Marti, 19 Decembrie 2023, ora 00:01
541 citiri
The Wall Street Journal constată un „punct de cotitură” în războiul cultural din SUA, dat fiind că un celebru comentator, Fareed Zakaria, considerat de mulți de stânga, a admis la CNN că „universitățile americane de elită s-au transformat din centre de excelență în instituții care promovează programe politice”. „Aceste programe, concentrate în jurul diversității și includerii, au fost adoptate cu bună credință, însă bunele intenții s-au preschimbat într-o ideologie dogmatică care a transformat aceste universități în locuri în care obiectivele țin exclusiv de ingineria politică și socială, iar nu de meritul academic
Fareed Zakaria de la CNN susține că americanii își pierd încrederea în instituțiile de învățământ superior care par mai mult preocupate de “promovarea agendei politice decât de excelența academică”. De asemenea, el a subliniat că lipsa diversității politice dăunează și capacității de analiză a corpului studențesc.
Comentariile lui Zakaria au venit în contextul în care președinților de la MIT, Harvard și University of Pennsylvania li s-a cerut demisia după o mărturie dezastruoasă despre antisemitismul din campusurile universitare. Lizz Magill, președinta Penn State, a demisionat. Între timp, președintele Harvard, Claudine Gay, și-a cerut scuze în The Harvard Crimson, în timp ce consiliul de administrație al MIT a emis o declarație de susținere a lui Sally Kornbluth.
America’s top universities should abandon their long misadventure into politics, retrain their gaze on their core strengths and rebuild their reputations as centers of research and learning.
My take: pic.twitter.com/smjkQ9fngE
— Fareed Zakaria (@FareedZakaria) December 10, 2023
Explicând de ce publicul american “își pierde încrederea în aceste universități”, Zaharia a argumentat: “Universitățile americane au neglijat excelența pentru a urmări o varietate de agende – multe dintre ele grupate în jurul diversității și incluziunii. Totul a început cu cele mai bune intenții. Facultățile au vrut să se asigure că tinerii din toate mediile au acces la învățământul superior și că se simt bine în campus. Dar acele bune intenții s-au transformat într-o ideologie dogmatică și au transformat aceste universități în locuri în care obiectivele omniprezente sunt ingineria politică și socială, nu meritul academic.”
El a subliniat că universitățile au minimalizat verdictul Curții Supreme de Justiție cu privire la acțiunea afirmativă, care, de altfel, ar afecta studenții merituoși din diverse grupuri minoritare, inclusiv asiaticii americani, în favoarea cotelor rasiale, argumentând că acest lucru ar afecta studenții străluciți din medii sărace care folosesc teste precum SAT pentru a-și demonstra calificările.
Arătând cu degetul spre departamentele de științe umaniste din marile universități, el a spus că, în zilele noastre, toate posturile academice se axează pe rasa și sexul candidatului și pe tematica care trebuie să fie despre grupurile marginalizate.
“Pe baza discuțiilor cu zeci de academicieni, impresia mea este că, în prezent, un alb care studiază președinția SUA nu are nici o șansă de a fi titularizat la un mare departament de istorie din America”, spune Zakaria.
De asemenea, acesta a subliniat că inflația notelor în domeniul științelor umaniste este “galopantă” și că multe dintre noile materii nu sunt domenii academice, ci “agende politice”.
El a mai spus că această “birocrație în creștere dedicată diversității, echității și incluziunii” ar duce la o lipsă de diversitate politică care “afectează în mod clar capacitatea lor de a analiza multe probleme”.
“Ceea ce am văzut la audierea din Camera Reprezentanților de săptămâna aceasta a fost rezultatul inevitabil al deceniilor de politizare a universităților. Universitățile de top din America nu mai sunt văzute ca bastioane ale excelenței, ci ca unități partizane, ceea ce înseamnă că vor continua să fie lovite de aceste furtuni politice pe măsură ce apar. Acestea ar trebui să renunțe la această lungă aventură în politică, să-și reorienteze privirea asupra punctelor lor forte și să-și reconstruiască reputația de centre de cercetare și învățare,” a concluzionat comentatorul CNN.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent