România ar putea să beneficieze de o parte din profitul giganţilor din tehnologie, obţinut prin vânzările pe care le fac în România, în urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS, relatează Ziarul Financiar.
BEPS este acronimul de la Base Erosion and Profit Shifting, adică fenomenul de „erodare a bazei impozabile şi transferul profiturilor“. Noua legislaţie fiscală ar trebui să devină operaţională din 2023.
„Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi produse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alocare o parte din profitul rezidual“, a explicat Teodora Alecu, director consultanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.
Pe 1 iulie 2021, 130 de state s-au pus de acord pentru reformarea sistemului fiscal internaţional, discuţiile fiind iniţiate de statele din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA), sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Despre acest pachet de măsuri anti-BEPS se discută încă din 2016, însă abia în luna octombrie a acestui an se va definitiva o metodologie de aplicare a acestora şi noua legislaţie va intra în vigoare din 2023. Iniţiativa a venit în contextul în care marile companii ale lumii, în special cele din domeniul tehnologiei, cum sunt Google, Apple, Facebook sau Amazon îşi vând produsele în foarte multe state, însă nu plătesc taxe acolo unde generează profiturile.
„Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greutate şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achiziţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tranzacţiilor digitale“, a mai spus Teodora Alecu.
(sursa: Mediafax)
România ar putea să beneficieze de o parte din profitul giganţilor din tehnologie, obţinut prin vânzările pe care le fac în România, în urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS, relatează Ziarul…
Dacia a vândut 262.814 de autovehicule în primul semestru al acestui an, în creştere cu 24,5 % faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Grupului Renault. Valoarea maşinilor vândute este de…
În România erau emise 18.925.692 de carduri bancare până în primul trimestru din 2021, cu 0,5% mai multe față de perioada anterioară, arată BNR. Dintre acestea, circa 77,1%,…
Bursa de Valori Bucureşti a câştigat 3,25 miliarde de lei din capitalizare, în această săptămână, adică 1,7%. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a înregistrat o scădere cu 51,61%, față de săptă…
Importurile de gaze naturale au crescut cu 24,5% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu același interval din 2020. Cantitatea de gaze utilizabile a fost4 de 1,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), arată…
Fondul Proprietatea (FP), emitent cu expunere pe companii din sectoare reprezentative ale bursei locale, a anunţat vineri că acţionarii au aprobat plata unui dividend special cu o valoare brută de 0,07 lei pe acţiun…
Inflația continuă să crească în România, aceasta situându-se printre statele UE cu cea mai ridicată rată și în luna iunie 2020, alături de Ungaria, Estonia, Polonia și Lituania. În UE inflația a…
Piața românească de artă a continuat trendul ușor ascendent în prima jumătate a anului 2021. Artmark, care cumulează circa 85% din vânzările publice din piața românească, a înregistrat o…
Freelancing-ul nu e doar libertate deplină, no matter what, ci chiar și aici vorbim despre un proces și câteva etape care dacă sunt respectate corespunzător, îți pot aduce o grămadă de bani și satisfacția…
Dacia a înregistrat o creștere a vânzărilor, în primul semestru, de 24,5 % față de anul trecut, în urma reînnoirii gamei sale de modele, anunță Renault. Noul Sandero rămâne cel mai vândut vehicul către…
Afacerile din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor au crescut cu 14,2%, ca serie brută, și cu 12,9%, ca serie ajustată, în primele cinci luni ale anului, arată datele INS. În intervalul 1…
Trei emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi euro, vor începe să fie tranzacționate, astăzi, la BVB, sub simbolurile bursiere R2207A, R2307A, R2307AE. “Ministerul de Finanţe a atras…
Acționarii Transgaz vor primi dividedndele aferente anului 2020, în perioada 16 iulie 2021 – 16 iulie 2024. Valoarea dividendului brut este de 8,14 lei/acțiune, transmite Depozitarul Central. De acestea…
Ministerul Finanţelor lansează o licitație pentru dezvoltarea de platforme informatice în valoare de 6,3 milioane de lei, fără TVA. Contractul va fi încheiat pentru 90 de zile,…