Covid: Franța înăsprește restricțiile pe fondul răspândirii Omicron

0
429
Covid: Franța înăsprește restricțiile pe fondul răspândirii Omicron

Franța a anunțat înăsprirea restricțiilor la Covid pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron, relatează BBC.

Începând cu 3 ianuarie, munca la distanță va deveni obligatorie pentru cei care pot, iar adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele de interior.

Vestea vine în contextul în care Franța a înregistrat sâmbătă peste 100.000 de noi infecții – cel mai mare număr raportat în țară de la începutul pandemiei.

Însă premierul Franței nu a introdus interdicții pentru noaptea de Anul Nou.

Țările din întreaga Europă reiau restricțiile, pe măsură ce numărul infecțiilor crește și noua variantă Omicron se răspândește pe continent.

Studiile sugerează că această tulpină este mai blândă decât Delta, cu 30% până la 70% mai puține șanse ca persoanele infectate să ajungă la spital. Dar există temeri că numărul mare de cazuri ar putea copleși spitalele.

Premierul francez Jean Castex a declarat reporterilor că pandemia se simte “ca un film fără final”, în timp ce a prezentat noile măsuri în cadrul unei conferințe de presă care a urmat unei reuniuni de criză a cabinetului.

Ministrul sănătății, Olivier Véran, a declarat că numărul infecțiilor cu coronavirus se dublează la fiecare două zile, avertizând asupra unui “mega val” de noi cazuri.

Noile reguli includ, de asemenea, limite privind adunările publice în aer liber – care vor fi restricționate la 5.000 de persoane – și o interdicție de a mânca și bea în transportul pe distanțe lungi.

Cluburile de noapte vor rămâne închise până la noi ordine, iar cafenelele și barurile vor putea oferi doar servicii la masă. Angajații care lucrează de acasă vor trebui să facă acest lucru cel puțin trei zile pe săptămână. Purtarea măștii va deveni obligatorie în centrele orașelor.

De asemenea, guvernul scurtează perioada de timp între vaccinurile de rapel de la patru luni de la ultima vaccinare la trei luni.

Proiectul unui certificat verde – care va avea neevoie de dovada vaccinării, nu doar un test negativ, pentru a intra în spațiile publice – va intra în vigoare începând cu 15 ianuarie, dacă parlamentul va aproba un proiect de lege.

Școlile se vor redeschide, așa cum era prevăzut, la 3 ianuarie.

Potrivit tabloului de bord al coronavirusului din țară, Franța are în prezent o medie de peste 70.000 de noi infecții zilnice.

Luni, au fost înregistrate peste 1.600 de noi spitalizări, ceea ce ridică la 17.000 numărul total de persoane spitalizate ca urmare a Covid-19, potrivit datelor autorității de sănătate publică din Franța.

În Europa, au fost anunțate restricții suplimentare în Germania și Grecia, în timp ce guvernele încearcă să oprească valul de cazuri pozitive.

Reuniunile din Germania vor fi restricționate începând cu 27 decembrie, iar sălile de sport, piscinele, cluburile de noapte și cinematografele vor fi închise pentru public în mai multe landuri. Reuniunile private ale persoanelor vaccinate vor fi, de asemenea, limitate la un număr maxim de 10 persoane.

Presa locală relatează că cel puțin 10 polițiști au fost răniți și aproximativ 100 de protestatari au fost arestați luni în orașul german Bautzen, în timp ce oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de noile măsuri.

Din 3 ianuarie, guvernul grec va cere barurilor și restaurantelor să închidă până la miezul nopții, iar mesele vor fi limitate la șase clienți. Localurile nu vor avea voie să primească clienți care stau în picioare, iar dacă nu se vor conforma, muzica va fi interzisă în aceste localuri, a relatat agenția de presă Reuters.

Danemarca – o țară de 5,8 milioane de locuitori – are în prezent cea mai mare rată de infectare din lume, cu 1.612 cazuri la 100.000 de persoane. Șapte decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Danemarca a închis atracțiile culturale și a limitat orele de deschidere a barurilor și restaurantelor în încercarea de a stopa noile infecții.

Iar înainte de Crăciun, Islanda a redus numărul de persoane permise la adunări, pe fondul creșterii numărului de cazuri. Până la jumătatea lunii decembrie, această țară insulară nu a raportat niciodată mai mult de 200 de cazuri zilnice, dar în ultimele 24 de ore a înregistrat un număr record de 672 de infecții.

(sursa: Mediafax)

Covid: Franța înăsprește restricțiile pe fondul răspândirii Omicron

Franța a anunțat înăsprirea restricțiilor la Covid pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron, relatează BBC.

Număr record de infectări în întreaga lume, pe fondul răspândirii Omicron

Cazurile de Covid-19 la nivel mondial au atins luni un record zilnic, perturbând sezonul de sărbători la un an după ce vaccinurile au început să fie distribuite și la doi ani de la apariția virusului Covid, relatează Bloomberg.

Japonia își propune să trimită o persoană pe Lună până la sfârșitul deceniului

Japonia și-a revizuit calendarul planurilor de explorare spațială, vizând plasarea unei japonez pe Lună până în a doua jumătate a accestui deceniu, anunță Reuters.

Record absolut de cazuri COVID în Italia. Număr aproape triplu al noilor contaminări față de luni

Italia înregistrează marți un record de infecții COVID de la începutul pandemiei. Sunt aproape 80.000 de cazuri noi din peste 1 milion de teste făcute. Luni erau 30.000 de infectări.

Retrospectivă: 12 momente cheie care au marcat piața criptomonedelor în 2021

2021 a fost un an record pentru piața criptomonedelor, care a depășit pentru scurt timp valoarea de 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie, scrie CNBC.

Ministrul Muncii intervine în scandalul pensiilor: Să fie plătite până pe 15 ianuarie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță că a discutat cu conducerea Poștei Române să depună eforturi pentru ca pensiile pe luna ianuarie să fie plătite până în data de 15.

Octavian Jurma, avertisment înfricoșător: Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii în România

Omicron va fi dominantă până la finalul săptămânii în România, „cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația”, spune medicul Octavian Jurma. Petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare.

Explozia variantei Omicron loveşte în plin industria transporturilor: Angajaţii refuză noi contracte

De la navigatorii care refuză să se întoarcă pe nave, până la şoferii de camioane a căror îngrijorare cu privire la închiderea frontierelor cauzate de Covid depăşeşte atracţia salariilor mai mari, industria transporturilor se pregăteşte pentru un alt an de întreruperi ale lanţului de aprovizionare.

Dezinteres total față de vaccinare. Mai puțin de 6.000 de români s-au imunizat cu prima doza în ultimele 24 de ore

Peste 25.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 6.000 cu prima doză, a anunțat marți CNCAV.

Joe Biden NU reușește să închidă cumplita închisoare de la Guantanamo

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, vrea mai mare autoritate asupra cumplitei închisori din Guantanamo, Cuba. Aceasta a fost deschisă în 2002 și este folosită de CIA pentru detenția și anchetarea persoanelor suspecte de terorism, scrie EFE.

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19 faţă de ultima raportare, în Capitală - 136

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti – 136 şi judeţul Timiş – 67, a informat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Medicii de familie vor putea face teste antigen

Medicii de familie vor putea face teste antigen pentru depistarea COVID-19 și vor fi plătiți cu 50 de lei/persoană.

Haos pe aeroporturi: Încă 2.200 de zboruri anulate marți

Mii de zboruri au fost anulate în ultimele zile, în contextul în care cazurile de Covid au crescut în întreaga lume. Marți, alte 2.200 de zboruri au fost anulate, dintre care aproape 700 în interiorul, spre sau dinspre Statele Unite, potrivit site-ului de monitorizare FlightAware, citat de CNN.

Spitalele din Germania sunt PUTERNIC afectate de lipsa pesonalului

Spitalele din Germania sunt puternic afectate de lipsa pesonalului, astfel încât 84% dintre acestea nu au lucrători medicali suficienți la secțiile ATI, arată un sondaj al Institutului spitalelor germane (DKI), scrie DPA. Totodată, 60% dintre spitale au înregistrat pierderi în 2021. 

Trafic infernal pe Valea Prahovei. Se circulă bară la bară pe ambele sensuri

Traficul rutier s-a intensificat pe sensul de urcare al DN 1, către staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Coloane de mașini s-au format în Comarnic și Bușteni.

Source</a