Ce au pus românii în coşul de medicamente în ultimul an?

0
265
Ce au pus românii în coşul de medicamente în ultimul an?

Aproape jumătate dintre medicamentele cumpărate în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021 au fost pentru tratarea bolilor de stomac sau de inimă.

Cele mai căutate medicamente după volum în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021 au fost cele care tratează problemele digestive şi cardiace, după cum arată datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim, citate de ZF.

Astfel, în cele 12 luni s-au vândut în total 300 de milioane de cutii de medicamente care se adresau celor două afecţiuni, ceea ce înseamnă aproape jumătate din toate medicamentele vândute prin intermediul farmaciilor în perioada menţionată.

Medicamentele şi produsele farmaceutice din sfera sistemului digestiv au avut şi cea mai mare creştere în volum faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, de peste 15%. În cazul altor grupe de medicamente nu s-au atins nici măcar creşteri de două cifre.

Şi în ceea ce priveşte valoarea, produsele pentru stomac au fost din nou pe prima poziţie în cele 12 luni de referinţă pentru raportul Cegedim, românii lăsând 4,5 miliarde de lei în farmacii doar pentru acest segment.

La vânzări, pe locul al doilea s-au situat medicamentele folosite în cazul cancerului, aceste produse fiind însă şi printre cele mai scumpe de pe piaţa farmaceutică. Peste 3,6 miliarde de lei a scos din buzunarul pacienţilor acest segment din piaţa medicamentelor. În plus, problemele legate de disponibilitatea pe piaţă a acestor produse s-au accentuat în timpul pandemiei.

Al treilea loc în topul celor mai vândute produse în ultimele 12 luni este ocupat de medicamentele pentru sistemul cardiovascular, care au avut vânzări de peste 2,5 miliarde de lei. Cele trei grupe mari de medicamente au generat cumulat jumătate din piaţa totală, care a ajuns la 20,8 miliarde de lei în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021.

Reclamele la produsele farma­ceutice eliberate fără prescripţie au influenţat pacienţii care au venit să ceară în farmacii brandurile cu cea mai mare vizi­bili­tate în spaţiul media, spun farmaciştii.

Toate segmentele de medi­camente au mers pe creşteri în ultimele 12 luni, de la medicamente eliberate cu prescripţie la me­dicamente din farmacii sau eliberate în spitale.

În total, românii au cumpărat aproape 650 de milioane de cutii de medicamente, pe care au plătit 20,3 miliarde de lei în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021.

În perioada menţionată, cele mai mari volume de medicamente cumpărate de pacienţii români au fost din portofoliul Zentiva, care deţin două fabrici în Bucureşi, de Terapia Cluj şi de Servier. Primele zece companii ajung la mai bine din jumătate din piaţa totală după volume.

(sursa: Mediafax)

Ce au pus românii în coşul de medicamente în ultimul an?

Aproape jumătate dintre medicamentele cumpărate în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021 au fost pentru tratarea bolilor de stomac sau de inimă.

Marea întrebare a anului 2022 pe piaţa imobiliară: Vine criza?

În prezent pe segmentul rezidenţial nu există suficientă ofertă pentru a acoperi cererea din piaţă, anunță specialiștii. Aceștia se întreabă dacă domeniul nu va fi afectat anul viitor de o criză.

Marile pariuri pentru economie în 2022: PIB, deficit bugetar și inflaţie

Marile pariuri pentru economia României în 2022 sunt legate de creşterea economică de 4,6% pe care mizează guvernul şi pe care şi-a construit bugetul. Veniturile trebuie să crească cu 13%, la o creştere a cheltuielilor bugetare cu 11%, astfel încât deficitul bugetar să ajungă la 5,84% din PIB.

Analiză: Piaţa muncii se îndreaptă cu paşi repezi spre niveluri de dinainte de pandemie

Bogdan Gabor, country manager al firmei de recrutare Lugera, afirmă că piaţa recrutării din România a fost deschisă, iar numărul cererilor a crescut susţinut anul acesta, potrivit Ziarului Financiar.

Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi

Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi: BNR a publicat noua valoare IRCC pentru creditele din T1/2022, majorată la 1,17%, de la 1,08%.

O firmă românească a fost inclusă în top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creştere

O firmă românească a fost inclusă în top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creştere. Activitatea este în plină expansiune.

2022 va fi anul reformei sistemului de taxare cu impact în viitor. Miza pe termen scurt va fi eficientizarea ANAF

Consolidarea fiscală este marea provocare a orizontului de referință 2022 – 2025, arată Ministerul de Finanțe în documentele care fundamentează bugetul pentru anul viitor.

Nuclearelectrica vinde energie electrică de 254 milioane lei către E.ON Energie, în 2022

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat un contract în valoare de 254 milioane lei pentru vânzarea de energie electrică societăţii E.ON Energie.

Câţi angajaţi mai sunt în băncile din România şi cât câştigă bancherii

Pandemia de COVID-19 a făcut ca restructurarea sistemului bancar să se accentueze în 2020 şi 2021, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2021 un număr de 51.713 angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.695, scrie ZF.

30 de unități administrativ-teritoriale vor beneficia de subvenționarea prețului gazelor

30 de unități administrativ-teritoriale care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile vor primi subvenție, în baza unui Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Energiei.

Titluri de stat cu scadenţa la 10 ani, cotate la o rată de referinţă de 5,30%

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au fost cotate miercuri la o rată de referinţă de 5,30% pe piaţa secundară, nivel la care a stagnat în ultimele şapte zile.

Cum cred brokerii că va arăta 2022: Volatilitate, inflaţie, randamente în scădere

Bursa de Valori Bucureşti a urcat cu aproximativ 30% în 2021, dinamică dată de indicele principal BET, adică de cele 19 companii incluse în componenţa sa, în timp ce lichiditatea medie zilnică a acestui an s-a ridicat la 86,4 mil. lei, potrivit datelor BVB.

Investiţii: Şampania a bătut giganţii tech şi bitcoin în 2021

Cei care au investit în şampanie vintage în acest an au motive de a sărbători: cele mai râvnite sticle au performat peste toate activele importante de pe piaţa financiară, de la Big Tech la bitcoin, în 2021, scrie Reuters.

A opta zi în care gazul rusesc curge în sens invers prin conducta Yamal

Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gazul rusesc către Europa de Vest, trimitea marți combustibilul înapoi în Polonia pentru a opta zi la rând, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade citate de Reuters.

VIDEO Nicolae Ciucă anunță prelungirea ajutorului de stat pentru investiții în energie termică

Acordarea ajutorului de stat pentru proiecte de energie termică din resurse regenerabile, respectiv biomasă, biogaz, energie biotermală, a fost prelungit cu doi ani, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Valoarea acestuia se ridică la 150 de milioane de euro.

Source</a