Cum se restructurează sistemul bancar în pandemie?

0
213

Cum se restructurează sistemul bancar în pandemie?

Cum se restructurează sistemul bancar în pandemie? Un număr de 1.013 funcţionari bancari au plecat din sistem şi 206 sucursale au fost închise între S1/2021 şi S1/2020.

Restructurarea siste­mu­lui bancar a continuat, pro­cesul fiind accen­tuat în contextul pan­de­miei de COVID-19, astfel că băncile care activează pe pia­ţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primului semestru (S1) din 2021 un număr de 51.894 de angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.750, scrie Ziarul Financiar.

La finalul trimestrului I din 2021 erau 52.130 de angajaţi în bănci şi 3.789 de sucursale.

Analizând evoluţia din ultimul an se observă că Între S1/2020 şi S1/2021 un număr de 1.013 de sala­riaţi au plecat din sistemul bancar ro­mânesc şi 206 de sucursale şi agenţii ban­care au fost închise, potrivit date­lor tansmise de Banca Naţională la solicitarea ZF.

Comparativ, între S1/2020 şi S1/2021 un număr de doar 392 de func­ţionari au ieşit din bankingul ro­mânesc şi 255 de unităţi teritoriale bancare au fost închise.

Faţă de situaţia de la sfârşitul anu­lui 2020 se observă că în S1/2021 nu­mă­rul sucursalelor a scăzut cu 85, în timp ce numărul angajaţilor s-a ajus­tat mai mult, scăzând cu 756 de persoane.

Ritmul restructurării s-a intensifi­cat faţă de S1/2020 şi în ceea ce pri­veşte numărul de salariaţi şi în pri­vinţa reţelei teritoriale.

Pe parcursul întregului an 2020, un număr de 183 de sucursale şi agen­ţii ban­care au fost închise şi 456 de sala­riaţi au plecat din sistem, după ce în 2019 peste 320 de unităţi bancare au fost închise şi 631 de salariaţi au ie­şit din banking. La sfârşitul anului trecut băn­cile de pe piaţa românească au ajuns să aibă 52.650 de angajaţi, iar nu­mă­rul sucursalelor a coborât la 3.835. În anul 2018 un număr de 214 su­cursale şi agenţii bancare au fost în­chise şi 1.307 salariaţi au plecat din sistem.

La începutul crizei economice pre­cedente, din 2008/2009, restruc­tu­rările operate pe piaţa bancară locală au fost destul de ezitante, însă s-au accen­tuat ulterior.

Faţă de 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri au plecat din bănci şi circa 43% dintre su­cursale s-au închis.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul în anul de boom eco­no­mic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lu­crau peste 71.600 de anga­jaţi. Faţă de vârful din 2008 se consta­tă că 19.728 de salariaţi au plecat din sis­tem, scăderea fiind de 27,5%. Totodată, 2.802 de uni­tăţi bancare s-au închis în această pe­rioadă, ajusta­rea fiind de circa 42,8%.

Dincolo de impactul pandemiei de COVID-19, care a mutat în 2020 şi în prima parte din 2021 în mediul on­line mare parte din activitatea ban­ca­ră şi nu numai, în ultimii ani ajustarea re­ţelei teritoriale a băncilor a venit şi în urma tăierii costurilor, dar şi pe fon­dul consolidării sistemului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, pre­cum şi în urma tranzacţiilor cu portofolii. Numărul băncilor de pe piaţa românească a coborât la 34.

În perspectivă, restructurarea va con­tinua şi ca o consecinţă a pande­mi­ei de coronavirus, care a accelerat pro­cesul de digitalizare, dar şi consoli­darea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în con­di­ţiile în care mai există bănci, în spe­cial cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pen­tru menţinerea pe piaţă mai ales în noile condiţii fiind mari.

Băncile au în continuare chel­tu­ieli de funcţionare mari, în ciuda pro­ce­sului de restructurare a unităţilor te­ritoriale, în condiţiile în care cu toate că numărul salariaţilor a scăzut sa­lariile au fost majorate.

În ceea ce pri­veşte cheltuielile de personal din bănci, după scăderile din anii de criză, salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. Salariul mediu din bănci depăşeşte 5.000 de lei net/lună. Comparativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 1.000 de lei.

După un deceniu, cu toate creş­te­rile salariale din ultimii ani, bancherii au coborât de pe primul loc deţinut în 2008 spre finalul topului 10 al celor mai bine plătiţi salariaţi din economie.

În ultimii patru ani, sistemul ban­car a raportat profituri mari. Anul tre­cut, profitul la nivelul sistemului ban­car a ajuns 5,14 mld. lei, în scădere faţă de câştigul din 2019, de 6,4 mld. lei. Iar în S1/2021 profitul băncilor a depăşit 4 mld. lei, peste nivelul din S1/2020.

(sursa: Mediafax)

Cum se restructurează sistemul bancar în pandemie?

Cum se restructurează sistemul bancar în pandemie? Un număr de 1.013 funcţionari bancari au plecat din sistem şi 206 sucursale au fost închise între S1/2021 şi S1/2020. Restructurarea siste­mu­lui bancar a…

Semnal prost pentru economie, după explozia facturilor la energie şi creşterea cazurilor COVID-19

Pe lângă creşterea iminentă a facturilor la energie, dar şi într-un context în care autorităţile susţin că numărul de cazuri COVID-19 va creşte odată cu începerea şcolilor, septembrie mai vine cu un…

Eticheta energetică UE se schimbă de azi. Se revine la scara simplă A-G

Etichetele noi pentru becuri și lămpi se schimbă începând de miercuri. Consumatorii sunt ajutați să-și reducă facturile la energie și amprenta de carbon. Cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai si…

Dezastru! În timp ce Guvernul bâjbâie după soluții, facturile groazei la energie și gaze revin în cutiile de scrisori
Galerie Foto Într-o țară în care premierul nu știe cât costă o pâine, iar ministrul de Finanțe habar nu are cât este salariul minim, nu este de mirare că tot mai mulți români tremură de frica facturilor la energie și…

„Tranzacția DeepMind”: decodificarea inteligenței cu scopul de a stăpâni lumea
Galerie Foto În decembrie 2014, trei tineri londonezi au zburat la Los Angeles, ca să parafeze un business. Demis Hassabis, Shane Legg și Mustafa Suleyman erau fondatorii DeepMind Technologies, o companie mică din domeniul…

De ce să alegi o librărie online – beneficii pe care le aduc cumpărăturile online

Pentru iubitorii de cărți, găsirea cărții preferate la librărie poate fi uneori o adevărată provocare. Rupturile de stoc sau poziționarea greșită, încărcată, la raft pot face căutările anevoiase. În…

(P) Ce avantaje ai dacă te înscrii în concursul KRUK România derulat şi luna aceasta

KRUK România îşi răsplăteşte clienţii care folosesc platforma online e-kruk.ro. Toate persoanele care folosesc sistemul de plată online pot să participe la concursul „Fii copil din nou!”, care se…

Nou maxim istoric pentru euro

Euro a atins luni un nou maxim istoric în raport cu leul, fiind cotat la 4,9349 lei. Cu 4,9349 lei, euro atinge, luni, un nou maxim istoric în raport cu leul, precedenta valoare maximă fiind atinsă în 20 august,…

Industria de apărare sună mobilizarea generală sub geamurile Palatelor Victoria și Cotroceni
Galerie Foto Nemulțumite de situația actuală în care se găsește industria de apărare, sindicaliștii din  Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA) au decis să iasă în stradă. După…

FMI prognozează o creştere economică de 7% pentru România în 2021

FMI a dat publicităţii noile prognoze economice pentru România după publicarea concluziilor analizei anuale pe care o face cu fiecare ţară conform articolului IV din statutul instituţiei. FMI spune că…

Aproape 30% dintre angajaţi primesc salariul minim pe economie

Aproape unu din trei angajaţi din România (29%), adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 mi­lioane de contracte de muncă, este remunerat cu salariul minim pe economie, scrie ZF. În 2011, primul an în care cont…

Viteza creditului privat total a ajuns în iulie la 12,6%

Creditul privat, care dă oxigen economiei reale, a înregistrat o revigorare în lunile de vară, în luna iulie atingând o viteză de 12,6% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă de anul trecut, după ce în primele luni al…

Grupul italian Beltrame anunţă o investiţie de 200 milioane de euro într-o altă fabrică din România

AFV Beltrame Group, acţionarul Donalam, unul dintre cei mai mari pro­du­cători europeni de bare din oţel şi alte oţeluri speciale, anunţă o investiţie de 200 milioane de euro într-o capacitate de…

Profitul sistemului bancar a crescut la 4,2 miliarde de lei în primul semestru din 2021

Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul primului semestru din 2021 la un record de aproximativ 4,2 miliade de lei, în creştere cu peste 50% faţă de câştigul raportat…

Profitul Alpha Bank a crescut la 10,6 milioane de euro în primul semestru din 2021

Alpha Bank a înregistrat în semestrul I un profit înainte de impozitare de 10,6 milioane euro, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Activitatea de creditare a crescut într-un ritm susținut…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here