Cum s-a ajuns la anarhie, jafuri și un masacru cu peste 200 de morți, după condamnarea fostului președinte al Africii de Sud FOTO

0
206

Condamnarea la închisoare a fostului președinte sud-african Jacob Zuma a declanșat un val de violențe și haos în mai multe orașe din Africa de Sud. Depozite de mărfuri sau mall-uri au fost devastate, iar în urma ciocnirilor dintre forțele de ordine și menifestanți au murit peste 200 de oameni.

Protestele care au urmat arestării lui Zuma, săptămâna trecută, s-au extins în jafuri şi în revărsarea furiei generale din cauza greutăţilor şi a inegalităţilor care persistă la 27 de ani de la sfârşitul apartheidului.

Potrivit jurnaliștilor de la Casa Jurnalistului, politicianul și-a chemat în stradă susținătorii, care au atacat linii de aprovizionare, au dat foc la camioane și centre comerciale ca să forțeze autoritățile să îl elibereze, iar după mai multe zile de anarhie, în care poliția a fost total depășită, a intervenit armata și a început să tragă în mulțime.

Reuters arată că președintele Cyril Ramaphosa a declarat vineri că tulburările care au străpuns Africa de Sud în ultima săptămână se stabilizează și calmul a fost restabilit în majoritatea zonelor afectate, dar distrugerea va costa țării miliarde de ranzi (monedă din Africa de Sud).


Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat luna trecută pentru că a sfidat o decizie a curţii constituţionale de a depune mărturie într-o anchetă de investigare a corupţiei la nivel înalt în cei nouă ani de mandat ai săi, până în 2018. De asemenea, el se confruntă cu proces într-un caz separat pentru acuzaţii, care includ corupţie, înşelăciune şi spălare de bani. El a pledat nevinovat în instanţă în luna mai.

Fundaţia Zuma a declarat că nu va exista pace în Africa de Sud până când fostul preşedinte nu va fi eliberat din închisoare.

Potrivit Casa Jurnalistului, Jacob Zuma era un erou al luptei împotriva apartheidului, fost prizonier politic ca Nelson Mandela. De asemenea, Zuma a pus bazele instituțiilor anti-corupție care au ajuns acum să-l acuze.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here