Anularea Jocurilor Olimpice din cauza pandemiei ar costa Japonia peste 13,5 miliarde euro, estimează un studiu nipon

0
221

Anularea Jocurilor Olimpice şi Jocurilor Paralimpice din această vară ar putea costa Japonia 13,56 miliarde de euro, conform estimărilor făcute într-un studiu al Institutului de Cercetare Nomura, citat de EFE.

25 Mai 2021, 16:01 (actualizat 25 Mai 2021, 16:16) |

Jocurile Olimpice

Pierderile ar putea fi însă mai mari, dacă Guvernul Japoniei va fi nevoit să impună din nou starea de urgenţă pentru a face faţă creşterii numărului de infectări cu COVID-19 dacă Jocurile de la Tokyo se desfăşoară în perioada prevăzută (23 iulie – 8 august). În acest caz, decizia de menţinere a întrecerilor olimpice ar trebui să ia în considerare impactul epidemiologic şi nu cel economic.

”Chiar dacă Jocurile vor fi anulate, pierderile economice vor fi mai mici decât cele dintr-o nouă stare de urgenţă”, a apreciat economistul şef al Institutului de Cercetare Nomura, Takahide Kiuchi, citat de agenţia Kyodo.

În cazul în care competiţia olimpică se desfăşoară în absenţa publicului, beneficiile generate de Jocuri se vor ridica la 15,24, cu circa 1,35 miliarde euro mai puţin dacă la întreceri participă spectatorii japonezi.

Organizatorii niponi au anunţat deja că la Jocuri nu vor putea asista spectatori străini, iar o decizie privind publicul local va fi luată în luna iunie.

Zonele cele mai populate ale Japoniei, inclusiv Tokyo, se află în stare de urgenţă după al patrulea val al pandemiei de coronavirus din ţară, dar această stare nu impune un lockdown sau blocarea strictă a activităţii economice, ca în alte ţări.

Conform calculelor lui Kiuchi, prima stare de urgenţă impusă în Japonia în primăvara anului 2020 a costat ţara 58,76 miliarde euro, iar a doua stare de urgenţă, între ianuarie şi martie 2021, a provocat pierderi de 57,84 miliarde euro.

Actuala stare de urgenţă, în vigoare din luna aprilie, va genera pierderi de 17,44 miliarde euro, sumă care ar putea creşte dacă guvernul decide s-o extindă până la 31 mai, aşa cum informează presa niponă.

”Aceste estimări sugerează că o decizie cu privire la organizarea sau nu a Jocurilor, precum şi limitarea spectatorilor, ar trebui luată pe baza impactului asupra riscului de infecţie, nu din punctul de vedere al pierderilor economice”, a spus Kiuchi , fost membru al Consiliului de politică monetară al Băncii Japoniei (BoJ).

Organizatorii Jocurilor Olimpice şi guvernul japonez susţin că este posibilă desfăşurarea evenimentului în siguranţă, în timp ce sondajele arată că aproximativ 80% dintre japonezi ar prefera să nu se desfăşoare în această vară, în mare parte din teama că va avea un impact negativ asupra sistemului lor de sănătate, deja aflat sub presiune.

Sursa: Agerpres

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here