Majorările sau reducerile dobânzilor de politică monetară se transmit în economie prin diverse canale şi îşi manifestă efectul după o întârziere de câteva luni, după cum arată manualele de economie.
În niciun caz aceste întârzieri nu sunt de o lună sau doar de câteva luni. Decizii succesive după astfel de intervale scurte arată că banca centrală nu ştie ce face, ci doar semnalizează că face ceva, sau se află direct sub imperiul panicii.
În ultima situaţie se află şi Banca Naţională a Cehiei, care tocmai a anunţat o majorare a dobânzii de politică monetară cu 100 de puncte de bază, până la 3,75%, pe fondul unor aşteptări de creştere cu 75 de puncte de bază. La începutul lunii trecute, BNC a anunţat tot o majorare peste aşteptări, cu 125 de puncte de bază, şi tot pe fondul unor aşteptări de 75 de puncte de bază.
În ciuda acestei creşteri masive, banca centrală a Cehiei se află încă semnificativ în spatele inflaţiei (vezi graficul 1).
Preţurile de consum au crescut cu o rată anuală de 6% în noiembrie 2021, cea mai ridicată din ultimii 13 ani, după o creştere de 5,8% în luna precedentă, în condiţiile în care indicele core al preţurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 7,8%, de la 6,6% în luna anterioară. Preţurile producătorilor industriali au crescut cu 13,5%.
“Banca centrală a Cehiei a anunţat că această campanie agresivă pentru stoparea inflaţiei este departe de a se fi încheiat”, după cum scrie Bloomberg.
Guvernatorul Jiri Rusnok a declarat că majorarea dobânzii va conduce la revenirea inflaţiei către ţinta de 2% în următoarele 12 – 18 luni şi va ajuta la ancorarea aşteptărilor inflaţioniste.
Relativul optimism al guvernatorului BNC nu pare să fie împărtăşit de companiile nefinanciare, conform propriilor sondaje ale instituţiei.
Cele mai recente rezultate, din T3 2021, arată că aşteptările inflaţioniste pentru un orizont de un an au crescut până la 3,4%, de la 2,8%, iar aşteptările pentru următorii trei ani au crescut până la 3,6%, de la 3,2% (vezi graficul 2).
Este greu de crezut că aşteptările inflaţioniste din economia reală se vor îmbunătăţi câtă vreme dobânda de politică monetară se va menţine sub rata inflaţiei.
“Este clar că în situaţia curentă, caracterizată de o combinaţie extraordinară de presiuni inflaţioniste foarte puternice, trebuie să majorăm dobânda semnificativ peste 4%”, a mai precizat guvernatorul Rusnok, iar apoi a adăugat că nu poate prognoza cât va fi acel nivel.
În conferinţa de presă, conducătorul BNC a mai declarat că următorul raport asupra inflaţiei, din februarie 2022, va arăta noi accentuări ale presiunilor inflaţioniste.
Conform ştirii de la Bloomberg, guvernatorul Jiri Rusnok a mai declarat că “aşteptările inflaţioniste ale companiilor şi gospodăriilor s-au confruntat deja cu o depăşire semnificativă a ţintei de inflaţie pentru o perioadă lungă de timp, iar acesta este motivul pentru care banca este gata să continue majorarea dobânzilor şi anul viitor pentru a asigura stabilitatea preţurilor”.
Panica pare să fie acasă şi la Banca Naţională a Ungariei, care tocmai a anunţat a şasea majorare din ultimele şase săptămâni pentru una dintre dobânzile sale de politică monetară. Dobânda pentru depozitele băncilor cu maturitatea la o săptămână a crescut cu 20 de puncte de bază, până la 3,8%, iar diferenţa dintre această dobândă şi dobânda efectivă de politică monetară, majorată recent la 2,4%, a ajuns la 140 de puncte de bază.
Oficialii băncii au declarat că decizia va ajuta inflaţia să revină la ţinta de 3%, de la 7,4% în prezent, un maxim al ultimilor 14 ani, după cum scrie Bloomberg.
În cadrul ultimei şedinţe de politică monetară din acest an, Banca Naţională a României a majorat dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, până la 1,75%, în condiţiile unei rate a inflaţiei de aproape 8%. Preţurile producătorilor industriali au crescut cu o rată anuală de 26,8% în noiembrie 2021, pe fondul unei accelerări a preţurilor industriale de pe piaţa internă până la 32,4%, de la 21,9% în luna precedentă, şi se speră, probabil, că acestea nu se vor transmite mai departe către consumatori.
La noi este linişte.