Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis nu a stârnit apetitul investitorilor, după cum se poate deduce din subscrierile realizate cu două zile înaintea încheierii operaţiunii de piaţă.
Oferta, ce este croită pe cinci tranşe, două în euro şi trei în lei, strânsese până astăzi ordine de cumpărare în valoare de circa 175 milioane de euro, cu mult sub subscrierile operaţiunii precedente. Tranşa în euro cu maturitatea de un an şi dobânda anuală de 3,9%, cumulase subscrieri de 67,6 milioane de euro, în timp ce pentru tranşa cu maturitatea de cinci an şi dobânda de 5,3%, subscrierile s-au ridicat de 56,2 milioane de euro.
Pentru tranşele în lei subscrierile erau de 20,3 milioane de euro (aproximativ o sută milioane lei) în cazul celei cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 7,1%, respectiv 19,9 milioane de euro (98,8 milioane lei) pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 6,25%.
Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, cumulase subscrieri de 11,6 milioane de euro (57,8 milioane de lei). Dobânda oferită în acest caz este de 7,25%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele ce au donat de sânge începând cu 1 ianuarie 2023, pragul minim de subscriere fiind de 500 de lei.
Aceasta a fost a treisprezecea emisiune de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor prin intermediul pieţei de capital din iulie 2020 până în prezent. Oferta se desfăşoară într-o perioadă cu inflaţie ridicată, pentru acest an BNR prognozând o inflaţie de 7,5% (±1,0%), care urmează să ajungă la 4,4% în trimestrul al patrulea din 2024 şi la 3,8% la jumătatea anului următor.
Prin emisiunea anterioară, ce s-a încheiat în luna iulie, Finanţele au strâns aproape 483 milioane de euro, cu mult sub cele peste 600 milioane euro strânse în prima ofertă din 2023.
Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.
Perioada de subscriere se va încheia în data de 3 octombrie, titlurile urmând să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, conform unui anunţ al Ministerului Finanţelor.