ANALIZA TRADEVILLE: Piaţa de retail ar putea subscrie în jur de 30% la listarea Hidroelectrica

0
150

Investitorii individuali de la BVB ar putea subscrie în jur de 30% dintr-o Ofertă Publică Secundară prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) va vinde o participaţie de cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica, estimează analiştii TradeVille, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, creşterea cu 24% a numărului de investitori individuali în România în 2021, precum şi interesul ridicat faţă de listările unor companii din sectorul energetic, manifestat prin suprasubscrieri substanţiale, se numără între principalele argumente pentru asigurarea unei tranşe de retail cât mai consistente la listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai profitabilă companie deţinută de Statul român în proporţie de 80%.

În mod tradiţional, pe pieţele de capital dezvoltate, investitorii de retail puteau subscrie circa 10% din acţiunile unei oferte, în timp ce investitorilor instituţionali – cu putere de cumpărare mai ridicată – le era rezervat restul de 90%. În ultimii ani, participarea retail-ului a crescut din ce în ce mai mult, pe fondul dezvoltării aplicaţiilor de tranzacţionare şi al uşurinţei cu care se poate investi la bursă, inclusiv în România.

Trendul este la fel de pronunţat şi pe alte pieţe emergente, precum Polonia şi India, iar în România, interesul pentru listările marilor companii de stat din sectorul energetic s-a manifestat încă din perioada 2013-2014. Deşi tranşele alocate investitorilor de retail – Nuclearelectrica (SNN) – 15%, Romgaz (SNG) – 20% şi Electrica (EL) – 21% – au fost generoase, s-au înregistrat suprasubscrieri însemnate (SNN – de până la 5,6 ori; SNG – de 17,7 ori; EL – de peste 8 ori).

Anul trecut, cu ocazia listărilor unor companii antreprenoriale, acest interes al investitorilor de retail a fost reconfirmat. La IPO-ul Transport Trade Services (TTS), investitorii de retail au avut rezervate 20% din acţiuni, iar la One United Properties (ONE) – 37%, un nivel record pentru BVB, subliniază sursa citată.

Potrivit evaluării făcute de acţionarul FP, 15% din Hidroelectrica ar valora peste 2,3 miliarde USD, ceea ce va reprezenta o tranzacţie de dimensiuni mari nu doar pentru BVB, ci chiar la nivel internaţional. Din estimările echipei de Analiză şi dialogul permanent al brokerilor TradeVille cu investitorii rezultă că interesul investitorilor de retail este ridicat şi ar fi nevoie de o tranşă rezervată mai mare decât la IPO-urile SNN, SNG şi EL. Mai mult, întrebările unor persoane care nu au investit până acum despre “Cum pot cumpăra acţiuni la Hidroelectrica?” au devenit tot mai numeroase în ultimele săptămâni.

“Din moment ce listarea Hidroelectrica este estimată a fi cea mai mare listare de pe BVB şi aşteptarea investitorilor de retail este să aibă acces la o tranşă cât mai consistentă, care s-ar putea situa în jur de 30%, potrivit analizelor TradeVille. Investitorii individuali ar contribui la free float-ul noului emitent, ar ajuta la o evaluare corectă şi ar putea susţine preţul după listare. Mai mult, posibilitatea de a deţine acţiuni la cea mai valoroasă companie din România ar spori interesul românilor pentru piaţa de capital şi ar consolida interesul în creştere pentru plasamentele bursiere, constatat în ultimii ani.” – Georgiana Androne, Senior Broker, TradeVille

Fondul Proprietatea, care îşi poate vinde integral deţinerea de aproape 20% în Hidroelectrica în această Ofertă Publică Secundară, a pledat încă de la început pentru listare duală: Bursa de Valori Bucureşti şi încă o piaţă secundară internaţională de prestigiu, de exemplu London Stock Exchange.

În general, o listare duală creşte vizibilitatea şi lichiditatea acţiunilor pentru un grup mai larg de investitori, iar în cazul unei majorări de capital, compania poate atrage fonduri pentru investiţii şi de la jucători din afara pieţei de acasă. În plus, ca eveniment unic în domeniul energiei verzi din Europa, oferta ar aduce o acoperire mai bună pentru Hidroelectrica şi România deopotrivă în mass-media globală şi în cercetarea de investiţii a marilor bănci internaţionale, încurajând în mod potenţial includerea pieţei noastre de capital în categoria pieţelor emergente şi pentru furnizorul de indici globali MSCI.

Cei interesaţi de cea mai mare listare pe BVB, aşteptată pentru trimestrul al IV-lea din 2022, au posibilitatea de a se pregăti, din timp, deschizându-şi un cont de tranzacţionare la TradeVille, putând subscrie online sau direct din aplicaţia mobile, se menţionează în comunicat.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here