Antony Blinken a sosit astăzi în Egipt în urma violenţelor în regiune

0
70

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit astăzi în Egipt, prima etapă a unui turneu de trei zile în Orientul Mijlociu care are loc într-un moment de escaladare a violenţelor între israelieni şi palestinieni şi care are pe agendă de asemenea situaţia din Iran şi din Ucraina, relatează Reuters, conform Agerpres.

Şeful diplomaţiei SUA se întâlneşte duminică la Universitatea americană din Cairo cu lideri ai tineretului egiptean. El a declarat reporterilor că doreşte întărirea “parteneriatului strategic” al Washingtonului cu Egiptul.

Mâine, Blinken se va întâlni cu preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi şi cu ministrul de externe Sameh Shoukry, pentru a discuta chestiuni regionale ca problemele tranziţiei spre democraţie a Sudanului şi alegerile din Libia, potrivit Departamentului de Stat.

El va fi însă totodată presat să abordeze şi preocupările legate de drepturile omului, în condiţiile în care administraţia preşedintelui Joe Biden a suspendat o parte a ajutorului militar pentru Egipt din cauza neîndeplinirii de către acesta a condiţiilor privind aceste drepturi. Militanţii pentru drepturile omului acuză autorităţile egiptene de abuzuri ca tortura şi dispariţiile forţate.

Cea mai mare parte a celor 1,3 miliarde de dolari ajutor militar trimis anual de Washington Egiptului au rămas totuşi intacte, iar SUA afirmă că administraţia de la Cairo a făcut progrese în ce priveşte reducerea detenţiilor pe criterii politice, notează Reuters.

Ulterior luni Antony Blinken este aşteptat la Ierusalim, unde va reitera apelurile SUA la calm şi sprijinul Statelor Unite pentru o soluţie cu două state, deşi oficiali americani au admis că reluarea tratativelor de pace nu este probabilă în viitorul apropiat.

Joi, un raid israelian dintr-o tabără de refugiaţi din Cisiordania s-a soldat cu zece morţi, iar vineri un palestinian a împuşcat mortal şapte persoane în apropierea unei sinagogi din Ierusalim.

Secretarul de stat american se va deplasa de asemenea şi la Ramallah, pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas.

Source