Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

0
394

Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

Impozitele pentru tranzacțiile cu criptomonede se plătesc dacă câștigurile depășesc 12 salarii minime brute pe țară. Este vorba despre impozitul pe venituri din alte surse și CASS, fiecare în procent de 10%, arată firma de consultanță Accace România. 

“La nivel global, piaţa criptomonedelor este în plin proces de dezvoltare, alături de numărul utilizatorilor, trend care tinde şi mai mult spre o extindere a ariei de utilizare a acestor monede virtuale. În România, începând cu anul 2019, au fost introduse în Codul Fiscal noi reglementări privind impozitarea veniturilor obţinute ca urmare a tranzacţionării criptomonedelor. Astfel, persoanele fizice care obţin acest tip de venituri au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit pe veniturile din alte surse şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, iar contribuţia de asigurări sociale (CAS) nu se datorează. Declararea veniturilor se efectuează prin depunerea anuală a Declaraţiei Unice, începând cu veniturile obţinute în anul 2019. Cota de 10% reprezentând impozit pe venit se aplică asupra câştigului obţinut de individ, respectiv diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi costul de achiziţie, inclusiv costurile alocabile tranzacţionării de monede virtuale”, arată analiștii.

Astfel, nivelul minim de la  care se plătește CASS este de 27.600 de lei iar procentul de 10% se stabilește la această sumă indiferent de câștigurile obținute. 

Totodată, excepție fac veniturile sub 200 de lei/tranzacție, cu condiția ca acestea să nu depășească 600 de lei pe an.

Cum se impozitează câștigurile din criptomonede

Impozitele pentru tranzacțiile cu criptomonede se plătesc dacă câștigurile depășesc 12 salarii minime brute pe țară. Este vorba despre impozitul pe venituri din alte surse și CASS, fiecare…

ROBOR la 3 luni continuă să crească. La ce valoare a ajuns astăzi

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou, marți, ajungând la 2,60% de la 2,59% vineri și luni, ca reacție la majorarea dobânzii de referință anunțată de BNR săptămâna trecută. Indicele ROBOR la …

Creșterea economică a încetinit. Avans de 0,3% în trimestrul III din 2021

Creșterea economică a încetinit la 0,3% în trimestrul III din 2021, raportat la perioada anterioară. Față de același interval din 2020, avansul este de 7,2%, serie brută, și 8%, serie ajustată, arată…

Câștigătorii pandemiei. Afacerile firmelor de pompe funebre EXPLODEAZĂ

Afacerile firmelor de pompe funebre vor ajunge un nivel record, de peste 500 de milioane de lei în 2021 din cauza creșterii deceselor dar și a scumpirii serviciilor, arată o analiză Frames.  În…

De ce avem nevoie de o pensie facultativă

Răspunsul este simplu. O pensie facultativă, aferentă Pilonului III, ne aduce venituri suplimentare. O vom încasa după ce ne retragem din activitate, sub forma unui venit lunar. Contribuția pentru aceasta poate…

Scumpirea accelerată a energiei dublează profitul Hidroelectrica

Pe fondul creşterii cu 48% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice şi ca urmare a unei cantităţi de energie electrică vândută mai mare cu 18% la 14,08 TWh, Hidroelectrica – cel mai mare producător de…

 Parcul Național Munții Măcin: Pe hârtie, arie protejată, în teren se forțează exploatarea granitului cu explozibili
Galerie Foto Liniștea locuitorilor din ariile naturale protejate situate în zona Munților Măcinului este în pericol, dacă va fi pus în aplicarea planul de a deschide o carieră pentru exploatarea industrială a granitului….

La COP-26, Germania ne-a pus „talpa” la centralele nucleare

Finalul Conferinței mondiale privind schimbările climatice COP-26 nu aduce un bilanț pozitiv pentru România. Speranța că energia nucleară va fi „avansată” fără restricții în rândul energiei verzi, cu o…

România NU a semnat acordul privind acordul privind reducerea emisiilor de metan

Guvernul României nu a semnat Angajamentul Global pentru Metan (Global Methane Pledge), din cadrul Conferinţei ONU pe teme climatice COP26, de la Glasgow, ratificat de 103 state, arată Asociaţia…

Angajații din UE au muncit mai mult în trimestrul al II-lea din 2021

Salariații din UE au lucrat cu 3% mai multe ore în trimestrul al II-lea din acest an, raportat la cele trei luni anterioare. Este vorba despre peresoane cu vârste între 20 și 64  de ani, arată datele…

Fondul Proprietatea a înregistrat un profit de peste 3 miliarde de lei în primele 9 luni din 2021

Fondul Proprietatea anunță un profit  în primele nouă luni ale anului 2021 a fost de 3.097,7 milioane lei în primele 9 luni din 2021.  Acesta se datorează câștigului net nerealizat aferent FP…

Scumpirea energei afectează GRAV profitul Electrica. Scădere de peste 81% în primele 9 luni din 2021

Societatea Electrica anunță un profit net de 72 milioane de lei în primele 9 luni din acest an, cu 81,8% mai mic față de aceeași perioadă din 2020, când profitul se situa la 461 milioane de lei. Veniturile…

Ce trebuie să ştii despre deschiderea unui cont curent

În ziua de astăzi să deţii un cont curent sau un card de debit ori credit nu este un lucru uimitor ci dimpotrivă este un lucru destul de comun şi foarte mulţi dintre noi au cel puţin un card de debit pe numele…

Avans FULMINANT al investițiilor străine directe. Creștere de peste 214% în primele 9 luni din 2021

Investiţiile străine directe au avut o creștere extraordinară în primele 9 luni ale acestui an, de 214,79%, ajungând la 5,279 miliarde de euro față de 1,677 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2020,…

Producția agricolă a României a scăzut cu peste 11% în 2020

Producția agricolă a scăzut în 11 dintre cele 27 de state UE în 2020, printre acestea aflându-se și România al cărui declin este de 11,3%, arată datele Eurostat.  Alte țări afectate sunt Bulgara și…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here