Dolarul american este, de decenii, cea mai importantă monedă de rezervă a lumii şi cea mai utilizată în tranzacţiile globale, ceea ce oferă Statelor Unite avantaje economice şi politice masive. Recent, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, a reapărut în prim plan ideea că importanţa dolarului se poate diminua masiv sau chiar să-şi piardă supremaţia, tensiunile geopolitice în creştere urmând să susţină alte monede precum euro, yuan-ul chinezesc sau o monedă comună propusă de ţările membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).
Coform unui articol de la finele săptămânii trecute din publicaţia americană Foreign Policy, reluarea discuţiilor despre aşa-numita “dedolarizare” a apărut, în primul rând pe fondul situaţiei din Rusia, care a intensificat utilizarea yuan-ului pentru a face faţă sancţiunilor impuse de ţările occidentale, între care îngheţarea unei bune părţi a rezervelor valutare ale Moscovei, ceea ce a forţat administraţia de la Kremlin să caute alternative atât la dolar, cât şi la euro.
Măsurile punitive impuse Rusiei au reprezentat un semnal de alarmă pentru alte ţări non-occidentale, în special China, care acum crede că poate fi următoarea pe listă, iar reducerea dependenţei sale de dolar poate funcţiona ca un tampon în faţa eventualelor sancţiuni americane, în climatul geopolitic actual.
Pe de altă parte, unele ţări sunt nevoite să apeleze la yuani sau alte monede din necesitate, doarece nu au acces la dolari. De pildă, Argentina a anunţat că va folosi yuanul pentru a cumpăra bunuri chinezeşti, pe măsură ce se confruntă cu scăderea rezervelor în dolari, conform Foreign Policy.
În plus, ţările BRICS au de gând să-şi creeze propria monedă pentru a-şi finanţa schimburile, iar China şi-a dezvoltat deja propriul sistem de plăţi interbancare electronice – alternativă la sistemul SWIFT ce este controlat de Occident, se arată într-un articol de săptămâna trecută din Modern Diplomacy, ce citează Le Figaro.
• Frank Giustra: “Sistemele financiare sunt construite pe încredere, dar dacă sunt folosite ca armă de luptă, îşi pierd încrederea necesară pentru a-şi păstra supremaţia”
Chiar dacă rolul predominant al dolarului în comerţul şi lumea financiară globală este posibil să scadă cu timpul, părerile conform cărora moneda americană îşi va pierde supremaţia sunt exagerate, conform opiniilor multor economişti, după cum reiese din presa internaţională.
Frank Giustra, co-preşedintele International Crisis Group, este de părere că, în momentul de faţă, “dedolarizarea” pare inevitabilă.
“Sistemele financiare sunt construite pe încredere, dar dacă sunt folosite ca armă de luptă, îşi pierd încrederea necesară pentru a-şi păstra supremaţia”, a spus el, conform unui articol din Business Insider de la începutul lunii.
Potrivit sursei menţionate, sancţiunile aplicate Rusiei reprezintă un semnal de avertizare, astfel încât băncile centrale au început să-şi reducă rezervele în dolari, acumulând aur.
“În ciuda opoziţiei probabile a Statelor Unite, dedolarizarea va persista, deoarece cea mai mare parte a lumii non-occidentale îşi doreşte un sistem comercial care să nu le facă vulnerabile în faţa transformării în armă a dolarului sau a hegemoniei sale. Nu mai este o problemă despre dacă, ci despre când”, a afirmat co-preşedintele International Crisis Group.
• “Scoaterea câtorva fire din această reţea nu o va destrăma”, spune economistul Paul Krugman, despre încheierea supremaţiei dolarului
Istoricul Niall Ferguson este de părere că yuan-ului chinezesc în va fi greu să înlocuiască dolarul american ca principala monedă de rezervă a lumii, lucru care probabil nu se va întâmpla nici măcar peste 20 de ani.
“Este destul de greu să înlocuieşti o monedă de rezervă. Este nevoie de timp”, a spus Ferguson la începutul lunii la CNBC. “Temerile ca yuanul să înlocuiască imediat dolarul nu au bază”, a punctat istoricul, indicând către “inerţia” din cadrul sistemului financiar internaţional. “Înlocuirea dolarului de către yuan nu este o poveste pentru astăzi sau mâine şi s-ar putea să nu fie nici peste 20 de ani”, a spus Ferguson.
În opinia sa, nu yuan-ul este cea mai mare ameninţare pentru dolar, ci moneda euro, care este utilizată mai frecvent în tranzacţiile globale.
Şi economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte încheierea supremaţiei dolarului. “Scoaterea câtorva fire din această reţea nu o va destrăma. Chiar dacă unele guverne îşi exprimă dorinţa de a vedea plăţile realizate în alte valute, nu este deloc clar că pot face acest lucru”, a scris Krugman într-un editorial publicat în New York Times, conform unui articol din Business Insider de la finele săptămânii trecute.
• Christopher Baxter: “În momentul actual nu există o alternativă viabilă la dolar”
Christopher Baxter, director executiv, strateg macro global la Morgan Stanley Wealth Management, spune că este puţin probabil ca supremaţia dolarului american în economia globală să fie serios provocată, din câteva motive cheie.
Conform Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare Mondiale (SWIFT), în martie, dolarul a fost cea mai utilizată monedă în sistemul său global de plăţi, reprezentând 41,7% din total, urmată de euro. În schimb, renminbi-ul chinezesc a fost folosit în 2,4% din plăţile SWIFT, chiar dacă China reprezintă mai mult în comerţul global. Aşadar, dolarul american rămâne “mijlocul de schimb” dominant la nivel mondial, a scris strategul Morgan Stanley într-un articol de la jumătatea săptămânii trecute, publicat pe site-ul grupului financiar.
De asemenea, dolarul rămâne principala “unitate de cont” la nivel global, ceea ce înseamnă că serveşte drept standard prin care partenerii comerciali măsoară valoarea bunurilor şi serviciilor pe care vor să le schimbe. Conform Rezervei Federale, în perioada 1999-2019, 96% din facturile comerciale emise în continentul America au fost în dolari, 74% în regiunea Asia-Pacific şi 79% în restul lumii. Excepţie a făcut Europa, unde principala monedă de facturare a fost euro, a scris Baxter.
Un alt motiv pentru care detronarea dolarului este improbabilă ţine de faptul că, moneda americană este percepută pe scară largă drept “depozit de valoare” de încredere sau un activ de refugiu. În mare parte datorită stabilităţii sale în raport cu alte monede, dolarul reprezintă aproape 60% din rezervele valutare (adică valutele deţinute de băncile centrale pentru gestionarea sistemului monetar şi a cursului de schimb a ţărilor lor). Ce-i drept, ponderea dolarului american în rezervele băncilor centrale a scăzut de-a lungul timpului, dar încă este cu mult peste cea a tuturor concurenţilor, conform strategului Morgan Stanley.
Nu în ultimul rând, în momentul actual nu există o alternativă viabilă la dolar, mai spune Baxter. Euro este a doua cea mai importantă monedă de rezervă din lume, reprezentând 21% din rezervele valutare, faţă de ponderea de 60% a dolarului, dar există o serie de elemente cheie care împiedică utilizarea mai largă a monedei europene. Conform Biroului Naţional de Cercetare Economică, nu există o ofertă adecvată de active de calitate denominate în euro, pe care investitorii internaţionali şi băncile centrale să le poată folosi drept depozite de valoare, iar la nivelul întregii zone euro nu există un activ “sigur”, garantat de un guvern.
Renminbi-ul chinezesc reprezintă foarte puţin din rezervele valutare, iar din cauza controlului cursului de schimb este puţin probabil ca acesta să câştige teren rapid. Aurul este dificil de manipulat, astfel încât nu este ideal ca mijloc de schimb sau unitate de cont, în timp ce o monedă comună a ţărilor BRICS este încă ceva ipotetic, se arată în raportul strategului Morgan Stanley.
“Ţinând cont de aceste circumstanţe, desprinderea de sistemul centrat pe dolar ar fi dificilă. Este posibil să apară mai multe monede de rezervă majore, bazate pe relaţii comerciale – de exemplu euro în Europa, renminbi în Asia şi dolarul american în Americi – dar probabil că înlocuirea deplină a supremaţiei globale a dolarului ar dura decenii”, a conchis Christopher Baxter.
Notă
– Dedolarizarea se referă la tendinţa ţărilor de a reduce dependenţa de dolarul american ca monedă de rezervă, mijloc de schimb sau ca unitate de cont. Astfel, se încearcă utilizarea altor monede pentru comerţul transfrontalier şi diversificarea rezervelor, inclusiv prin aur. Nu implică eliminarea completă a dolarului din economia ţărilor respective.
– Yuan-ul şi Renminbi-ul sunt termeni interschimbabili pentru moneda Chinei. Renminbi este numele oficial al monedei, în timp ce yuan-ul este principala unitate de cont.
https://www.bursa.ro/_rss