Bloomberg: De ce prăbuşirea suferită de Bitcoin reprezintă o victorie majoră pentru criptomonede

0
249
Bloomberg: De ce prăbuşirea suferită de Bitcoin reprezintă o victorie majoră pentru criptomonede

Piața criptomonedelor a suferit o lovitură, miercuri, indicele Bloomberg Galaxy Crypto înregstrând un declin de 19,2%, cea mai gravă scădere din ultimul an.

În ziua de 19 mai, au fost descoperite o serie de probleme, precum costurile ridicate pe care le impun tranzacţiile în momente marcate de volatilitate. Însă problema era deja cunoscută, iar platformele crypto funcţionează la o capacitate de 100%. În plus, soluţiile de îmbunătăţire a capacităţii şi eficienţei ar trebui să fie complet operaţionale până la sfârşitul anului.

Spaţiul cryptomonedelor se împarte în două categorii: finanţe centralizate şi descentralizate.

Fiind reprezentate de exchange-uri tradiţionale ca Binance, Coinbase şi BlockFi, finanţele centralizate rulează registre de ordine cu licitaţii şi oferte într-un mod similar cu cel al Bursei din New York. Şi, la fel ca Robinhood Markets sau alţi brokeri tradiţionali, când pieţele devin agitate, finanţele centralizate sunt caracterizate de întârzieri, întreruperi ale sistemelor şi, în general, de experienţe frustrante. Aceste evenimente i-au adus pe unii analişti la concluzia că spaţiul crypto nu este pregătit să ajungă la apogeu.

Însă protocoalele descentralizate, văzute de mulţi drept viitorul finanţelor, au funcţionat în condiţii optime şi nu au prezentat niciun fel de întreruperi. În timp ce utilizatorii se plângeau pe fondul pierderilor raportate de piaţă, ei nu puteau spune că sistemele au dat greş.

Finanţele descentralizate, sau DeFi, nu folosesc registre de ordine precum exchange-urile reglementate. În schimb, DeFi deţin peste 72.000 de grupuri de lichidităţi. Oricine poate deveni furnizor de lichidităţi pe aceste grupuri şi, de asemenea, un investitor poate să îşi creeze propriul său grup prin care să obţină dobânzi (mai multe monede). Traderii folosesc aceste lichidităţi pentru a tranzacţiona criptomonedele. Protocolul este condus de un cod numit automatic market marker şi niciun om nu este implicat în procesele de tranzacţionare pe aceste exchange-uri.

Numele celui mai mare exchange descentralizat este Uniswap. Pentru a-l accesa, trebuie să foloseşti un portofel electronic în afara unui exchange reglementat, conectându-l ulterior la uniswap.org. Exchange-ul le permite clienţilor să tranzacţioneze câteva mii de criptomonede. Fondatorul Uniswap Hayden Adams a declarat miercuri că firma a executat tranzacţii de 6,3 miliarde de dolari, cu mult peste media Coinbase din primul trimestru – 3,7 miliarde de dolari. De altfel, Uniswap nu a experimentat nicio întârziere a serviciilor şi niciun client nu şi-a pierdut bani din cauza vreunei probleme din cadrul exchange-ului.

Unul dintre cele mai mari protocoale de creditare este Compound. Prin conectarea la compound.finance, poţi obţine împrumuturi complet garantate. Compound a declarat că protocoalele sale au „suportat fără probleme perioadele de volatilitate”. Între timp, Polygon Technology le permite dezvoltatorilor să îşi scaleze aplicaţiile descentralizate în ideea de a oferi servicii mult mai rapide şi eficiente clienţilor.

Niciunul dintre aceste site-uri nu a raportat vreun incident în ziua în care preţul unor criptomonede a scăzut şi cu 50%, iar protocol descentralizat nu a avut nevoie de un plan de salvare.

Toate detaliile din blockchain sunt deschise şi pot fi analizate în timp real, aşa că lichidităţile şi tranzacţiile pot fi observate pe măsură ce sunt dezlănţuite.

Mediafax

Bloomberg: De ce prăbuşirea suferită de Bitcoin reprezintă o victorie majoră pentru criptomonede

Piața criptomonedelor a suferit o lovitură, miercuri, indicele Bloomberg Galaxy Crypto înregstrând un declin de 19,2%, cea mai gravă scădere din ultimul an. În ziua de 19 mai, au fost descoperite o…

SUA trimite 550.000 de doze de vaccin anti COVID-19 pentru soldații din Coreea de Sud

SUA va trimite vaccinuri anti COVID-19 pentru 550.000 de soldaţi din Coreea de Sud, a declarat preşedintele Joe Biden. Acestea vor ajunge la militarii americani…

Întâlnire istorică între Papa Francisc și președinta Comisiei Europene

Papa Francisc s-a întâlnit, astăzi, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Este prima întrunire între cele două personalități. Principalele teme de discuție au…

ÎCCJ a retrimis dosarul Revoluției la Parchetul Militar

 Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât, vineri, ca dosarul Revoluției să se întoarcă din nou la Parchetul Militar. „Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte…

Peste 75.400 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 75.451 de persoane, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În total, 4.113.110 de români au fost vaccinați de…

Ce spune Raluca Turcan despre minivacanța de Ziua Copilului

Ziua Copilului, 1 iunie, este zi liberă prin lege. Aceasta este într-o zi de marți, dar Guvernul nu a stabilit dacă și luni este zi liberă, astfel încât românii să aibă o minivacanță. Ministrul Muncii,…

Adrian Oros: Am făcut o formă destul de gravă de COVID-19 și m-am vaccinat

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 și a dezvoltat o formă severă a bolii. Cu toate acestea, s-a vaccinat împreună cu familia sa. “Cel…

Școlile din 427 de localități din țară se află în scenariul galben

În 427 de localități din țară școlile funcționează în scenariul galben, care prevede participarea fizică la ore doar a unei părți dintre elevi, transmite Ministerul Educației. Numărul acestora este în…

Zeci de mii de persoane se află la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

Zeci de mii de persoane se află, astăzi, la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România, la Şumuleu-Ciuc, județul Harghita Este interzis accesul cu autobuzele speciale, aceștia putându-se dedplasa…

UPDATE Ion Dichiseanu a fost înmormântat cu onoruri militare

Actorul Ion Dichiseanu a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu. Pe ultimul drum, acesta a fost însoțit de prieteni, colegi şi admiratori. Cortegiul…

Ludovic Orban ar putea candida la președinția României

Fostul premier, Ludovic Orban, nu exclude posibilitatea intrării în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat.  „Deocamdată PNL este principalul partid de guvernământ, suntem în parteneriat cu…

Florin Cîțu: Săptămâna viitoare vom prezenta măsurile care vor intra în vigoare de la 1 iunie

Executivul va prezenta săptămâna viitoare noile măsuri care vor fi luate după 1 iunie, în contextul pandemei de COVID-19, potrivit premierului Florin Cîțu. „Săptămâna viitoare vom prezenta…

Ce spune Florin Cîțu despre susținerea pe care i-o acordă Emil Boc pentru președinția PNL

Premierul Florin Cîțu spune că susținerea pe care i-o acordă primarul Clujului, Emil Boc, pentru președinția PNL, îl onorează și îl responsabilizează. „Opinia domnului astăzi…

Sorin Cîmpreanu: În taberele de vară se vor organiza ore remediale

În luna august se pot organiza tabere de vară în case se pot organiza ore remediale pentru elevi, după cum a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. “Vom avea o a doua sesiune de evaluare naţională în…

Bilanț COVID-19: Numărul infecțiilor continuă să scadă. Au fost înregistrate 59 de decese

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate în România 455 de cazuri noi de Covid și 59 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus, transmite GCS. Până sâmbătă au fost confirmate 1.075.236…

Source</a