BestJobs: Efectele muncii remote – angajații lucrează și în vacanță, au proiecte pe lângă job și sunt mai deschiși să devină freelanceri

0
221

BestJobs: Efectele muncii remote - angajații lucrează și în vacanță, au proiecte pe lângă job și sunt mai deschiși să devină freelanceri

Munca remote a schimbat percepția angajaților români asupra activității lor și a timpului pe care îl acordă responsabilităților profesionale, creând noi obiceiuri de lucru. Cu o limită tot mai neclară între job și timpul liber pe fondul flexibilizării activității și a posibilității de a lucra de oriunde, tot mai mulți angajați spun că ajung să lucreze și din concediu, dar și că se ocupă uneori de proiecte în afara jobului, devenind astfel mai deschiși la posibilitatea de a lucra în sistem de freelancing, arată cel mai recent sondaj realizat pe platforma BestJobs.

În prezent, 70% dintre angajații români spun că au lucrat sau cred că va fi nevoie să lucreze în vacanță. Cei mai mulți ajung să se ocupe de activități profesionale în timpul liber pentru că nu au înlocuitor (23%) sau pentru că vor să își ajute echipa (22%), în timp ce 19% mărturisesc că sunt obligați să facă acest lucru atunci când apar situații neprevăzute.

49% dintre respondenții la sondajul BestJobs spun că acceptă să lucreze din vacanță doar în situații excepționale, în timp ce 25% fac acest lucru fără nicio problemă atunci când șeful le solicită ajutorul. În schimb, 15% declară că ar fi de acord să rezolve sarcini legate de muncă în timpul liber dacă sunt recompensați suplimentar față de salariu, iar 11% spun că, de obicei, refuză categoric cerințe legate de job atunci când sunt în timpul liber. 

Veniturile suplimentare, motivul principal pentru care angajații fac activități pe lângă job

Activitatea în concediu nu este însă întotdeauna legată exclusiv de job, unii angajați fiind deschiși să aloce din timpul liber pentru proiecte suplimentare. În prezent, mai mult de jumătate (52%) dintre angajații care au participat la sondajul BestJobs spun că au acceptat proiecte în afara jobului, cel puțin ocazional. Astfel, atunci când au lucrat din vacanță, 14% spun că au făcut acest lucru pentru proiecte suplimentare, 24% au alocat din timpul liber și pentru proiecte și pentru job, în timp ce 41% s-au ocupat doar de cerințe legate de job.

47% dintre respondenții la sondajul BestJobs declară că aleg să desfășoare activități suplimentare pentru a-și crește veniturile. Alți 30% iau proiecte extra pentru dezvoltarea personală și cunoașterea de zone noi de activitate, 18% pentru a ajuta alți oameni, iar 6% pentru a-și dezvolta un portofoliu. Dintre cei care au activități suplimentare, 65% se implică în proiecte plătite, în timp ce 35% dedică timpul lor voluntariatului. Doar 38% dintre cei care lucrează pe lângă job își iau proiecte din același domeniu cu jobul actual.

Domeniile care permit cel mai mult angajaților să lucreze în afara timpului de birou sunt Tehnic (24%), Educație și Training (16%), Vânzări (14%), Financiar și Contabilitate (10%) și IT (8%).  9% dintre respondenții la sondajul BestJobs au declarat că au proiecte de Content Creation și Social Media, acestea fiind printre cele mai căutate joburi noi, care permit activitatea de oriunde și cu program flexibil.

Tot mai mulți angajați își doresc să fie freelanceri

Aproape jumătate (47%) dintre respondenți iau în considerare să devină freelanceri, în special pentru flexibilitatea programului și independența pe care o oferă o astfel de activitate, așa cum declară 44% dintre ei. Pentru alți 15% e importantă libertatea de a lucra de oriunde, iar 12% speră la venituri mai mari obținute astfel. Ca freelanceri, cei mai mulți dintre respondenți (38%) spun că ar vrea să lucreze de acasă, 12% s-ar muta într-o zonă rurală de la noi din țară, 10% de la munte și 9% dintr-o destinație exotică.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16 iulie – 6 august  pe un eșantion de 1.033 utilizatori de internet din România.

BestJobs: Efectele muncii remote - angajații lucrează și în vacanță, au proiecte pe lângă job și sunt mai deschiși să devină freelanceri

Munca remote a schimbat percepția angajaților români asupra activității lor și a timpului pe care îl acordă responsabilităților profesionale, creând noi obiceiuri de lucru. Cu o limită tot mai neclară…

Studiu Deloitte: costul este cel mai important factor în decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video; pandemia a amplificat apetitul utilizatorilor din toate generațiile pentru jocurile video

Costul este cel mai important factor în decizia consumatorilor de a se abona la un serviciu de streaming video pentru aproape jumătate (46%) dintre respondenții studiului Deloitte Digital Media Trends 2021, aspect…

Scurtă istorie a etichetei și cum a ajuns să fie cel mai comun lucru din lume

Indiferent de tipul de produs sau de valoarea sa, tot ceea ce există în jurul nostru, fie că este vorba despre alimente, haine, obiecte personale, mobilă, electronice și așa mai departe, poartă sau a purtat la un…

Circa 47% dintre angajați vor să lucreze pe cont propriu

Circa 47% dintre angajați vor să lucreze pe cont propriu pentru a beneficia de un program flexibil și de independență, arată un studiu realizat de BestJobs. Totuși, 70% consideră că vor fi nevoiți să munceasc

Florin Cîțu: Creșterea prețurilor este temporară

Premierul Florin Cîțu a spus că, potrivit datelor de la BNR, creșterile de prețuri din această perioadă sunt doar temporare. „Banca Națională a prezentat raportul asupra inflației, decizia BNR a fost…

Credit bancar vs credit IFN: Avantaje și dezavantaje

Din diverse motive, multe persoane ajung, la un moment dat, în situația în care trebuie să împrumute bani. Fie că este vorba despre o problemă medicală urgentă, fie că este vorba despre niște plăți restante…

Scumpiri în lanț. Produsele la care prețurile au crescut cel mai mult

Cele mai mari scumpiri în ultimul an au fost la electricitate, gaze naturale, combustibili și ulei alimentar. În schmb a scăzut prețul cartofiilor, arată datele INS. În perioada iulie 2020 – iulie 2021, co…

Cum alegi un workstation pentru biroul de acasă?

Telemunca, munca remote sau work from home sunt idei întâlnite și folosite din ce în mai mai des în rândul populației. Există mari șanse ca biroul tău să se fi mutat deja la tine acasă, așa că ai fost…

Piața imobiliară își revine. Vânzările au crescut în luna iulie 2021

În luna iulie 2021 s-au vândut 59.326 de imobile în toată țara, cu 4.545 mai multe comparativ cu perioada anterioară, transmite Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară…

Salariul mediu net a crescut ușor în luna iunie 2021

Salariul mediu brut a fost de 5.779 lei în luna iunie 2021, cu 84 lei mai mare față de anterioară. Valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.541 lei, în creștere cu 49 lei, arată INS. Cele…

5 lucruri de care să ții cont la un interviu de angajare

Experiența unui interviu de angajare poate fi una stresantă pentru candidați, mai ales dacă luăm în considerare faptul că, uneori, ne lovim de comportamentul acid al recrutorilor.   Pentru a gestiona…

Inflația a crescut la 5% în luna iulie 2021

Inflația a crescut la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în perioada anterioară. Totodată, produsele nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mâncarea cu 2,33%, arată datele…

„Afacerea Geneva”: tunul financiar care bubuie încontinuu de 24 de ani
Galerie Foto Cu puțin timp înainte de anul 2000, cei mai importanți jucători din industria alimentară, farmaceutică și medicală au realizat că tendința de îngrășare tot mai accentuată a populației reprezenta (și) o…

(P) 5 caracteristici pe care le au apartamentele de vânzare în Primăverii

O zonă exclusivistă, așa cum este zona Primăverii din București, vine întotdeauna cu o ofertă de proprietăți speciale, unicat și de lux.   Arhitectura deosebită, spațiile generoase, materialele…

50% dintre români nu sunt mulțumiți de internetul din localitățile mici

Circa 72% dintre români vor ca fiecare localitate să dispună de propria rețea de fibră optică deoarece 50% dintre utilizatori nu sunt foarte mulțumiți de calitatea internetului, considerând-o cel mult medie în…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here