Arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk a declarat că documentul Vaticanului „interpretează sensul pastoral al binecuvântărilor în Biserica latină”, dar nu a făcut nicio referire la problemele care guvernează biserica orientală sau greco-catolică.
„Astfel… această Declarație se aplică numai Bisericii latine și nu are nicio forță juridică pentru credincioșii Bisericii greco-catolice ucrainene”, a declarat Shevchuk.
El a spus că o binecuvântare nu poate fi separată de învățăturile bisericii și „nu poate contrazice în niciun fel învățătura Bisericii Catolice despre familie ca o uniune fidelă, indisolubilă și fertilă a iubirii dintre un bărbat și o femeie”.
Biserica de rit răsăritean se închină după rituri asemănătoare credinței ortodoxe, dar este în comuniune cu Roma în virtutea unui acord din secolul al XVI-lea. Represiunea a forțat biserica să se ascundă în perioada sovietică, iar în prezent are aproximativ 4,5 milioane de enoriași, adică aproximativ 10% din populația Ucrainei.
Documentul biroului doctrinar al Vaticanului a precizat că preoții romano-catolici pot da binecuvântări cuplurilor de același sex, atât timp cât acestea nu fac parte din ritualurile sau liturghiile obișnuite ale bisericii. Acesta a spus că astfel de binecuvântări ar fi un semn că Dumnezeu îi primește pe toți, dar nu ar trebui confundate cu sacramentul căsătoriei heterosexuale.
Drepturile homosexualilor fac unele progrese în Ucraina și în alte state ex-sovietice din afara Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat simpatia pentru susținerea drepturilor homosexualilor, deși a exclus modificări constituționale pentru a permite căsătoriile între persoane de un singur sex, în timp ce țara se află în război.
(sursa: Mediafax)