema investiţională a acestui an este legată de companiile care au “pricing power”, adică cele care care pot transfera inflaţia către clienţi, astfel încât să-şi protejeze acţionarii.

“La fel cum în viaţă caracterul unei persoane face diferenţa, în piaţă modelul de business este cel care contează. Personal mă uit la modele de business antifragile (n.r. care au capacitatea de a se îmbunătăţi la şocuri, nu doar de a rezista, conform lui Nicholas Taleb), la cele cu interes nu numai pentru acţionarii mari, ci şi pentru acţionarii mici şi pentru toţi stakeholderii. Îmi plac companiile al căror management înţelege nu doar aspectele sofisticate ale business-ului, ci şi contextul social în care operează compania”, a conchis profesorul de finanţe comportamentale.

Anul trecut, indicele Standard & Poor’s 500 a urcat cu 27%, în timp ce pentru Nasdaq Composite aprecierea a fost de 21,4%, iar Dow Jones Industrial Average a crescut cu 19%, randamente semnificativ peste inflaţie.

Dar, în primele zile de tranzacţionare ale acestui an, în piaţa americană s-au manifestat, în condiţiile în care, publicarea minutei ultimei şedinţe a FOMC a adus mai aproape aşteptările pieţei pentru prima majorare de dobândă şi a arătat că guvernatorii Fed-ului au purtat discuţii despre demararea procesului de “quantitative tightening”, adică începerea vânzării în piaţă a titlurilor aflate în bilanţul băncii centrale.

Menţionăm că opiniile analiştilor au fost exprimate înainte de publicarea minutei ultimei şedinţe a FOMC-ului.

Source