Bittnet Group raportează afaceri cumulate de peste 260 milioane de lei pentru anul 2022

0
76

Bittnet (BNET), un grup de companii IT listate pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, a publicat rezultatele pro-forma înregistrate de companiile din grup la finalul anului 2022, conform unui comunicat remis redacţiei. Rezultatele pro-forma includ rezultatele individuale ale tuturor companiilor din grup, conform declaraţiilor depuse la Ministerul de Finanţe. În 2022, companiile din Grupul Bittnet au înregistrat venituri cumulate de 268,7 milioane de lei, o creştere cu 25% faţă de anul 2021, luând în considerare pentru anul 2021, pentru comparabilitate, şi rezultatele companiilor TopTech şi 2Net, achiziţionate de Bittnet Group în 2022.

Potrivit sursei citate, marja brută generată a fost de 52,9 milioane de lei, o creştere de 14%, iar profitul operaţional cumulat a fost de 8,5 milioane de lei, aproximativ egal cu cel din 2021. Din punct de vedere al fluxurilor de numerar, grupul a înregistrat o creştere netă de 18,9 milioane de lei, aproape integral din operaţiuni. Grupul Bittnet avea finalul anului trecut numerar în valoare de 42,3 milioane de lei, o creştere cu 81%.

Conducerea companiei consideră că rezultatele pro-forma oferă o imagine mai relevantă şi fidelă asupra situaţiei companiei, atât din punct de vedere al veniturilor, dar şi al poziţiei financiare.

“Încă de la listarea companiei în 2015 la Bursa de Valori Bucureşti, ne-am axat în permanenţă pe creşterea accelerată a grupului în condiţii sănătoase, prin acordarea unei atenţii sporite fluxului de numerar şi profitabilităţii operaţionale, dar şi prin luarea unor decizii care pot crea valoare pe termen lung, indiferent de impactul pe termen scurt. Ca urmare a acestei abordări, de la an la an, profitul a fluctuat şi am fost criticaţi de către investitori că nu ne concentrăm mai mult pe acest aspect. Aşa cum am mai menţionat şi cu alte ocazii, considerăm că în cazul nostru este oportun să urmărim mai întâi creşterea întregii dimensiuni a organizaţiei. Pe de alta parte, actuala dimensiune a grupului, alături de M&A deja semnate, ne plasează suficient de aproape de ţinta de venituri de 500 milioane lei. Astfel, pentru 2023-2024, prioritatea internă numărul unu va fi să extragem mai multă profitabilitate din afacerea curentă.” a declarat Mihai Logofătu, CEO al Bittnet Group.

În 2022, divizia Bittnet Education formată din Bittnet Systems, Computer Learning Center şi Equatorial Gaming a înregistrat venituri de 22,2 milioane de lei, o creştere cu 27% faţă de anul 2021 şi o marjă brută de 9 milioane de lei, o creştere cu 13%. La finalul anului trecut, această divizie a înregistrat o creştere accelerată a volumului de cursuri, peste 550 de sesiuni, atât private, cât şi publice, cu peste 5.900 de participanţi instruiţi, o dublare a numărului acestora comparativ cu 2021.

În ceea ce priveşte divizia de Cloud & Infrastructure, care cuprinde companiile Dendrio Solutions, TopTech, 2Net şi Optimizor, în 2022, aceasta a înregistrat venituri totale de 210,6 milioane de lei, o creştere organică de 23%. Deşi acest segment de business a înregistrat rezultate solide în zona veniturilor, la nivel de profitabilitate a fost înregistrat un impact negativ, profitul brut fiind de 1,6 milioane de lei, în scădere cu 71%.

Cauzele scăderii sunt multiple. Pe de-o parte a existat o extindere a echipei pentru a susţine următorul nivel de business, iar pe de altă parte, a fost remarcată o creştere accelerată a costurilor cu resursele umane, compania fiind nevoită să concureze cu companii globale din acest punct de vedere. De asemenea, o altă cauză a acestei scăderi a fost reprezentată de disfuncţionalităţile din lanţul global de aprovizionare, care au condus şi la o impredictibilitate accentuată a livrărilor şi, în consecinţă, la o alocare sub optimă a resurselor umane.

În zona de securitate cibernetică, FORT, pilonul de business format din Global Resolution Experts (GRX), GRX Advisory şi ISEC, a înregistrat venituri de 15 milioane de lei în 2022, o creştere cu 43% faţă de 2021 şi o marjă brută de 5,7 milioane de lei, o majorare cu 12%. Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 17%, ajungând la 4 milioane de lei, pe fondul investiţiilor semnificative realizate pe parcursul anului trecut în dezvoltarea acestui pilon de business. Conducerea Bittnet Group consideră că această creştere cu doar 17% a profitului operaţional, va aduce o valoare semnificativă acţionarilor grupului şi ai FORT. Bittnet Group intenţionează să listeze FORT la Bursa de Valori Bucureşti anul acesta, subliniază sursa citată.

La nivelul diviziei de Platforme şi Dezvoltare Software, formată din Elian Solutions, Nenos Software şi Nonlinear, au fost înregistrate creşteri la nivelul veniturilor fiecărei companii. Elian a înregistrat o creştere semnificativă la nivel de venituri din contracte cu clienţii, de la 6,9 milioane de lei în 2021, la 11,9 milioane de lei, în timp ce Nenos Software a înregistrat venituri de 2,9 milioane de lei în 2022, faţă de 2,7 milioane de lei în anul precedent, iar Nonlinear a raportat venituri de 1,1 milioane de lei, comparativ cu 0,89 milioane de lei în 2021.

“În 2022, diversele linii de business din cadrul grupului au avut evoluţii diferite, fiecare cu elemente specifice activităţii pe care o desfăşoară. Astfel, diversitatea serviciilor şi nişelor de piaţă pe care le acoperim, dar şi diversitatea tipului de companii din cadrul grupului şi a stadiilor de dezvoltare ne oferă avantajul unei creşteri în condiţii de echilibru şi stabilitate, care ne permite să adresăm cu calm, în mod ordonat şi inteligent, diversele probleme ce apar în fiecare business. De asemenea, poziţia financiară de la finalul anului 2022, este una foarte bună – 42 milioane de lei în numerar şi datorii comerciale aproximativ egale cu creanţele comerciale. Combinată cu majorarea de capital ce se derulează în prezent şi se va finaliza în această lună, vom avea o bază de capital propriu de aproximativ 100 milioane de lei şi o poziţie de numerar de circa 60 milioane de lei foarte favorabilă pentru a continua expansiunea în perioada ce urmează. Ţinând cont de actuala dimensiune a grupului şi de tranzacţiile de M&A care sunt în finalizare, plus pipeline, credem că avem toate ingredientele necesare pentru a atinge obiectivul de 500 milioane de lei cifră de afaceri în 2024”, a declarat Cristian Logofătu, cofondator Bittnet Group.

În ceea ce priveşte activitatea de M&A, conducerea menţionează că generarea de rezultate pozitive consistente de către orice companie achiziţionată de către grup, dar şi în general, necesită o perioadă de circa 18-24 de luni pentru integrare, optimizare, fructificarea sinergiilor şi scalarea afacerilor, se menţionează în comunicat.

Source