CASA ALBA: NATO va lansa iniţiative de securitate ‘ambiţioase’

0
26

Casa Albă a anunţat ieri, înaintea summitului NATO de astăzi, că liderii alianţei vor lansa un set de iniţiative “ambiţioase” pentru a se asigura că va continua să ofere securitate până în 2030 şi dincolo de acest an, transmite Reuters,citat de news.ro.

Potrivit Casei Albe, cele 30 de state membre vor conveni să revizuiască “Conceptul strategic” al NATO pentru a-şi adapta “abordarea la mediul strategic în evoluţie, care include politicile şi acţiunile agresive ale Rusiei; provocările pe care Republica Populară Chineză le pune la adresa securităţii, prosperităţii şi valorilor noastre colective şi ameninţările transnaţionale precum terorismul, ameninţările cibernetice şi schimbările climatice”.

Un comunicat al Casei Albe afirmă că că noul concept strategic va fi pregătit pentru a fi adopt la Summitul NATO din 2022.

“Liderii aliaţi vor lansa un set ambiţios de iniţiative pentru a se asigura că NATO continuă să ofere securitate cetăţenilor noştri până în 2030 şi mai departe”, a adăugat comunicatul.

Conform Reuters, este aşteaptat ca pentru prima dată Conceptul strategic al NATO să includă ca provocare ascensiunea militară a Chinei.

Preşedintele Joe Biden a sosit ieri la Bruxelles pentru summit.

Liderii NATO vor aproba o nouă politică de apărare cibernetică, care să stimuleze coordonarea pentru a se asigura că alianţa “este rezistentă şaa ameninţările din ce în ce mai frecvente şi severe … inclusiv atacuri ransomware perturbatoare împotriva infrastructurii critice”.

Casa Albă a adăugat că membrii alianţei se vor baza”pe furnizori de încredere pentru reţelele de telecomunicaţii de generaţia următoare”.

Liderii NATO vor afirma, de asemenea, măsuri pentru a asigura “avantajul tehnologic” al alianţei şi vor fi de acord cu un “Plan de acţiune pentru securitatea climatică, inclusiv reducerea gazelor cu efect de seră din activităţile şi instalaţiile militare”, a spus Casa Albă.

Rusia, schimbările climatice, Afganistan şi noile tehnologii se numără printre subiectele planificate pentru discuţii în timpul summitului de o zi, care va culmina cu o sesiune specială a liderilor în camera Consiliului Atlanticului de Nord.

Într-o întorsătură de situaţie, summitul NATO va conveni asupra reformelor alianţei, cunoscute sub numele de NATO 2030, care au fost puse în mişcare după ce fostul preşedinte Donald Trump a pus sub semnul întrebării relevanţa acesteia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va stabili nouă domenii în care NATO s-ar putea moderniza pe termen mediu, inclusiv mai multe finanţări comune ale operaţiunilor militare. Franţa şi-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la propunere, temându-se că va lua bani din priorităţile militare naţionale.

Source