Cazacu, XTB România: Giganţii de pe Wall Street, în pericol de a înregistra cea mai mică profitabilitate din 2020 până acum

0
69

Până vineri, aproximativ 18% din companiile parte a indicelui bursier S&P500 au anunţat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru din 2023. Dintre acestea, 75% au depăşit aşteptările în privinţa profitului, iar 61% în privinţa veniturilor.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, media profiturilor a înregistrat o scădere de 9% faţă de anul trecut. Dacă aceste cifre vor fi menţinute până la ultimele raportări aferente trimestrului al doilea, ar însemna cel mai prost rezultat de după trimestrul al doilea din 2020, din timpul pandemiei.

“Companiile ar putea întâmpina dificultăţi în a menţine nivelul de profitabilitate, confruntându-se cu o temperare a consumului, cu un mediu economic mai prudent, în general, cu dobânzi mai mari care încep să impacteze economia şi cu diminuarea rezervelor de cash adunate anii trecuţi”, arată Claudiu Cazacu.

Marja de profit a firmelor din S&P500, potrivit datelor de până acum, ajunge la 11,1%, în scădere faţă de 11,5% trimestrul anterior şi de 12,2% anul trecut.

Atât în Germania, cât şi în zona euro, nivelurile indicatorului PMI (Indicele Managerilor de Achiziţii) descriu o severă încetinire în sectorul industrial. Indicele PMI din Germania a ajuns la 38,8 puncte în industrie, mult sub nivelul neutru de 50, şi la cea mai scăzută valoare din ultimii 3 ani. În SUA, datele din sectorul de servicii arată încă expansiune, dar cu o viteză mai redusă. În Europa, cifrele sugerează o creştere şi mai lentă, riscant de aproape de stagnare.

Cu toate acestea, indicele bursier german DAX e pe trend ascendent, fiind, la fel ca bursele americane, aproape de recordul istoric. O parte din tracţiune provine dinspre titlurile mari din tehnologie, de unde se aşteaptă veşti în curând. Microsoft şi Alphabet urmează să raporteze rezultatele trimestriale în 25 iulie. Meta urmează în 26 iulie, iar Apple în 3 august.

Investitorii se întreabă dacă cifrele vor lua ca sursă de inspiraţie surprizele neplăcute oferite de Netflix sau Tesla. “Scăderea marjelor de profit a lovit acţiunile Tesla, aducând în sesiunea de după raportul trimestrial un minus de 9,7%, în ciuda unui nivel bun, peste aşteptări, al veniturilor”, precizează Claudiu Cazacu

Netflix a pierdut 8,4% după anunţarea rezultatelor financiare. Deşi a raportat 5,9 milioane de noi abonaţi, nivelul sub aşteptări al veniturilor înregistrate în trimestrul al doilea şi al celor estimate pentru trimestrul următor au cântărit mai mult. Dacă seria de rezultate va continua să ofere o imagine slabă pentru investitori, sezonul de raportări s-ar transforma într-un punct de cotitură pentru direcţia pieţei de capital.

Microsoft a aprins imaginaţia investitorilor prin posibilităţile oferite de inteligenţa artificială (AI), făcând eforturi pentru a integra rapid tehnologia OpenAI în produsele sale. Potrivit analistului XTB România, modul în care vor fi monetizate noile produse este esenţial pentru a susţine trendul puternic ascendent al acţiunilor. Microsoft a ajuns la o capitalizare de 2,57 trilioane de dolari, mărind distanţa faţă de Alphabet, cu o valoare de piaţă de 1,54 trilioane de dolari. Mai sus, din perspectiva valorii de bursă, este doar Apple, cu 3,03 trilioane de dolari.

“Microsoft a luat-o înaintea raportării trimestriale, oferind o ştire pe placul investitorilor: a schiţat un drum drept spre monetizarea noilor tehnologii de inteligenţă artificială printr-un abonament destinat utilizatorilor corporate de 30 de dolari/lună. Cu toate acestea, pieţele vor studia în raportul companiei şi performanţa recentă, şi aşteptările pe termen scurt pentru linii de produse software existente.Iar aici ar fi loc pentru o aliniere cu semnalele de slăbiciune din economia reală”, punctează Claudiu Cazacu. Va fi nevoie de o foaie de parcurs cu adevărat impresionantă pentru a susţine tendinţa de creştere a acţiunilor prin alimentarea optimismului pentru inteligenţa artificială. Dincolo de faza entuziasmului debordant iniţial, utilizarea acesteia va avea de depăşit o serie provocări, precum respectarea drepturilor de autor, crearea unui nou cadru de reglementare, restricţii pentru modul de utilizare şi consecinţe disruptive pentru piaţa muncii.

Google a progresat cu produse precum Bard, răspunsul său la ChatGPT, dar şi alte produse de tip AI generativă. Pe de altă parte, Microsoft a semnat cu Meta un acord pentru oferirea de servicii în cloud pe baza tehnologiei Llama 2. Resursele tehnice uriaşe necesare pentru a dezvolta servicii de AI eficiente împing giganţii din tech fie spre competiţie intensă, fie spre colaborare. Platformele de cloud utilizabile în AI generativă au vânt bun în pânze.

Setul de raportări din această săptămână va aduce mai multă claritate privind perspectivele financiare ale noilor tehnologii. Promisiunea de profit a acestora se va putea “coace” în timp lung, măsurat în ani, iar nerăbdarea traderilor ar putea însemna un risc ridicat de dezamăgire pe termen scurt.

Sezonul de raportări ar urma să ofere un motiv de reanalizare a valorii de piaţă a unor companii cu profitabilitate în scădere. Perioada coincide cu săptămâna în care dobânda se aşteaptă să fie crescută cu încă 0.25 puncte în SUA, iar multiplii de evaluare se află peste nivelurile medii istorice.

Source