Avioanele NATO de la Mihail Kogălniceanu interceptează aeronavele rusești care zboară deasupra Mării Negre: ”Este un semnal că nu se mai pot deplasa oriunde doresc”

0
463

Sambata, 09 Aprilie 2022, ora 16:46

323 citiri

Avioanele NATO de la baza aeriană Mihai Kogălniceanu au efectuat patru zboruri în ultimele 20 de zile pentru a intercepta zborurile aeronavelor rusești din Crimeea.

Deși nu au fost raportate incidente, NATO a observat o intensificare a acestora, potrivit Air Force Magazine.

”Sunt mai multe avioane rusești care zboară în jurul Mării Negre”, a declarat generalul spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului de Operații Aeriene Combinate NATO (CAOC), pentru Air Force Magazine.

”Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”, a adăugat el. ”Trebuie să fim siguri că suntem acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate.”

Comandantul CAOC a fost prezent alături de oficiali români, americani și alți oficiali ai NATO la o ceremonie organizată la baza Mihail Kogălniceanu, în cadrul căreia au fost predate atribuțiile de poliție aeriană consolidată NATO din România din Italia către Regatul Unit.

Marea Britanie a adăugat șase aeronave Eurofighter Typhoon celor opt italiene care exercită misiunea împreună cu MiG-21 Lancers și F-16 românești și șase F-16 americane din Escadrila 480 de Luptă de la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania.

La eveniment, patru avioane de luptă au zburat în formație aeropurtată în decurs de 15 minute, cu aeronava britanică în frunte, un Eurofighter italian în spate și un F-16 românesc alături de un F-16 american de la baza aeriană Fetesti din apropiere.

”Când decolează din Crimeea protejându-și navele pe Marea Neagră, avioanele rusești ar putea să zboare deasupra noastră. S-ar putea să zboare lângă granițe și apoi să se întoarcă când ne vor vedea în aer. Este un bun semnal că nu se mai pot deplasa oriunde doresc”, a explicat Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Italiene, locotenentul general Luca Goretti.

Locotenent-colonelul William Parks, comandantul detașamentului Escadrilului 480 de Luptă, a declarat că exercițiul este, de asemenea, un simbol al pregătirii NATO de a apăra cerul.

”Executăm CAP 24/7 cu toți partenerii NATO pe întreg frontul de est. Ne oferă o șansă să arătăm că suntem complet integrați cu partenerii noștri NATO”, a declarat el pentru Air Force Magazine.

Ofițerii forțelor aeriene italiene și britanice au transmis că Moscova urmărește ce face Alianța în spațiul aerian NATO de pe coasta Mării Negre.

”Forțele noastre aeriene se află în prima linie a NATO. Suntem prima linie de apărare. Și nu mă îndoiesc că Rusia urmărește cu mare atenție tot drumul din Norvegia până în Mediterana”, a declarat mareșalul-șef al aerului britanic Sir Michael Wigston.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here