Cuba se opune and #39; and #39;expansiunii and #39; and #39; NATO la frontierele Rusiei

0
274

Cuba-AFP (prin Agerpres)-19 februarie 2022: Cuba a criticat dur ieri, în plină criză ucraineană, ”isteria propagandistică” a Washingtonului împotriva Rusiei şi ”expansiunea” NATO până la frontierele sale, cu prilejul unei vizite oficiale la Havana a vicepremierului rus Iuri Borisov.

“Respingem energic isteria propagandistică şi mediatică pe care a declanşat-o guvernul SUA împotriva Rusiei şi ne opunem cu fermitate expansiunii NATO la frontierele acestui stat frate”, a postat pe Twitter ministrul cubanez al afacerilor externe, Bruno Rodriguez.

Vineri seară, vicepremierul cubanez, Ricardo Cabrisas, a subliniat deja “poziţia cubaneză împotriva sancţiunilor unilaterale şi incorecte pe care le impune Occidentul” Moscovei şi împotriva unei eventuale aderări a Ucrainei, vecină cu Rusia, la NATO.

Vicepremierul cubanez, care s-a întâlnit cu omologul său rus, şi-a exprimat solidaritatea cu Moscova în contextul “constantelor campanii de dezinformare şi a războiului de propagandă” al SUA, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Occidentalii se îngrijorează de săptămâni de riscurile unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, după ce Moscova a comasat peste 100.000 de militari la frontierele sale, o situaţie explozivă în centrul celei mai grave crize cu Rusia de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Cei doi vicepremieri şi-au exprimat de altfel dorinţa “de a continua şi amplifica colaborarea bilaterală în toate domeniile” între Cuba şi Rusia, în special în “domeniile transporturilor, energiei, industriei, serviciilor bancare şi financiare”, potrivit aceleiaşi surse.

Vicepremierul cubanez a mulţumit Moscovei şi pentru “sprijinul continuu şi solidaritatea” cu Cuba în timpul pandemiei de COVID-19, în principal prin trimiterea a cinci avioane cu ajutor medicale, precum şi a unei nave care transportă făină de grâu, care urmează să ajungă în insulă.

Înainte de a ajunge în Cuba, Iuri Borisov s-a deplasat în Venezuela şi Nicaragua, alţi doi aliaţi ai Moscovei în regiune.

În urmă cu o lună preşedinţii Vladimir Putin şi Miguel Diaz-Canel au discutat telefonic despre întărirea “asocierii strategice” între cele două ţări. Vicepremierul Iuri Borisov a mai efectuat o vizită la Havana în octombrie.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here