Contract de pază fără licitație, la Sectorul 1, printre gunoaie neridicate și scandalul fraudării alegerilor

0
244

Coșmarul gunoaielor menajere din Sectorul 1 a intrat, ieri, într-o nouă etapă. Compania de salubritate anunță că a suspendat, din motive de neplată și pentru că nu mai are unde să depoziteze gunoaiele, prestația de servicii pentru Primăria Sectorului 1. Clotilde Armand amenință cu Poliția Locală compania Romprest, în condițiile în care groapa ecologică Iridex, din Chiajna, nu mai este autorizată să primească noi cantități de deșeuri, printr-o decizie asumată de primarul Capitalei, Nicușor Dan. Iar, în acest timp, era cât pe ce ca și serviciile de pază prestate la unitățile subordonate Primăriei Sectorului să nu mai fie asigurate. S-a rezolvat, prin încheierea unui contract, pentru patru luni de zile, fără licitație, cu aceeași companie pe care consilierii USR o acuzau public că ia prea mulți bani. Companie în spatele căreia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman. Iar toate aceste evenimente au loc pe fondul unui scandal fără precedent legat de declarațiile procurorului SIIJ, care instrumentează dosarul fraudelor electorale pentru alegerea primarului de sector.  

În timp ce Poliția Capitalei și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție numărau, din nou, voturile exprimate în 27 septembrie 2020, pentru alegerea edilului, iar situația gunoaielor din cel mai important sector al Bucureștiului devenea incertă, pe fondul unui conflict deschis între primarul Clotilde Armand și compania Romprest, Primăria Sectorului 1 a luat o decizie urgentă pentru rezolvarea unei alte chestiuni care „ardea” în această unitate administrativ-teritorială. Este vorba despre achiziția de servicii de pază pentru sediile Primăriei Sectorului 1, a sediului Centrului Militar Sector 1, a sediilor Direcției de Evidență a Persoanelor și de Stare Civilă Sector 1, a sediului Unităților de Învățământ Preuniversitar și ale Unităților Sanitare și de Piețe Agroalimentare. 

Autoritatea contractantă a decis să atribuie contractul fără să publice, în prealabil, un anunț de participare, fără să organizeze o licitație publică și fără să facă o procedură simplificată de selecție de oferte, invocând „o extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute”. Mai exact, Primăria Sectorului 1 susține că, începând cu data de 10 februarie 2021, au fost preluate procedurile de achiziție inițiate de către entitățile subordonate primăriei, care au fost desființate prin Hotărârea Consiliului Local din 14 decembrie 2020. Potrivit acestei hotărâri, procedurile aflate în derulare la nivelul Administrației Piețelor, Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar, al Unităților Sanitare Publice și al Centrului Cultural au intrat în atribuțiile primarului Clotilde Armand, prin aparatul său de specialitate. 

S-a invocat o urgență extremă 

Potrivit documentelor care au stat la baza achiziției fără licitație, serviciile de pază erau absolut necesar a fi contractate, iar perioadele de aplicare a procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă sau prin procedură simplificată „neputând fi respectate, din motive de extremă urgență”. Se mai arată, de asemenea, că serviciile de pază prestate în baza contractului încheiat la 31 iulie 2020 și a unui act adițional din 14 decembrie 2020, având ca beneficiar Administrația Piețelor, au expirat la 31 martie 2021. Iar serviciile similare, având ca beneficiari Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Administrația Unităților Sanitare Publice prestate în baza unui contract încheiat la data de 12 decembrie 2020 și a unui act adițional din 29 ianuarie 2021, au expirat la data de 28 februarie 2021. Ambele contracte au fost prelungite în baza unor proceduri de negociere fără anunț de participare, pentru încă două luni, până la 30 aprilie 2021.

Ei bine, la data de 29 aprilie 2021, Primăria Sectorului 1 încheie, fără licitație, contractul nr. 8/2021, în valoare de 5.106.087,14 lei fără TVA (6.076.243,7 lei cu TVA inclusă), pentru achiziția de servicii de pază pentru o perioadă de patru luni. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare lună aferentă acestui contract, primăria va plăti, teoretic, câte 1,52 de milioane de lei cu TVA. 

În spatele firmei s-ar afla un fost consilier PNL

Prestatorul serviciilor de pază este același ca și până acum la Sectorul 1. Este vorba despre SC Pols Security SRL, care, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) îl are drept asociat unic și administrator pe omul de afaceri Tudosie Diculescu, implicat și-n proiecte imobiliare, în București, alături de un important trust de profil italian.

Numai că presa centrală a dezvăluit, în mai multe rânduri când a analizat contractele cu serviciile de pază de la Primăria Sectorului 1, că, de fapt, patronul din umbră al companiei ar fi Paul Olteanu, fost consilier liberal local la Consiliul Local al Sectorului 1, din timpul mandatului fostului primar PNL Andrei Chiliman. Tot din acele vremuri durează și contractele de pază încheiate cu această societate.

Interesant este că, în mandatul anterior, 2016-2020, USR a avut o problemă de principiu legată de această companie de pază. Mai exact, consiliera USR Dorina Bănișor spunea, în septembrie 2016, că „există și o firmă de pază – Pols Security – care păzește clădirea nefuncțională care găzduiește Piața Amzei. Acolo costă primăria 14.000 de euro pe lună. Este nevoie de pază, dar nu la aceste prețuri”, spunea respectiva consilieră USR.

Oficial, odată cu încheierea, fără licitație, a contractului cu valabilitate de patru luni, Primăria Sectorului 1 anunță că „s-a derulat lucrul la procedura de licitație publică pentru achiziția de servicii de pază la sediul Centrului Militar, la sediile Direcției de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă, la sediul Direcției de Taxe și Impozite Locale, la Unitățile de Învățământ Preuniversitar, la Unitățile Sanitare și pentru piețele agroalimentare”.

 

Războiul deșeurilor. Romprest a suspendat serviciile. Clotilde amenință cu rezilierea contractului

Între timp, însă, sectorul condus de Clotilde Armand riscă să se înece în gunoaie. Compania Romprest Service SA a anunțat oficial că operatorii stațiilor de sortare/tratare a deșeurilor colectate și transportate de către această societate au limitat activitatea, începând cu data 22 mai 2021. Iar, începând din data de 1 iunie, Romprest a suspendat integral activitatea, „din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1”.

Compania de salubritate atrage atenția și asupra faptului că, totodată, depozitului ecologic Iridex nu i s-a prelungit contractul de către Primăria Municipiului Bucuresti, „iar Autoritatea contractantă, căreia îi revine aceasta obligație legală, nu a dispus o soluție alternativă, până la această dată, deși a fost notificată în mod repetat în acest sens, încă din data de 9 aprilie 2021”. „Astfel, începând cu data de 01.06.2021, deșeurile care nu mai necesită tratare și care sunt colectate separat de către Romprest, nu mai pot fi predate unui operator autorizat și agreat de către Autoritatea contractantă, prin urmare deșeurile respective nu mai pot fi colectate”, se mai arată în documentul Romprest.

Reamintim faptul că, în cursul lunii aprilie, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, anunța triumfalist că a decis ca depozitul de deșeuri de la Chiajna, deținut de Iridex Group,  să nu mai primească deșeuri pe amplasament. Decizia a venit în contextul în care, în data de 28 decembrie 2020, contractul a fost prelungit cu încă trei luni, dar pentru „activități de monitorizare și închidere”. 

Ca atare, subliniază Romprest, „programele curente de colectare a deșeurilor vor înregistra întârzieri și modificări, dictate de adaptarea la situația (sperăm temporară) de imposibilitate de a preda deșeurile colectate separat, atât cele generate de populație și de instituțiile publice din subordinea Primăriei Sectorului 1, cât și cele rezultate din operațiunile de salubrizare stradală și salubrizarea depozitelor necontrolate de deșeuri”.

Primărița, decisă să-i „înfrunte”

Anunțul Romprest, în loc să o determine pe primărița Clotilde Armand să găsească o soluție pentru rezolvarea acestei situații, a reprezentat un nou prilej pentru edil să se certe cu firma de salubritate. Într-o postare pe contul său de socializare, Armand amenință și dă vina pe… PNL. „Este un nou șantaj de tip mafiot din partea acestei companii, un șantaj adresat tuturor locuitorilor din Sector care plătesc bani mulți să fie curat”, scrie aceasta. Clotilde Armand susține că „compania adusă de un fost primar liberal pentru o perioadă de peste 20 de ani și apărată de avocații liberali în Consiliul Local al Sector 1 (în ciuda Deciziei Curții de Conturi a României de recuperare a prejudiciului de peste 100 de milioane de lei, în ciuda raportului ANRSC care ne zice foarte clar să recuperăm banii plătiți ilegal de primarul pesedist) nu și-a plătit datoriile către furnizori. Cu toate că a primit bani de la Primărie pentru asta. Și furnizorii refuză acum să mai primească gunoiul adus de compania aceasta. Acum, lucrurile sunt foarte clare. O spun încă o dată: Dacă în maxim 24 de ore de la anunțul companiei șantajiste orice fel de gunoi (stradal sau menajer) din Sectorul 1 nu este ridicat voi rezilia contractul și în următoarea secundă un alt operator de salubritate intră în Sectorul 1. Totuși, nu suntem proștii mafiei gunoaielor și eu nu mă clintesc în fața amenințărilor de tip mafiot” scrie primarul.

Armand mai spune că „stau aici în primărie să-i înfrunt pe cei care au impresia că pot fura peste un sfert din bugetul anual al Primăriei Sectorului 1 (da, atât plătim pentru gunoi) cu ajutorul unor consilieri vânduți. Am anunțat și Garda de Mediu că operatorul de salubritate din Sectorul 1 depozitează în acest moment ilegal deșeurile. Țineți minte: au maximum 24 de ore. Și eu am început deja să număr.Vă rog să sesizați Poliția Locală Sector 1 dacă nu se ridică gunoiul Dvs.”, scrie Clotilde Armand”.

 

Liberalul Adrian Moraru: Echipa de zgomote de la Sectorul 1 nu înțelege nimic

Atitudinea primarului Armand a fost taxată de consilierul general PNL, Adrian Moraru, care, la rândul lui, scrie pe contul său de socializare că „știu oameni care,  la criza trecută, disperați că nu li se ridicase de zece zile gunoiul, plecau de acasă, din Sectorul 1, cu sacul de gunoi în mașină și îl aduceau la locul de muncă din sectorul 2, 3 sau localități din Ilfov. Știe cineva dacă în echipa de zgomote a primăriței exista cineva care înțelege salubritate? Chiar și acum, la șase luni de la intrarea în mandat, nu cred ca reușesc să înțeleagă ce complex e acest domeniu”.

Adrian Moraru susține că nu apără în niciun fel Romprest, „dar ideea asta că doamna (Clotilde Armand – n.red.) e revoluționară și Romprest niște corupți nu interesează pe nimeni. Oamenii vor să li se ridice gunoiul. Nu să trăim cu scandal. Scandalul nu ridică gunoiul din stradă”.

Source</a