Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, pe 13 octombrie 2023, ample acţiuni de control la 65 de magazine aparţinând lanţului de retail Kaufland, la nivelul întregii ţări, se arată într-un comunicat al ANPC, remis redacţiei.
În urma abaterilor constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancţiuni, potrivit sursei menţionate:
-amenzi contravenţionale în valoare de circa 1,7 milionae de lei
-oprirea definitivă de la comercializarea a peste 1 tonă de produse alimentare neconforme
-oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 49 de unităţi.
” Te aştepţi ca cei ce se pretind ca fiind cei mai buni, să fie un adevărat exemplu. Trist este când afli că acest exemplu este unul negativ.
În ultima vreme, Autoritatea noastră a fost acuzată, pe nedrept, că nu tratează cu aceeaşi oca şi operatorii economici mari şi pe cei mai mici.
Încă o dată dovedim că avem aceeaşi măsură, aşa cum o spun sutele de comunicate de presă date de noi, de-a lungul anilor.
Mulţumesc tuturor celor ce ne-au transmis informaţii şi îi încurajez şi pe alţii să facă la fel” – Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, se mai arată în comunicat.
Dintre cele mai importante nereguli constatate de echipele de control, pe teren, sunt menţionate în comunicat următoarele:
-folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere rupte, cu prezenţă de resturi alimentare si ambalaje deteriorate, rafturi cu rugină
-utilizarea unor agregate de preparare (ex: rotisor, subansamble ale acestora, masa caldă) neigienizate, cu prezenţă masivă de grăsime şi arsuri, cu rugină
-condiţii igienico-sanitare precare, în zona de depozitare: paviment murdar, cu rugină în spaţiile frigorifice de depozitare, cu mucilagiu format pe podeaua de scândură, pereţi cu igrasie şi mucegai, folosirea unor paleţi de lemn murdari, cu mizerie dedesubt
-comercializarea unor legume şi fructe depreciate
-comercializarea unor produse alimentare neconforme (ex: peşte cu modificări organoleptice, produse devidate, cu ambalaj deteriorate etc.)
-nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor calde, în zona food
-utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, care nu sunt destinate prestarii serviciilor de alimentatie publică
-lipsa informaţiilor privind eticheta nutriţională, a datei preparării produselor şi a datei limita de consum, în zona de grill
-comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită
-prezenta muştelor in unitate
-comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare
-utilizarea unor cărucioare de mână fătă a fi igienizate corespunzător
-nerespectarea regimului promoţiilor – neconcordanţe între preţul produselor expus la raft ţi cel de la casa de marcat.
https://www.bursa.ro/_rss