Claudiu Năsui ACUZĂ guvernul PSD-PNL că plătește ajutoarele de pandemie din banii companiilor

0
189

Claudiu Năsui ACUZĂ guvernul PSD-PNL că plătește ajutoarele de pandemie din banii companiilor

Guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor prin ordonanța adoptată vineri, acuză deputatul USR Claudiu Năsui. Acesta spune că ajutoarele vor plătite din impozitarea firmelor, în loc să folosească fonduri europene.

El susține că executivul PNL a decis în 2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19, elaborarea unor scheme de ajutor de stat pentru companiile afectate de măsurile împotriva răspândirii virusului. Astfel, măsura 1 prevede granturi în valoare de 2.000 de euro pentru microfirme, măsura 2 stipulează granturi pentru capitalul de lucru de până la 150.000 de euro, iar măsura 3 acordă investiții, cu sume cuprinse între 50.000 euro și 200.000 de euro.

Toate cele 3 scheme aveau o valoare de un miliard de euro în total: 766 milioane euro de la UE, 120 milioane euro din bugetul de stat și 114 milioane de euro cofinanțări de la firmele beneficiare.

Deputatul susține că România avea semnată cu UE o finanțare de 766 milioane de euro, din care 265 milioane erau destinați Măsurii 2.

„Măsura 2 a fost lăsată de Virgil Popescu, ministrul economiei al guvernului PNL, cu un gol de finanțare de 500 de milioane de euro, bani europeni promiși fără acoperire. Pe 18 noiembrie 2020, cu doar 19 zile înainte de alegerile parlamentare, guvernul PNL a suplimentat Măsura 2 cu 500 milioane de euro din fonduri europene inexistente. A promis în campanie 1,3 miliarde de euro din bani europeni, deși avea finanțare doar pentru 766 milioane. La învestirea guvernului PNL-USR-UDMR, erau făcute 1.600 de plăți pe Măsura 2, și mai erau bani pentru maximum 4.000 de firme.
Ministrii USR, Claudiu Năsui de la Economie și Cristian Ghinea, ministru Investițiilor și Proiectelor Europene, au mutat de urgență fondurile europene de pe Măsura 3 (găsită fraudată și trimisă de Claudiu Năsui la DNA) la Măsura 2, un total de 400 de milioane de euro care au ajuns la 13.080 de firme”, se arată într-un comunicat al deputatului.

Acesta precizează că prin ordonanța de vineri a Guvernului, ajutorul european a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiți. Cei 100 de milioane de euro rămași de plată la Măsura 2 urmează să fie acoperiți din bugetul de stat.

„În primul rând este o ticăloșie. Să promiți în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanțe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este și o dovadă clară de incompetență. Miniștrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să atragă bani din surse de finanțare europeană, cum este React-EU. Este și o mârșăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei.

Claudiu Năsui ACUZĂ guvernul PSD-PNL că plătește ajutoarele de pandemie din banii companiilor

Guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor prin ordonanța adoptată vineri, acuză deputatul USR Claudiu Năsui. Acesta spune că ajutoarele vor plătite din impozitarea firmelor, în loc să folosească fonduri europene.

ANUNȚUL ministrului Turismului. Care sunt beneficiarii tichetelor de vacanță

Angajații din sectorul privat pot să primească vouchere de vacanță, anunță ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu. Valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 lei.

Programul Casa Verde Fotovoltaice începe la 22 decembrie 2021

Programul Casa Verde Fotovoltaice începe la 22 decembrie 2021, ora 10.00. Suma alocată se ridică la peste 250 de milioane de lei. Ministrul Mediului dă asigurări că bugetul poate fi suplimentat.

CFR are un nou director general interimar. Planurile noului șef al companiei

Compania CFR SA are un nou director general interimar. Ion Simu-Alexandru a fost desemnat de Consiliul de Administrație în funcția de director general interimar timp de patru luni.

Veniturile din criptomonede trebuie declarate la ANAF. Care este procedura de impozitare

Persoanele care realizează venituri din tranzacțiile cu criptomonede trebuie să le declare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 

Eveniment Intact Media Group: Forumul Capitalului Românesc
Galerie Foto După testul pe care l-a dat întreaga economie odată cu venirea crizei sanitare, marile companii românești au continuat să performeze chiar și într-un context tulbure, incert și lipsit de siguranța unui viitor predictibil.

Piața muncii GRAV afectată de pandemie. Majoritatea românilor consideră că 2021 a fost un an greu

Circa 69% dintre salariații români consideră 2021 mai greu față de anul trecut din punct de vedere al provocărilor profesionale dar și personale. Totodată 61% sunt optimiști și speră că 2022 va fi mai bun și doar 145 cred că va fi maii rău, arată un sondaj al platformei online BestJobs. 

România, printre statele UE cu cea mai mare inflație în luna noiembrie 2021

Inflația în UE a crescut în noiembrie 2021 până la 5,2%, de la 4,4% în luna anterioară. Cele mai ridicate rate ale inflației au fost în Lituania 9,3%, Estonia 8,6%, Ungaria 7,5%, Polonia şi Letonia – fiecare cu 7,4%, Belgia 7,1% şi România 6,7%, arată datele Eurostat.

Raport BNR: Risc seismic cu privire la întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene prin PNRR

Există un risc sistemic cu privire la întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin PNRR, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare al BNR.

Situație GRAVĂ pentru agricultură. Cel mai mare producător de îngrășăminte și-a încetat activitatea

Azomureș a început oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie. Producătorul de îngrășăminte pentru agricultură este cel mai mare din țară.

Impactul măsurii care vizează impozitarea microîntreprinderilor

Firmele româneşti cu cifră de afaceri cuprinsă între 500.000 şi 1 mil. euro ar putea trece de la impozitul de 1% sau 3% pe venit la impozit de 16% din profit.

Schimbări IMPORTANTE la Rompetrol. Cine va fi noul proprietar al companiei

Compania Rompetrol va fi achiziționată de Chimcomplex Borzeşti, care va face o ofertă la începutul anului viitor, arată un raport al cumpărătorului transmis BVB.

Bugetul pe 2022. Deficitul este prevăzut la 5,8% din PIB

Deficitul bugetar cash prevăzut pentru 2021 se ridică la 5,8% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB, arată proiectul Legii bugetului pe anul viitor,  publicat de Ministerul Finanţelor.

Situație ALARMANTĂ în mediul de afaceri. Sute de mii de firme active nu depun bilanțul contabil

Circa 334.000 de firme active nu depun bilanțul contabil, anunță Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Veniturile fiscale ale României au scăzut cu peste 3,5 mld. dolari în timpul pandemiei

Veniturile obținute din taxe și impozite în România au scăzut cu aproape 3,6 mld. dolari (3,18 mld. euro) în termeni reali, ajungând la 61,7 mld. dolari în timpul pandemiei, de la 65,3 mld. dolari înregistrate anul anterior, conform unui studiu realizat de rețeaua de firme de contabilitate UHY.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here