Aşteptările cu privire la evoluţiile economice din Germania cresc puternic în noiembrie

0
436

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut puternic în luna noiembrie după cinci luni consecutive de scădere începute în iunie, evoluţie ce are la bază o îmbunătăţire a aşteptărilor privind evoluţia economiei şi o aşteptare de ameliorare a presiunilor pe partea de preţuri începând de anul viitor. Condiţiile curente sunt totuşi văzute de experţii şi analiştii chestionaţi ca fiind în deteriorare, inclusiv pe fondul unui nou val de infecţii cu Covid-19 în Europa de Vest. Noiembrie este prima lună din luna mai încoace în care indicele ZEW a crescut.

Creşterea indicelui ZEW nu a fost anticipată de economişti, aşteptarea fiind pentru un declin de 3,3 puncte la o valoare de 19 puncte a ZEW. Componenta aşteptărilor a venit însă mult peste estimări – pe fondul anticipaţiei că presiunile pe partea de preţuri se vor ameliora din 2022 – ducând astfel la o valoare de 31,7 puncte a indicelui, mult peste estimări. ZEW a înregistrat în iunie o valoare de circa 80 de puncte pe fondul startului campaniei de vaccinare şi a eliminării restricţiilor în primăvară în Germania şi Europa de Vest.

“Experţii în pieţe financiare sunt mult mai optimişti cu privire la următoarele şase luni”, a afirmat într-un comunicat preşedintele institutului ZEW Achim Wambach.

Scăderea din ultimele cinci luni ale indicelui ZEW a venit pe fondul riscurilor asociate valului patru de coronavirus din toamnă şi pe fondul scăderii activităţii economice din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Sub-indicele ce vizează situaţia curentă din Germania a continuat să arate o deteriorare în condiţiile unui declin de 9,1 puncte, de la 21,6 puncte în octombrie la 12,5 puncte în noiembrie.

Estimarea era pentru o valoare de 18,0 puncte pentru sub-indicele ce vizează situaţia curentă, iar scăderea efectivă arată că investitorii se aşteaptă ca problemele de pe lanţurile de aprovizionare – penuria de microchip-uri şi alte produse intermediare – şi presiunile inflaţioniste să restrângă activitatea economică în trimestrul curent, după cum mai arată preşedintele institutului ZEW.

“Pentru primul trimestru din 2022 se aşteaptă ca avansul economiei să accelereze din nou şi inflaţia să scadă atât în Germania cât şi în zona euro”, mai precizează Achim Wambach.

Problemele de pe partea ofertei pentru materii prime şi produse intermediare au restrâns deja producţia industrială în ultimele luni în Germania. Scăderea producţiei industriale are legătură în mare parte cu penuria de semiconductori, aici fiind afectat puternic inclusiv masivul sector auto german.

Exporturile, motorul economiei germane, au scăzut pentru a doua lună consecutivă în septembrie, ultima lună pe care s-au publicat date economice complete.

De asemenea, tot mai multe companii germane şi-au revizuit ţintele de creştere pe întreg anul 2021 în ultimele săptămâni anticipând neîndeplinirea bugetelor anuale pe fondul creşterii preţurilor la materii prime şi produse intermediare.

În acelaşi timp, indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei euro a urcat de asemenea cu 4,9 puncte în noiembrie la 25,9 puncte de la 21 de puncte în octombrie. În luna mai valoarea indicelui ZEW pentru zona euro era de 84 puncte. Înrăutăţirea din ultimele luni pe zona euro a venit ca urmare a deteriorării componentei aşteptărilor şi ulterior spre finalul trimestrului trei pe fondul deteriorării componentei condiţii curente.

Ultimele rapoarte publicate de ZEW arată că mulţi agenţi economici consideră că ritmul de creştere economică a atins deja un vârf în lunile de vară.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here