Biden evocă progrese spre normalizarea relaţiilor Israel-A.Saudită,condamnă asasinarea lui Khashoggi

0
73

Joseph Biden a ajuns vineri după-amiază în Arabia Saudită efectuând prima cursă aeriană directă din Israel, în cadrul eforturilor de normalizare a relaţiilor între cele două ţări. Pe fondul eforturilor Washingtonului, Arabia Saudită a decis deschiderea spaţiului aerian şi pentru avioanele din Israel. “Am realizat lucruri semnificative”, a afirmat Biden vineri seară, la finalul întâlnirilor cu regele Salman al Arabiei Saudite şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în oraşul saudit Jeddah.

Deschiderea spaţiului aerian saudit pentru avioanele comerciale israeliene este “un lucru major, nu doar simbolic, ci şi practic. Acesta este primul pas concret pe drumul a ceea ce eu sper să fie o normalizare extinsă a relaţiilor” între Arabia Saudită şi Israel, a precizat Biden, conform cotidianului The Times of Israel.

Pe fondul criticilor referitoare la întrevederea cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat că a comandat asasinarea în Turcia, în 2018, a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Biden a declarat că a condamnat ferm acest caz. “Am transmis un mesaj foarte direct, pentru un preşedinte american, a păstra tăcerea în privinţa drepturilor omului este incompatibil cu ceea ce suntem noi, cu cine sunt eu. Voi susţine mereu valorile noastre”, a subliniat Biden, citat de agenţia The Associated Press.

Joseph Biden a discutat şi despre intensificarea relaţiilor bilaterale şi a schimburilor comerciale cu Arabia Saudită. Washingtonul a minimizat aşteptările privind o creştere rapidă a volumului exporturilor de petrol saudit spre Statele Unite, dar Casa Albă a semnalat că vor fi făcuţi paşi în următoarele săptămâni “în sensul stabilizării pieţelor energiei”.

Joseph Biden va participa sâmbătă, tot în oraşul saudit Jeddah, la o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului şi va avea întâlniri cu liderii Egiptului, Irakului şi Emiratelor Arabe Unite.

(sursa: Mediafax)

Source