Canada instituie stare de urgență pentru a opri manifestațiile șoferilor de camioane

0
123

“Guvernul federal invocă legea privind măsurile de urgenţă pentru a completa puterile provinciale şi teritoriale şi pentru a face faţă blocajelor. Legea privind măsurile de urgenţă nu trebuie subestimat dar aceste blocaje ilegale le fac rău canadienilor şi trebuie să înceteze”, a spus acesta. Armata nu este implicată iar acțiunile sunt limitate în timp şi spațiu.

Protestele au început la sfârșitul lunii ianuarie de către șoferii de camion care erau obligați să se vaccineze anti COVID-19 pentru a trece frontiera în SUA însă au degenerat și au blocat șosele, poduri, etc. 

Cei 13 cojnducători ai provinciilor și teritoriilor canadiene nu au fost încântați de utilizarea acestui act normativ deși populația este de acord. 

Guvernul federal urmează să emită o ordonanță prin care instituțiile financiare vor putea să blocheze operațiunile dacă bănuiesc faptul că un cont bancar este folosit pentru susținerea manifestațiilor ilegale. 
“În cazul în care camionul tău este folosit, contul tău va fi îngheţat şi asigurarea ta va fi suspendată”, a vicepremierul și ministrul Finanțelor, Chrystia Freeland.

Pentru a doua oară este invocată această lege în Canada pe timp de pace, după 1970, când se afla la putere tatăl actualului premier,  Pierre Elliott Trudeau.

Însă protestele șoferilor de camioane s-au transmis și în Australia, Noua Zeelandă, Israel, Franța și Belgia. În cea din urmă țară, acestea au fost declarate ilegale și autoritățile au blocat 30 de camioane care se îndrepatu spre capitala țării. 
 

Source