Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru acest an şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, angajatorii orientîndu-se către asigurări de sănătate şi de viaţă drept beneficii acordate salariaților.
Schimbările vin în contextul pandemiei, interesul pentru tichete de masă sau cursuri de specializare fiind în scădere, arată un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits.
În ultimii trei ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă şi maşina de serviciu au pierdut din interes, fiind înlocuite tot mai mult cu asigurări de viaţă şi sănătate, care au crescut ca pondere în numărul companiilor care le acordă.
”În contextul pandemiei, companiile şi-au ajustat politicile de beneficii adaptându-le nevoilor angajaţilor şi contextului. Asigurările de sănătate şi cele de viaţă, alături de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat creşteri în ultimul an. La polul opus consemnăm scăderi în zona tichetelor de masă, cursurilor de specializare precum şi a maşinii de serviciu acordată ca beneficiu”, spune Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, Mercer Marsh Benefits.
În ceea ce priveşte salariile, companiile se aşteaptă la creşteri medii de 5% în 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind în retail şi industria producătoare auto (+6%). Creşterile salariale pot fi accelerate de către angajaţi prin migrarea de la companie la companie, pe aceeaşi poziţie.
Potrivit datelor, topul industriilor care îşi plătesc angajaţii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România, sunt farma (+30 faţă de salariul mediu), IT (+17%), producţie& agricultură (+13%).
Din perspectiva comparaţiei în funcţie de tipul departamentului cu salariul mediu, angajaţii din IT sunt cel mai bine plătiţi (+28%) faţă de medie.
Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru acest an şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, angajatorii orientîndu-se către asigurări de…
Anul 2020 ne-a forțat o perspectiva nouă din care să privim sănătatea individuală și colectivă, subliniindu-i importanța atât pentru asigurarea predictibilității, productivității și competitivității la…
Cazinourile fizice și online se bucură de un succes imens, iar industria jocurilor de noroc la nivel global are un avânt fără precedent. Oameni din toată lumea, cu ocupații diferite, din diverse straturi sociale…
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) este în proces de preluare a celor 160.000 de dosare de daună ale City Insurance, spune Valentin Ionescu, director la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF),…
Generația Z face achiziții echilibrate, în online și offline, deoarece aproximativ 51% dintre tineri și-au propus să economisească iar 48% vor să câștige mai mulți bani în acest an, arată studiul…
Dacă ar fi să găsim o definiție a ceea ce înseamnă „dezvoltare sustenabilă”, unul dintre punctele de reper pe care ni le putem lua este raportul Brundtland din 1987 al Comisiei mondiale pentru mediu și…
Consiliul Concurenţei investighează un posibil comportament anticoncurenţial al unor societăți de pe piaţa furnizării de carte din România, scrie Ziarul Financiar. Companiile investigate sunt Editura…
Practica de overselling este utilizata frecvent de companiile de web hosting si presupune vanzarea de resurse care nu sunt disponibile pe server. Furnizorul de hosting se bazeaza pe faptul ca majoritatea site-urilor nu…
Creditul neguvernamental a crescut cu 1% în august 2021, faţă de iulie 2021, respectiv 0,8% în termeni reali, ajungând la 309,7 miliarde de lei, arată BNR. Creditul în lei…
Potrivit raportului al Inside Asian Gaming care citează infοrmații oficiale al Biroului de recensământ și statistici al enclavei, surplusul brut deținut de cele nouă entități licențiate să opereze o Fοrmă…
Regiunea Sud-Muntenia din România se află pe primul loc în UE la numărul de lucrători în transporturi, cu 65 de persoane la mia de locuitori. În blocul comunitar, erau 10,8 milioane de angajați în transporturi,…