Certificatul verde – în dezbaterea Camerei Deputaţilor

0
331

Plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, ar urma să dezbată şi să voteze, astăzi, proiectul de lege privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, act normativ care a intrat aseară în dezbatere în comisiile de specialitate. Proiectul a fost trecut, ieri, la punctul 1 pe ordinea de zi a plenului din această săptămână de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea USR.

“Astăzi am reuşit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea şi poate salva la propriu mii de vieţi în ţara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm şi nu putem aştepta finalizarea negocierilor între Cîţu şi Ciolacu. De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate şi imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri (n.red. – mâine) un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate şi toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a spus Ionuţ Moşteanu.

Prima comisie care dezbate proiectul şi va da raport este cea de Sănătate, în timp ce Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii sesizate să aibă o şedinţă comună.

Singura formaţiune politică ce s-a opus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor ca proiectul să fie trecut pe ordinea de zi a plenului din această săptămână, a fost AUR, prin copreşedintele George Simion, care a numit “trădare naţională” votul celorlaltor partide reprezentate în BP.

“Nu suntem de acord cu ce vreţi să faceţi dumneavoastră. Vă sună alegătorii dumneavoastră din ţară şi vă solicită să nu votaţi acest proiect. Respectaţi-i pe cei care v-au votat şi respectaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor care spune că membrii comisiilor trebuie anunţaţi cu 24 de ore înainte de şedinţă. De ce trebuie să se ţină şedinţa comisiei în acelaşi timp cu sedinţa de plen? Treceţi poate pe repede înainte acest proiect, în ciuda a ceea ce aţi promis românilor: că veţi da o lege regulamentară”, a spus George Simion, în plenul Camerei Deputaţilor.

“E adevărat că ne sună foarte mulţi oameni şi primim foarte multe mesaje. Sunt mulţi cei care ne spun că nu e nevoie de această lege, dar sunt mulţi care ne spun că e nevoie de această lege. Solicitarea de a discuta această iniţiativă în Comisia de Sănătate, acolo unde sunt specialişti, e îndreptăţită şi trebuie acceptată. Ce vor spune specialiştii şi ce vor decide, ar trebui să ne asumăm cu toţii. Avem o situaţie delicată şi trebuie să luăm măsuri. Ştim că sunt anumite situaţii, dar ele trebuie să fie discutate de specialişti şi nu de părerologi”, a afirmat Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD.

De altfel, Partidul Social-Democrat a propus o serie de amendamente pentru proiectul de lege care vizează introducerea certificatului verde la locul de muncă, printre acestea numărându-se testarea lunară pentru persoanele nevaccinate şi obţinerea certificatului verde la zece zile de la prima doză de vaccin.

“Cred că certificatul verde în contextul european este o prioritate şi pentru români. Am vorbit cu Alexandru Rafila şi cu Alfred Simonis, am văzut amendamentele propuse de domnul Adrian Streinu-Cercel şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români”, a spus recent Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Amintim că în urmă cu o săptămână Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a respins cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătut în regim de urgenţă. Anterior, proiectul fusese respins de Senat la votul din plen, din cauza faptului că doi senatori liberali, susţinători ai lui Ludovic Orban, s-au abţinut de la vot.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, iar Camera Deputaţilor e cameră decizională.

Conform textului propunerii de acti normativ, angajaţii care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituţia în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinaţi până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituţia de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea certificatului verde. În cazul privaţilor, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajaţii care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-şi facă, pe cheltuială proprie, teste anti-Covid periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore. În situaţia în care angajaţii refuză să se vaccineze şi refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât şi la stat. Dacă nici după 30 de zile angajaţii nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediaţi la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungeşte suspendarea sau îi concediază.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situaţia în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spaţiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este “evident ilogică” şi că “oamenii trebuie să înţeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecţia vieţii lor”.

“În caz contrar vom rostogoli pandemia în valul cinci, în valul şase, iar problema e că avem pierderi de vieţi omeneşti foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here