CIPRIAN TELEMAN, MINISTRUL CERCETARII, INOVARII SI DIGITALIZARII: ‘Există şanse ca proiectul legii 5G să fie îmbunătăţit pe baza feedback-ului de la reprezentanţii industriei’

0
259

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării are în plan numeroase pro­iecte de dezvoltare şi susţinere a industriei IT&C, dar şi o debirocratizare cu ajutorul internetului şi o digitalizare a principalelor instituţii ale statului. Într-un interviu acordat ziarului BURSA pentru suplimentul dedicat industriei IT&C, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării ne-a declarat că ministerul încearcă să construiască viitorul digital al României pornind de la situaţia de fapt. Astfel, Ministerul urmează patru direcţii de reformă cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Una dintre aceste reforme este constituită de cloudul guvernamental, a doua este reprezentată de asigurarea conectivităţii astfel încât marile instituţii ale statului să poată fi digitalizate, a treia direcţie este dată de securitate cibernetică, iar ce-a de-a patra direcţie cuprinsă în planul de reformare este de ridicare a nivelului de competenţe digitale pentru mai multe grupuri ţintă.

În plus, ministerul de resort promite să susţină start-up-urile din tehnologie încă de la statutul de idee, proiect pentru care a alocat un buget de aproximativ 200 de milioane de lei. Planuri sunt şi pentru popularizarea unor servicii electronice precum servicii bancare, plata unor datorii către stat, achiziţii online, programări, rezervări, căutarea unor produse, lucruri de bază, într-o Românie în care accesul la internet este folosit în mare parte pentru utilizarea platformelor sociale şi a apelurilor video. De asemenea, ministerul are în vedere să pună la dispoziţia celor interesaţi cursuri de ridicare a nivelului de competenţe digitale. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării ne-a spus că îşi doreşte să realizeze o platformă în care cetăţenii îşi pot evalua nivelul de cunoştinţe, iar în situaţia în care trec acel test furnizorul de cursuri lor îşi poate deconta formarea.

Ciprian Teleman ne-a vorbit şi despre proiectul legii 5G care a atras numeroase reacţii în jurul său şi adevărate controverse.

Domnia sa ne-a spus: “Poiectul legii 5G în forma în care a fost adoptată de Guvern respectă cerinţele Uniunii Europene în materie de securitate a reţelelor şi, în acelaşi timp, respectă prevederile din memorandumul pe care România l-a semnat cu Statele Unite ale Americii în privinţa echipamentelor 5G. Proiectul merge în Parlament, unde poate fi amendat şi poate fi îmbunătăţit pe baza feedback-ului de la industrie. Există şanse ca proiectul să fie îmbunătăţit pentru că un dialog coerent cu mediul privat este o condiţie a unor politici sănătoase”.

Ciprian Teleman consider că trebuie să se ajungă într-o zonă de teren comun între interesele strategice şi de securitate ale României şi dorinţele mediului privat în cee ace priveşte proiectul legii 5G.

Domnia sa a precizat că tehnologia 5G asigură un tip particular de conectivitate, mai exact M2M (machine to machine), nefiind un sistem dedicat în principal utilizatorilor finali. Prin intermediul tehnologiei 5G va putea fi asigurată conectivitatea dintre senzori şi servere, susţinând dezvoltarea IoT. “Piaţa senzorilor este într-o dinamică absolut spectaculoasă. O să avem în 10 ani 100 de miliarde de senzori care vor putea comunica date. Acesta este beneficiul principal pe care ni-l aduce 5G-ul”, a subliniat în cadrul interviului ministrul digitalizării.

Domnia sa ne-a mai dezvăluit că Europa investeşte în prezent în crearea unor coridoare 5G, nişte autostrăzi care vor avea asociate tehnologii 5G şi care vor permite transportul rutier de mărfuri autonom, adică pe scurt camioane fără şoferi.

“În PNRR vom prinde aceste coridoare şi pe teritoriul României. Altfel, ar fi amuzant ca la Nădlag să aştepte nişte şoferi români preluarea camioanelor pentru că se termină 5G-ul. Sunt coridoare planificate care vor traversa o parte din România, Bulgaria şi ajung până în Grecia, la Atena, sau altele cu destinaţie finală portul Constanţa. Sunt deja segmente experimentale care funcţionează”, a adăugat Ciprian Teleman.

Domnia sa ne-a mai spus că o reţea 5G creşte valoarea teritoriului, astfel că într-o zonă care economic acum nu este atrăgătoare, o infrastructură 5G va creşte investiţiile străine.

Ciprian Teleman ne-a vorbit în cadrul interviului acordat pentru suplimentul BURSA dedicate industriei IT&C şi despre principalele obiective ale mandatului său, despre ce înseamnă pentru ţara noastră găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică, dar şi despre măsurile necesare pentru aplanarea deficitului forţei de muncă din industrie.

Source