Cât de justificată este “greva” fără amenzi a polițiștilor: ”Ne-am gândit la colegii care sunt mai fricoși”

0
235

Polițiștii refuză să mai dea amenzi în semn de protest față de neaplicarea noii legi a salarizării de la 1 ianuarie 2022.

Astfel, românii care încalcă legea contravențiilor primesc doar un banal avertisment scris dacă sunt prinși fără centura de siguranță sau fără mască de protecție de exemplu, fapte pentru care până la 1 decembrie riscau amenzi serioase.

Protestul inițiat de sindicatul Europol începând cu 1 decembrie 2021 a prins în toate inspectoratele de poliție din țară. Sute de procese verbale care atestă că agenții nu mai aplică amenzi, ci ”empatizează” cu românii contravenienți au fost postate pe pagina de Facebook a Europol.

Cosmin Andreica, liderul Europol, a precizat că de zece zile de când a demarat acest protest inedit, polițiști din toate județele au consimțit să se implice și să-și arate astfel nemulțumirile.

”Noi am gândit o formă de protest pe care toți polițiștii să o poată aplica indiferent de apartenența lor sindicală. Ne-am gândit și la colegii care sunt mai fricoși să iasă să protesteze în stradă”, a explicat Andreica.

Liderul Europol a precizat că unii dintre șefii inspectoratelor de poliție ar fi făcut presiuni asupra agenților implicați în protest să renunțe la avertismente și să dea din nou amenzi.

”Au fost și reacții, cum să nu. Cum e posibil ca din 30 de sancțiuni aplicate, 29 să fie avertismente. Să nu mai zic că au fost și situații în care și sută la sută dintre sancțiunile date într-o zi au fost avertismente. Reacțiile au venit mai ales din partea șefilor împuterniciți și desemnați în funcția de conducere”, a spus Cosmin Andreica.

Presiunile sunt justificate de faptul că banii din amenzi intră direct în bugetele primăriilor care au mult de suferit financiar, atâta timp cât polițiștii nu mai dau amenzi.

”Acești bani în realitate reprezintă bacșișul primarilor, asta înseamnă că, cu cât se acordă mai multe amenzi, cu atât o primărie are un buget mai mare. De aici presiunea politică asupra poliției cu privire la normele de amenzi. Multe primării depind de aceste venituri”, spune Andreica.

Liderul Europol a explicat că protestul inițiat va continua inclusiv săptămâna viitoare când polițiștii vor merge mai întâi în fața sediilor prefecturilor din județe, pentru ca joi și vineri să ”facă show” în fața sediilor principalelor partide politice de la București (PSD, PNL și UDMR), dar și în fața ministerului de Interne.

Începând cu 1 ianuarie, polițiștii vor refuza să mai facă ore suplimentare, ceea ce, susține Cosmin Andreica, va produce un blocaj în sistem atâta vreme cât sunt compartimente din Poliția Română unde un polițist a ajuns să facă munca a patru persoane.

Toate aceste nemulțumiri ale polițiștilor au fost provocate de faptul că în cazul lor legea salarizării nu s-a mai aplicat, iar pentru anumite drepturi salariale ministerul de Interne se raportează la baze de calcul din 2009.

Protestăm pentru că ne temem că legea salarizării care este în vigoare, va fi suspendată de guvern prin ordonanță de urgență, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut în ultimele zile din luna decembrie”, explică liderul Europol.

Întrebat cât de justificat este protestul polițiștilor care refuză să mai dea amenzi și dacă nu cumva este periculos, Andreica a precizat că, atâta vreme cât oamenilor legii li se cere să respecte legea, polițiștii nu-și doresc altceva decât ca guvernanții să facă același lucru.

Avertisment în loc de amendă în cazul unei contravenții este absolut legal, spun sindicaliștii, regimul juridic al contravențiilor stabilește faptul că sancțiunea poate fi amendă, avertisment scris sau avertisment verbal.

Ce fapte sunt sancționate cu avertisment

Noul Cod penal nu mai incriminează o serie de fapte, care, în condqiţiile actuale, prezintă un pericol social redus. Protestul nu mai este valabil în cazul săvârșirii unei fapte cu caracter penal.

Polițiștii din Ilfov, de exemplu, au preferat să sancționeze cu avertisment un șofer care circula cu viteză peste limita legală (+38 Km/h) și nu purta centura de siguranță.

În Bihor, un șofer care nu mai avea inspecția tehnică periodică valabilă la mașina pe care o conducea a primit avertisment în loc de amendă.

În Giurgiu, un cetățean prins că nu purta masca de protecție în interiorul unei societăți a primit de asemenea avertisment.

La fel s-a întâmplat și în Hunedoara, unde un șofer care vorbea la telefon în timp ce conducea mașina a fost sancționat cu avertisment scris.

Un alt cetățean din Gorj a scăpat de amendă după ce un polițist l-a prins în timp ce consuma alcool pe peronul gării.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here