Consiliul European recomandă României să pună capăt deficitului excesiv până cel târziu în 2024. România va trebui să prezinte un raport până la 15 octombrie 2021 cu privire la strategia de consolidare pentru atingerea ţintelor stabilite.
Țara noastră face obiectul Procedurii de deficit excesiv (PDE) din 2020. Procedura a început în luna aprilie anul trecut din cauza încălcării limitei de deficit bugetar de 3% în 2019, autoritățile adoptând o politică fiscală expansionistă.
“Consiliul a ajuns la concluzia că o prelungire a termenului limită actual pentru ca România să îşi corecteze deficitul public ar fi importantă pentru a nu compromite revenirea economică după pandemia de COVID-19. Noul termen limită pentru corectarea deficitului excesiv permite un efort mai gradual un echilibru între consolidarea fiscală şi revenirea economică”, arată instituția comunitară.
Pentru a îndeplini noul termen limită, trebuie atinsă o țintă de deficit guvernamental general de 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 şi 2,9% din PIB în 2024.
Consiliul European a luat în calcul modificările fiscale, evoluţiile bugetare din 2020 şi noua strategie bugetară şi cere reforme, mai ales în gestionarea finanţelor publice.
“În acest context, Facilitatea de Revenire şi Rezilienţă poate oferi României o oportunitate de a-şi îmbunătăţi situaţia fiscală, în condiţiile în care continuă să susţină creşterea economică şi crearea de locuri de muncă”.
Compania Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate pentru preluarea de la ExxonMobil a proiectului Neptun Deep privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. ExxonMobil deține o participație de 50% din…
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția legăturii dintre Oradea și A3. Au fost transmise adresele de…
Consiliul European recomandă României să pună capăt deficitului excesiv până cel târziu în 2024. România va trebui să prezinte un raport până la 15 octombrie 2021 cu privire la…
Tribunalul Comercial din Cluj-Napoca a anulat o decizie a Judecătoriei Cluj-Napoca și a pronunțat o hotărâre în favoarea clienților care reclamaseră „caracterul abuziv” al unei clauze contractuale impuse de R…
Cand vine vorba de huse personalizate, inegalabilul BitCase preia conducerea. Magazin online specializat in personalizarea huselor pentru telefoane, BitCase ti-a pregatit poate cea mai apreciata colectie din acest an. Es…
Afacerile din serviciile de piaţă prestate mai ales companiilor s-au majorat, ca serie brută, cu 10,7% în primele patru luni dn 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, arată INS. În…
Șomajul a crescut la 6,1%, comparativ cu 5,2% în trimestrul precedent. Totodată, ocuparea populației apte de muncă, între 15 și 64 de ani, a fost de 60,8% în primul trimestru din 2021, mai redusă față…
Ministerul Finanţelor Publice a respins joi toate ofertele de cumpărare primite pentru titluri de stat de 600 milioane lei, cu scadenţa în 2026, considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat. La…
Cea mai ridicată inflație în UE a fost în Ungaria 5,3%, Polonia 4,6%, Luxemburg 4%, Lituania 3,5% şi România 3,2%, arată datele Eurostat. Inflația medie în UE a crescut până la…
Înmatriculările auto au crescut semnificativ în mai 2021, pentru a treia lună consecutiv, odată cu relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, arată Asociaţia Constructorilor Europeni …
Plățile fără numerar la nivel global se vor dubla până în 2025, comparativ cu anul 2020, ajungând la 1,9 trilioane de tranzacţii, şi se vor tripla până în 2030. Acest lucru se…
24% dintre angajați vor să lucreze în continuare de acasă, 43% vor sistem hibrid, iar 33% sunt nehotărâți, arată un studiu realizat de BestJobs. Productivitatea angajaţilor este principalul aspect în…
Afacerile din comerţul cu ridicata, cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete, în termeni nominali, a crescut în termeni nominali cu 12,6%, respectiv 9,2%, în primele patru luni din 2021, comparativ cu…