
Eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a susţine rubla continuă să dea roade, moneda Rusiei atingând, vineri, maximul ultimilor doi ani în raport cu dolarul american, conform CNN.
Evoluţia apare după ce Rusia a anunţat că a reuşit să-şi plătească creditorii cu dolari, într-un efort de a evita intrarea în incapacitate de plată.
Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat că făcut o plată de 565 milioane de dolari pentru o euro-obligaţiune ce are scadenţa în acest an, precum şi alta de 84 de milioane de dolari, pentru o altă emisiune de euro-obligaţiuni, ce va ajunge la maturitate în 2024. Ambele plăţi au fost făcute în dolari americani, conform prevederilor din contracte, potrivit Ministerului de Finanţe din Rusia, scrie CNN.
Pe 6 aprilie, Rusia declarase că efectuase plăţile pentru acele obligaţiuni în ruble, ceea ce a determinat agenţia de rating S&P să declare, trei zile mai târziu, că Rusia este în incapacitate de plată pentru datoria sa externă. Cu toate că plăţile de acum au o anumită întrâziere faţă de momentul când ar fi trebuit făcute, demersul arată efortul Moscovei de evita intrarea în incapacitate de plată, mai noteză publicaţia americană.
Obligaţiunile au o perioadă de graţie de 30 de zile, perioadă care pentru cele două emisiuni pentru care Rusia tocmai a făcut plăţile se încheie pe 4 mai.
Conform CNN, Rusia are bani pentru a-şi plăti datoriile, doar că nu are acces la jumătate din fondurile de care dispune după ce Occidentul a aplicat sancţiuni fără precedent asupra rezervelor sale valutare, în valoare totală de aproximativ 315 miliarde de dolari.
Dar, se pare că Rusia a găsit o modalitate de a plăti datorii de sute de milioane de dolari fără a-şi accesa rezervele îngheţate. Potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA, plăţile au fost făcute din alte surse, deoarece sancţiunile asupra Rusiei nu au fost ridicate, conform Reuters.
Ştirea plăţii a propulsat rubla, care creşte de două luni, atingând un maxim în raport cu dolarul american. Vineri, un dolar echivala cu circa 68 de ruble, faţă de 135 în data de 7 martie.
În ciuda sancţiunilor, Rusia a reuşit să susţină rubla, prin măsuri precum creşterea ratelor dobânzilor, împiedicarea brokerilor ruşi să vândă titluri deţinute de străini şi cerând plata livrărilor de gaz şi petrol în ruble, printre alte acţiuni. Prin astfel de măsuri, Moscova a reuşit să creeeze o cerere artificială pentru rublă, chiar dacă economia ţării este la pământ.