COMITETUL DE EXPERTI AL OMS: and #39; and #39;O doză suplimentară de vaccin anti-COVID, recomandată persoanelor imunodeprimate and #39; and #39;

0
82

Un comitet de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recomandat astăzi să se administreze o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19 persoanelor ”moderat sau sever imunodeprimate”, pentru toate vaccinurile omologate de agenţia ONU, relatează AFP, conform Agerpres.

Experţii OMS au explicat luni că nu este vorba de recomandarea unei a treia doze pentru populaţia generală, pentru care organizaţia continuă să recomande un moratoriu până la sfârşitul anului, pentru a elibera doze şi a le da ţărilor unde nivelul de vaccinare rămâne scăzut.

”Recomandarea pe care o oferim acum este ca persoanelor imunodeprimate să li se administreze o doză suplimentară” pentru a-şi spori răspunsul imunitar la nivelul de protecţie necesar pentru a le împiedica să dezvolte forme severe ale bolii care necesită spitalizare sau cauzează moartea, a explicat dr. Kate O’Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul OMS.

Persoanele imunodeprimate – al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic – au fost excluse din studiile clinice care au făcut posibilă determinarea protocoalelor de vaccinare.

”Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS necesită două doze iniţiale, cu excepţia vaccinului Janssen, care nu necesită decât o doză), ar trebui administrată după una până la trei luni după cea de-a doua”, a explicat dr. O’Brien.

Acelaşi comitet a indicat că o a treia doză, pentru cei cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, este necesară pentru pacienţii care au fost imunizaţi cu vaccinuri anti-COVID de la companiile chineze Sinovac şi Sinopharm. A treia doză poate fi un alt vaccin de un alt tip, a precizat comitetul din cadrul OMS.

OMS a aprobat cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager de la Moderna şi Pfizer-Biontech, cele două vaccinuri chineze de la Sinopharm şi Sinovac, vaccinul de la Johnson & Johnson, precum şi cel produs de AstraZeneca.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here