Autostrada Sudului, construită în campania electorală în 4 ani 

0
215

Construcția Autostrăzii Sudului (A6), cunoscută și ca Valahia Expres, a fost adusă în dezbaterea publică încă din 2004. De atunci, lucrurile nu s-au mișcat, iar pentru a impulsiona realizarea ei a fost inițiat și un proiect de lege care stabilea că termenul pentru execuția celor 260 de kilometri de autostradă se va realiza în patru ani. Dorința de a impulsiona construcția șoselei de mare viteză aparține ex-deputatului PMP Doru Petrișor Coliu. Deși a avut la dispoziție patru ani pentru a-și manifesta preocuparea pentru construcția acestei autostrăzii, deputatul PMP a înregistrat acest proiect anul trecut, el trecând tacit de Senat la mijlocul lunii octombrie. Originar din Teleorman, Doru Petrișor Coliu a fost lovit subit de interesul pentru construcția acestei autostrăzi chiar în preajma alegerilor parlamentare. Exploatând dorința locuitorilor din zona Olteniei de a avea un drum de mare viteză, parlamentarul a încropit un proiect fără o minimă consultare cu Compania de Drumuri, al cărui singur scop era doar seducerea alegătorilor. Experiența campaniilor electorale ne demonstrează că în preajma lor politicienii sunt dispuși la tot felul de compromisuri, bat cu pasul satele și orașele, lansează idei năstrușnice, promit în stânga și în dreapta și se dau populari.

Anul trecut, în luna iulie, la puțin timp după ce ex-deputatul PMP Coliu își depunea proiectul la Parlament, Compania de Drumuri depunea cererea pentru obținerea finanțării în vederea realizării studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și pentru pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție. Termenul de realizare al acestor etape este de doi ani și trei luni, în condițiile în care propunerea legislativă a lui Coliu prevede un termen de patru ani pentru finalizarea proiectului, inclusiv a construcției. 

Pe hârtie, desenul arată bine

Autostrada Sudului (A6), care până la urmă va fi un drum expres, urmărea traseul București – Alexandria – Roșiori – Caracal – Craiova,  cu extindere spre Drobeta-Turnu Severin – Lugoj. În zona localității Balint se va face joncțiunea cu Autostrada 1, continuând mai departe spre Timişoara – Arad – Nădlac și făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Seghedin. Primii 10 kilometri ce fac legătura dintre A1 şi centura Lugoj au fost deschişi în decembrie 2013. În 2018 se vorbea despre construcția ei în parteneriat public, dar lucrurile s-au oprit la nivelul discuțiilor. La vremea respectivă, costurile pentru construcția ei erau estimate la 2,55 de miliarde de euro, iar șoferii urmau să plătească 5 euro pentru fiecare sută de kilometri parcursă. 

Prima licitație, în mai

Abia în luna mai a acestui an CNAIR a scos la licitație proiectarea primului lot din drumul de mare viteză și anume porțiunea care va lega Bucureștiul de Alexandria, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 26 iunie. Când va fi gata această autostradă, este greu de spus acum, dar un lucru este sigur. Cei patru ani prevăzuți pentru construcția ei în proiectul de lege care așteaptă acum votul Camerei Deputaților este imposibil de respectat. 

Ministrul Drulă trage frâna de mână

Oricum, la sfârșitul anului trecut, și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dădea înapoi în ceea ce privește promisiunea Guvernului de a construi 1.000 de kilometri de autostradă în patru ani. Promisiunea, inclusă în programul de guvernare, nu era decât o altă petardă electorală servită românilor de politicieni. 

„Ar fi foarte frumos (să îi putem face – n. r.), dar n-avem 1.000 încă la 30 de ani după Revoluţie, ca în 4 ani să-i avem. Cei 1.000 de kilometri, ca să clarific asta, din programul de guvernare includ proiecte care sunt în derulare, proiecte care au contracte semnate, dar sunt în fază de proiectare, proiecte care sunt în licitaţie şi nu au încă un contract semnat şi proiecte care vor fi semnate şi contractate. Nu sunt 1.000 de kilometri care vor fi finalizaţi până în 2024 toţi. O parte, da”.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, decembrie 2020

Autostrada Sudului, construită în campania electorală în 4 ani 

Construcția Autostrăzii Sudului (A6), cunoscută și ca Valahia Expres, a fost adusă în dezbaterea publică încă din 2004. De atunci, lucrurile nu s-au mișcat, iar pentru a impulsiona realizarea ei a fost…

(P) De ce merită să îți promovezi afacerea pe LinkedIn?

LinkedIn a devenit în ultimii ani o oportunitate excelentă pentru întreprinderile mari și mici, deopotrivă, de a-și îmbunătăți rezultatele de promovare folosind marketingul, de a-și dezvolta gradul de…

Prin programul Rabla Clasic au fost achiziționate peste 14.000 de autovehicule

Aproape 24.900 de persoane fizice s-au înscris la producători şi dealeri auto și au fost cumpărate 14.104 de autovehicule şi 82 de motociclete, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu…

Ne îndopăm cu rebuturi alimentare din import, dar aruncăm la coș certificarea și promovarea produselor de calitate
Galerie Foto Deși Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare încă nu a apucat să fie înființată, se cere deja abrogarea legii pentru constituirea ei. Propunerea vine din partea senatorului USR PLUS…

Transportul în comun dispare din România
Galerie Foto Pericolul pe care îl reprezintă eliminarea transportului rutier de persoane cu autocare și microbuze este în sfera siguranței naționale. După primul an de pandemie, firmele de transport înregistrează pierderi…

UE a avut un excedent al balanței comerciale de 13 miliarde de euro, în aprilie 2021. România, pe deficit

UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 13 miliarde de euro în aprilie 2021, comparativ cu un deficit de 0,1 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2020, arată datele Eurostat. În …

Peste 95% dintre români vor extinderea rețelelor de gaze cu finanțare de la stat

Circa 95,8% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. “Mă bucur că politicile noastre, începute în urmă cu un an…

80% dintre români care apelează la brokerii de credite vor să-și cumpere imobile

Circa 80% dintre românii care apelează la un broker de credite vor să cumpere imobile, iar 10% să-și renoveze locuințele, arată un studiu realizat de AVBS Credit. Totodată, au crescut preferințele oamenilor…

Lucrările la Unitatea 2 Cernavodă au fost finalizate. Probleme la stația de clorinare

Lucrările la Unitatea 2 CNE Cernavodă au fost finalizate și sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional s-a realizat luni, 14 iunie, transmite Nuclearelectrica SA. “Lucrările aferente opririi…

A fost încheiat contractul pentru e-tiketing. Pasagerii vor putea călători cu mai multe trenuri folosind un singur bilet

Călătorii vor putea să schimbe mai multe trenuri pe baza unui singur bilet, chiar dacă garniturile aparțin unor operatori feroviari diferiți în următorii doi ani, potrivit proiectului “Sistem integrat,…

Terenul Romexpo, o afacere de miliarde. Încercare de devalizare a statului român

Inițiativa legislativă care stipulează cedarea cu titlu gratuit a 46 de hectare de teren care aparține Romexpo este o încercare inacceptabiilă de a devaliza statul român cu jumătate de miliard de euro,…

ARB: Atenție la plățile online. În caz de fraudă, banii nu pot fi recuperați

Clienții sunt sfătuiți de bănci să fie atenți la plățile online deoarece în caz de fraudă, acestea nu pot recupera banii clienților dacă tranzațiile sunt efectuate cu autentificare strictă, potrivit…

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Sighișoarei

A fost lansată licitația pentru proiectarea și execuția Centurii Sighișoarei, transmite  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Valoarea estimată a contractului se…

Deficitul de cont curent explodează. A crescut cu peste 107% în primele patru luni din 2021

Contul curent al balanţei de plăţi a ajuns la un deficit de 4,710 miliarde de euro în primele patru luni ale acesui an, cu 107,12% mai mare față de aceeași perioadă din 2020, când s-a situat…

Afacerile din industrie au crescut cu peste 20% în primele patru luni ale anului 2021

Afacerile din industrie a crescut cu 20,8% în primele patru luni ale anului 2021, față de perioada ianuarie-aprilie 2020, arată datele INS. Avansul se datorează industriei prelucrătoare…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here