Angajații părinți preferă munca de acasă

0
247

Angajații părinți preferă munca de acasă

Dacă în urmă cu un an, aproape jumătate dintre angajații care lucrau de acasă împreună cu copiii declarau că au dificultăți în a-și organiza eficient sarcinile de serviciu, acum 2 din 3 angajați care au copii nu ar da munca de acasă pe cea de la birou.

Conform unui sondaj BestJobs, în acest an 61% dintre angajații părinți care lucrează de acasă spun că s-au adaptat și chiar pot să-și desfășoare bine activitatea în acest mod.

În plus, 67% dintre cei care au răspuns la sondaj nu s-ar întoarce la birou și 72% consideră că acum reușesc să mențină mai bine echilibrul între viața de familie și cea de la job.

La mai bine de un an de când lucrează de la distanță, angajații care au copii spun că s-au adaptat condițiilor de muncă și reușesc să își organizeze bine timpul între activitățile de serviciu și cele cu familia. Totuși, un sfert dintre cei care au răspuns sondajului declară că se simt obosiți după acest efort prelungit de organizare, în timp ce 13% simt că în programul lor ar mai fi loc de îmbunătățiri.

Munca remote a adus multe provocări în echilibrul dintre viața la job, mai ales pentru părinții care erau nevoiți să se ocupe în același interval orar atât de sarcinile de serviciu, cât și de nevoile copiilor. Cu toate acestea, majoritatea părinților (72%) spun că acum reușesc să mențină acest echilibru mai bine decât înainte.

Mai mult decât atât, 41% dintre părinții care își desfășoară activitatea profesională din afara biroului spun că se simt la fel de împliniți în rolul lor de părinte, dar și în rolul de profesionist, fără să considere că fac sacrificii pentru vreuna din aceste laturi.

Cu toate acestea, pentru 24% dintre părinții care lucrează de acasă, timpul cu copilul are prioritate chiar și dacă jobul are de suferit. Alți 35% simt că uneori iau din timpul alocat familiei pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu care solicită foarte multă energie.

Viața de părinte vine cu satisfacții, dar și cu provocări, toate contribuind la dezvoltarea personală. Astfel, o treime dintre angajații cu copii spun că lucrează mai eficient de când au devenit părinți. Cu toate acestea, 43% admit faptul că viața de familie presupune mai multe responsabilități și sarcini, pe care de cele mai multe ori sunt nevoiți să le rezolve în timpul programului de lucru.

Chiar și așa, 2 din 3 părinți ar alege să lucreze în continuare de acasă. Totuși, dacă li s-ar impune revenirea la munca în colectiv, 22% s-ar bucura de o separare mai clară între viața profesională și cea de familie. 17% văd ca avantaje ale revenirii la birou faptul că se pot conecta mai bine cu colegii și că și-ar îndeplini sarcinile mai eficient.

În ciuda acestor lucruri, mai mult de jumătate (54%) dintre părinții angajați simt că și-ar lua din timpul petrecut cu familia pentru drumul spre și dinspre birou.

Cu privire la munca de acasă, 81% dintre părinții respondenți sunt de părere că angajatorii ar trebui să ofere mai multe avantaje angajaților cu copii. Dacă ar avea posibilitatea să aleagă, 41% ar opta pentru program redus, măcar o zi pe săptămână, fără reducerea salariului. Pentru alți 26% ar fi important să primească prime mai mari cu ocazia sărbătorilor sau a zilelor copiilor. Alocarea de sarcini mai puține, programul flexibil sau un loc de muncă sigur i-ar face pe ceilalți părinți să se simtă mai confortabil în acest context.

Programul redus pare o măsură preferată de către angajați, mai ales în contextul în care 78% nu simt că acest lucru le-ar afecta productivitatea, dar le-ar oferi posibilitatea să aloce mai mult timp copiilor. Totuși, dacă această măsură ar implica și reducerea salariului, 59% nu ar accepta, chiar dacă le-ar aduce mai mult timp liber pentru familie.

Pentru a petrece mai mult timp cu cei mici, 66% dintre părinți își propun să termine munca mai devreme sau chiar să își ia o zi liberă pentru a o dedica familiei.

4% dintre respondenți mărturisesc că apelează la cadouri pentru a se revanșa atunci când simt că nu alocă destul timp copiilor, în timp ce 15% declară că nu reușesc să compenseze timpul insuficient alături de copil.

Anul acesta, de 1 iunie, părinții au avut zi liberă pe care au putut să o petreacă în familie. Aproape jumătate dintre respondenți au ales să rămână în oraș, dar au planificat activități în afara casei, în timp ce doar 13% au mers într-o mini-vacanță în afara orașului. 38% au rămas în casă și au făcut activitățile preferate de copii.

Sondajul a fost realizat în intervalul 25 mai – 2 iunie 2021, pe un eșantion de 847 de angajați cu copii, care lucrează de acasă în această perioadă.

Mediafax

Angajații părinți preferă munca de acasă

Dacă în urmă cu un an, aproape jumătate dintre angajații care lucrau de acasă împreună cu copiii declarau că au dificultăți în a-și organiza eficient sarcinile de serviciu, acum 2 din 3 angajați care au…

UPDATE Guvernul a adoptat creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și interzicerea cumulului de pensie cu salariul la stat, anunță premierul Forin Cîțu, care respinge…

Afacerile din logistică cresc în sud-estul Europei, cu precădere în România

Companiile de logistică și depozite își accelerează planurile de extindere în sud-estul Europei, unde se așteaptă ca afacerile să crească, în condițiile în care pandemia va determina fabricanții să își…

Trei motive pentru care ar trebui să începi să faci economii

Cu posibilitatea de a obține rapid și fără multe acte credite de nevoi personale, cine se mai gândește să economisească bani și să-și conceapă o plasă de siguranță? Cu toate acestea, sunt momente în care…

Consilul Concurenței schimbă analiza cazurilor de pe piața farma

Consiliul Concurenței schimbă modul de analiză a cazurilor de pe piața comercializării produselor farmaceutice și parafarmaceutice prin farmacii, din perspectiva dimensiunii geografice, ca urmare a…

Asociația crescătorilor de porci anunță creșterea prețurilor cu cel puțin 25%

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările UE, comparativ cu România, unde, deși se înregistrează un minimum…

Deficitul balanței comerciale a crescut la 7.06 miliarde de de euro în primele patru luni din 2021

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a crescut la 7,06 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an, mai mare cu 957,5 milioane de euro față de cel înregistrat în perioada similară…

Programul Noua Casă. 5.500 de persoane au aplicat. Valoarea solicitărilor a ajuns la 735 de milioane de lei

Peste 5.500 de persoane fizice au aplicat din luna martie până la începutul lunii iunie la programul Noua casă, valoarea solicitărilor ajungând la 735 de milioane de lei. Potrivit ministrului Finanțelor,…

Doar 1,3 miliarde de euro prin PNRR pentru IMM-uri

Există 8 măsuri de finanţare/susţinerea directă a activităţii IMM-urilor pentru care se alocă prin PNRR o finanţare de 1,335 miliarde euro. Numărul de beneficiari direcţi este de aproximativ 3.246…

Florin Jianu: PNRR sprijină 0,04% din IMM-urile românești

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede măsuri de sprijin pentru 0,04% din IMM-urile românești, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii…

Companiile din industria asigurărilor auto și-au ales un nou Consiliu Director

Companiile din industria asigurărilor auto din România și-au ales membrii în Consiliul Director al BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, una dintre cele mai importante asociații care…

Când trebuie înlocuit acoperișul unei case?

Înlocuirea unui acoperiș este un proiect pe care am vrea să-l amânăm cu toții. Poate fi o investiție majoră pentru a-ți înlocui acoperișul. Prețul variază în funcție de cât percep contractorii legat de zo…

INS: Comparattiv cu T4 2020, în primul trimestru PIB a crescut cu 2,8%

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, PIB în trimestrul I a fost în termeni reali cu 2,8% mai mare, iar față de același trimestru din 2020 indicatorul a înregistrat o scădere cu 0,2% pe seria brută ș…

Încrederea investitorilor din zona euro în ameliorare în luna iunie

Datele institutului Sentix din Germania indică continuarea tendinței de ameliorare a încrederii investitorilor din zona euro în luna iunie, într-o evoluție susținută de accelerarea procesului de vaccinare,…

Anunț ziar

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here