Instituțiile publice sunt construcții sociale ce sunt puse la dispoziția cetățenilor pentru a facilita schimbul continuu de cereri și soluționări între stat și oameni. Discuția despre cum ar trebui să arate o instituție publică și ce își doresc românii de la ea, este lungă și implicațiile sunt atât politice, cât și umane și economice. Articolul are ca scop evidențierea aspectelor practice pe care o instituție trebuie să le întreprindă pentru a-și ușura munca și a mulțumi oamenii. Iată câteva lucruri demne de luat în considerare:
- Implementarea unor programe informatice digitale
Digitalizarea sitemului public îi ajută pe oameni să nu mai stea la ghișeu, să rezolve într-un timp scurt problemele administrative cu care se confruntă și să obțină informația de care nevoie în timp real. Există platforme electronice, despre care poți citi mai multe aici, ce țin evidența Registraturii în mediul online, oferă acces la diverse declarații de impunere și la alte formulare legate de urbanism și terenuri. Dacă fiecare administrație publică ar pune serviciile sale la dispoziția cetățeanului prin intermediul unui astfel de program, atunci activitatea ar decurge mult mai fluid și mai flexibil.
- Transparență în gestionarea bugetului de stat sau local
Pe lângă implementarea unui sistem electronic, contribuabilii au nevoie să știe unde se duc banii lor. De aceea, sistemul digital ajută mult la transparentizarea circuitului banilor. Românii au nevoie de administrații care să realizeze o bună comunicare cu ei și să le ofere informații regulate despre proiectele în care acestea vor să investească.
- Construirea încrederii într-o instituție de publică se realizează în timp
S-a constatat că guvernele care răspund imediat la necesitățile oamenilor sunt și cele mai înclinate să asigure bunăstarea economică a acestora. Și conform acestui articol, în țările unde salariul mediu este mare, iar securitatea economică stabilă, atunci și încrederea în instituțiile publice este mai mare, în comparație cu alte țări unde această securitate este mai scăzută. Prin urmare, contribuabilii români își doresc ca instituțiile, guvernul, primăriile să satisfacă nevoile și așteptările lor prin stabilizarea locurilor de muncă și investiții economice sănătoase.
- Capacitatea instituțiilor publice de absorbi fonduri Europene
Cu toții admirăm orașele din România care au reușit să atragă fonduri europene pe care să le folosească apoi în modernizarea clădirilor, spitalelor și a școlilor. Asta înseamnă că ele au administrații publice ce deservesc interesele românilor și care își doresc să creeze condiții mai bune pentru cetățenii lor. Însă, sunt puține aceste orașe și este necesar ca primăriile să angajeze specialiști care să cunoască foarte bine procedura de atragere a fondurilor Europene.
- Predictibilitate, reducerea incertitudinii și asigurarea bunăstării pe termen lung
Românii își doresc ca din partea administrațiilor să nu existe schimbări majore în legislație, sau dacă apar, administrația să fie capabilă să comunice acest lucru cât mai eficient. De asemenea, ei își doresc reducerea birocrației, să nu mai existe formulare stufoase și să beneficieze de servicii de calitate. Oamenii au nevoie ca funcționarii publici să dea dovadă de un minimum de inteligență emoțională, să fie competenți și cooperanți.
Sursa foto: pexels.com
Instituțiile publice sunt construcții sociale ce sunt puse la dispoziția cetățenilor pentru a facilita schimbul continuu de cereri și soluționări între stat și oameni. Discuția despre cum ar trebui să arate…
Angajatorii trebuie să transmită documentele necesare acordării șomajului tehnic pentru angajați în sistem electronic, la adresele de e-mail ale agențiilor județene de ocupare a forței de muncă de care apa…
Deputatul PSD Alexandru Rafila spune că proiectul privind certificatul verde obligatoriu la locul de muncă trebuie rescris. „Trebuie gândit pe o perioadă limitată, cu evitarea discriminărilor și cu evitarea…
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns vineri la 2,36% pe an, de la 2,35%, arată datele BNR. La începutul anului…
Fondatorii Salad Box aduc în România un nou brand de restaurante, după ce au semnat un acord cu compania americană Popeyes, care urmează să deschidă 90 de restaurante pe piaţa locală în următorii 10…
Piața muncii pare bântuită de un fenomen paranormal, care nu iese la iveală doar de Halloween și care poartă numele de „ghosting”. Potrivit BestJobs, nouă din zece candidați spun că au avut cel puțin un…
OMV Petrom anunță un profit net în creștere cu 103% în primele 9 luni din 2021, față de aceeași perioadă de anul trecut, ajungând la 1,68 miliarde de lei. Totodată, veniturile din vânzări s-au…
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, avertizează că România ar putea fi afectată de o criză alimentară serioasă mai ales din cauza scumpirilor la energie, la utilajele agricole și…
Eventuala eliminare a scutirii de impozit de 10% pe veniturile specialiştilor IT ar putea avea un efect de scădere a taxelor colectate la bugetul de stat, în loc de o creştere a încasărilor, crede Romulus Badea, vi…
Prevederile legale în vigoare îți oferă posibilitatea de a te transfera la un alt fond de pensii administrat privat. Semnezi mai întâi actul individual de aderare cu fondul ales, pe suport hârtie, pe suport…
În urmă cu o săptămână, bitcoin a urcat la un nou maxim istoric de aproape 67.000 de dolari. Însă între timp, investitorii au renunţat la cea mai valoroasă criptomonedă din lume în favoarea unui nou activ di…
ANRE a aprobat creșterea prețului gigacaloriei la toate CET-urile. Cele mai mari scumpiri sunt la Arad, Oradea și Bârlad. La polul opus de află Craiova și Govora. Decizia ANRE vine în contextul în…
PNRR-ul României a primit, joi, în avizul favorabil al Consiliului European. Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, spune că România poate cere avansul de 3,7 miliarde de euro. „Planul Național de…