Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a jucat rolul lupului pus paznic la oi în cazul SIF Oltenia (SIF5), societate a cărei conducere a fost schimbată anul trecut, spune Cătălin Buzdea, acţionar important al societăţii de investiţii financiare din Craiova şi care a candidat, recent, la un loc în Consiliul de Administraţie al SIF-ului.
În toamna anului trecut, conducerea SIF Oltenia a fost înlocuită în urma votului unui grup format din SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi un mănunchi de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii, în unele cazuri chiar integral, de cele două SIF-uri, dar pentru care ASF a spus că nu a identificat elemente care să indice către prezumţia de acţiune concertată.
Cătălin Buzdea, de profesie jurist, deţine şi administrează, din anul 2000, firma LIN&EMA, societate din judeţul Alba ce practică comerţul en-gros cu produse alimentare şi are circa 70 de angajaţi. Societatea a contestat în instanţă deciziile adunării acţionarilor SIF Oltenia din data de 29 octombrie 2020, când a fost ales un nou Consiliu de Administraţie.
Redăm, integral, materialul pe care investitorul SIF Oltenia ni l-a transmis. (Andrei Iacomi)
• Prioritatea noii conduceri a SIF Oltenia nu este apărarea interesului acţionarilor, ci prejudicierea lor
Cred că în ultima vreme, dimensiunea şi gravitatea corupţiei din România au mai scăzut. Se mai dau şpăgi la poliţişti, dar nu la fel de des. Se mai fac construcţii anapoda, pe şpăgi, dar nu tot timpul. Se mai fac, probabil, chiar şi legi cu dedicaţie contra cost, dar mai rar. Totuşi, în zona afacerilor, schimbările în bine sunt ceva mai evidente. Dacă la început succesul se clădea în mare parte pe legăturile cu statul, acum cei mai mulţi oameni de afaceri câştigă în special datorită abilităţilor antreprenoriale. Este direcţia normalităţii!
• Investitorii de la BVB încă nu au parte de valul schimbărilor în bine din societatea românească
Însă, investitorii în acţiuni sau obligaţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încă nu au parte de valul schimbărilor în bine. Investesc la bursă din 2003 şi resimt pe propria piele această stare de fapt.
În cele ce urmează am să vorbesc despre situaţia de la SIF Oltenia (SIF5), pentru că acolo am investit cel mai mult. Am decis să investesc acum aproape zece ani, datorită încrederii faţă de echipa de administrare de la SIF5, condusă de domnul preşedinte Tudor Ciurezu. Am fost convins de politica de acordare a dividendelor şi de răscumpărare a acţiunilor proprii. Succesul acestei direcţii s-a văzut în mulţumirea investitorilor şi, prin urmare, în creşterea preţului acţiunilor SIF5.
Lucrurile însă s-au schimbat dramatic anul trecut. Când nimeni nu se aştepta, echipa condusă de domnul preşedinte Tudor Ciurezu a fost revocată de la conducerea SIF5. Nu a fost o schimbare în acord cu voinţa acţionarilor, ci o mişcare orchestrată de gruparea Lakis-Drăgoi. Despre această grupare şi ilegalităţile comise la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) s-a scris pe larg în Ziarul BURSA. Dar, dincolo de eforturile grupării Lakis-Drăgoi, la această operaţiune a contribuit din plin şi o instituţie a statului, al cărei rol era să nu permită aşa ceva!
Nu cred că mă înşel dacă spun că este vorba despre una dintre puţinele instituţii care a reuşit să-şi menţină nivelul de corupţie pe care îl avea şi înaintea aderării României la Uniunea Europeană.
Această instituţie, care s-a numit Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), continuă să rămână o instituţie profund coruptă, în ciuda numeroselor scandaluri soldate cu arestări şi condamnări.
• Consider că împrejurările schimbării de la conducerea SIF5 reprezintă cel mai grav caz de prejudiciere a investitorilor români
Pentru cazul SIF5 Oltenia, ASF a jucat rolul lupului pus paznic la oi! Cunosc bine împrejurările schimbării de la conducerea SIF5 şi consider că este cel mai grav caz de prejudiciere intenţionată a investitorilor români. Anul trecut, SIF5 a fost preluată de gruparea condusă de domnii Najib El Lakis şi Bogdan Drăgoi, care până atunci conduceau SIF1 şi SIF4. Schema a fost pe cât de simplă pe atât de ilegală: SIF1 şi SIF4 au acumulat acţiuni SIF5 direct, dar şi prin nişte fonduri, cu toate că legea nu permitea deţineri concertate de peste 5% la SIF-uri. Totuşi, cu o îngăduinţă inexplicabilă din partea ASF, gruparea Lakis-Drăgoi a acumulat peste 30% din SIF5. Şi nu a făcut-o cu banii săi, ci cu banii acţionarilor SIF1 şi SIF4, de la care n-a primit niciodată vreun mandat în acest sens.
Mă întreb de ce nu s-a aplicat legea în acest caz? Este o întrebare la care instituţiile Statului Român, care veghează la respectarea legii, vor trebui să găsească răspuns. Consecinţele atacului operat de Lakis-Dragoi în urma căruia conducerea SIF5 a fost schimbată sunt mari şi exclusiv în detrimentul investitorilor, ale căror deţineri s-au diminuat semnificativ.
Spre exemplu, fondurile de pensii, care cunosc foarte bine practicile consacrate ale grupării Lakis-Drăgoi de prejudiciere a investitorilor SIF1 şi SIF4, au început să-şi vândă acţiunile deţinute la SIF5. Şi mulţi alţi investitori şi-au lichidat poziţiile de teama grupării. Drept urmare, acţiunile SIF5 s-au prăbuşit.
• Noua conducere a SIF-ului a crescut fantastic costul de administrare, prin remunerarea colaboratorilor impuşi în fruntea companiei
Prioritatea noii conduceri a SIF5 nu este apărarea interesului acţionarilor, ci prejudicierea lor! De pildă, una dintre priorităţile noii conduceri a societăţii, impusă de domnii Lakis şi Drăgoi, a fost creşterea fantastică a costului de administrare a SIF5 prin remunerarea colaboratorilor impuşi în fruntea companiei. Fosta conducere a SIF Oltenia a avut, pentru 2020, cheltuieli totale operaţionale şi de administrare de 16,7 milioane lei, pentru 2019 de 23,01 milioane lei, iar pentru 2018 de 21,2 milioane lei.
Noua conducere a propus cheltuieli de operaţionale şi de administrare de 38 milioane lei pentru 2021. Rămâne să vedem ce alte idei minunate de prejudiciere a acţionarilor SIF5 vor mai urma. Sub administrarea fostei conduceri, invesitorii în SIF5 erau obişnuiţi să aibă de câştigat în fiecare an. Povestea SIF5 este numai o piesă de puzzle din imaginea bursei româneşti.
Cu toate că România este membră a Uniunii Europene, unele instituţii ale statului sunt în continuare profund corupte. Acest lucru generează prejudicii majore cetăţenilor români dintre care câteva milioane au acţiuni la SIF-uri. Nu-mi este clar cum se poate rezolva această situaţie, dar sigur nu poate să rămână aşa. Nu cred că milioanele de români investitori la SIF-uri se vor retrage cu toţii, precum fondurile de pensii. Eu unul, nu vreau să mă las învins.
Multe soluţii nu prea există. Fie rămânem şi privim cum suntem furaţi, fie ne unim să ne apărăm drepturile. Nădăjduiesc că, în cele din urmă, vom determina instituţiile statului care acum privesc cu nepăsare, să acţioneze.
Sunt încrezător ca aşa va fi!