Acuzațiile la adresa fostei conduceri a SRI, generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, aduc în „oglindă” efectele luptei anticorupție, susțin specialiștii consultați de Ziare.com.
Fără a pune la îndoială prezumția de nevinovăție a celor doi inculpați, fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean, susține că nu poate fi vorba despre o „știrbire” a imaginii Justiției, ci de un „plus”, deoarece nimeni nu ar trebui să fie considerat de „neatins” în fața legii.
„Ei (generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă) nu trebuie să-și dovedească nevinovăția, ci cei care acuză trebuie să arate că sunt vinovați, cu probe. Desigur, este un eveniment zgomotos, dar trebuie să vedem ce se probează, până nu există o decizie definitivă a instanței, trebuie să fim rezervați. Despre acești domni se vorbea (n.r. în spațiul public) că ar fi comis fapte penale, însă nu putem să spunem că e real tot ce se vehicula. Pe de altă parte, nu e o anchetă ușoară. Ei sunt generali în rezervă(…) statut special prin lege, de multe ori nici nu știi cine sunt”, a declarat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.
„Câmpul tactic” și lupta anticorupție. Ce ar trebui să cerem sistemului de Justiție. Expert: „Soluții definitive”
În 2015, generalul Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției Juridice din cadrul Serviciului Român de Informații, menționa că este „angrenat” în justiție, pe care a prezentat-o ca un „câmp tactic”. Exprimarea a intrat în mentalul colectiv drept implicarea SRI în activitatea de cercetare penală, ceea ce este ilegal, după cum instanțele au decis, de-a lungul timpului.
„Protocoalele SRI-DNA au existat, interceptările ilegale din dosare au fost probate, nu mai trebuie să existe, aceste lucruri (implicarea SRI în activitatea de cercetare penală) nu trebuie permisă”, a subliniat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.
Pe de altă parte, expertul anticorupție Ioana Cercel, membru în Centrul de Politici Europene, susține că lupta anticorupție a primit o „bilă” albă nu doar pentru că acești generali, care au avut funcții extrem de importante în stat (șefi la SRI) au fost aduși la DNA, ci și pentru că oamenii au înțeles că nu trebuie să tolereze faptele de corupție.
„Din studiile pe care le facem, românii nu mai sunt așa entuziasmați de defilarea oamenilor în cătușe, cum era pe vremuri. Au înțeles care e esența Justiției, a anticorupției: nu vor defilare cu cătușe, chiar dacă la TV vedem cum unii oameni sunt acolo prezenți, e parte din societatea civilă, ne place sau nu. Românii au început să înțeleagă că soluțiile definitive ale instanței reprezintă Justiția. Și asta s-a văzut și în dosarul „Colectiv”, în multe altele. În cazul de față, al fostei conduceri SRI, se vorbește despre un pretins trafic de influență. Normal că influența o putea exercita asupra unor nume din sfera lor, tot din Justiție. Ceea ce este de netolerat, dacă se probează, evident, este faptul că o făcea după ce nu mai era în funcție, ceea ce arată o față căptușită a Justiției, ruptă acum de DNA, să vedem dacă și de instanțe”, ne-a menționat sursa citată.
Florian Coldea trebuie să achite o cauțiune uriașă. „Sunt nevinovat”
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar, după audieri maraton la DNA, ca urmare a plângerii depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg. Până la momentul redactării acestei informații, DNA nu a transmis oficial care sunt acuzațiile.
Generalii Coldea și Dumbravă au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune, valoarea acesteia fiind de 500.000 de lei. Cei trei nu au voie să vorbească între ei sau cu martorii din dosar și trebuie să achite cauțiunea în termen de o săptămână de la stabilirea acesteia (31 mai ac).
La ieșirea de la DNA, generalul Florin Coldea le-a menționat reporterilor că este „nevinovat”, fără a oferi detalii cu privire la acuzațiile care i se aduc.
Într-o intervenție la Antena3, Cătălin Hideg, omul de afaceri care a făcut denunțul împotriva foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, a acuzat că cei doi i-ar fi cerut prin intermediul avocatului Doru Trailă suma de 600.000 de euro, plus TVA, pentru a-i „garanta” o condamnare cu suspendare în dosarul în care era acuzat de fraudă cu fonduri europene.
Generalul (r) Florian Coldea, 12 ani la SRI. Controversele din activitate
Nu este prima dată când numele generalului (r) Florian Coldea ajunge în atenția opiniei publice. Până la acest moment, nu a fost pus sub acuzare în mod oficial, ci doar „suspendat”.
Mai exact, în 2017, el a fost suspendat din funcția de prim adjunct al șefului SRI, după ce fostul parlamentar Sebastian Ghiță a susținut că a fost în concedii de lux împreună cu Florian Coldea şi soția lui. Mircea Geoană îl acuza pe Florian Coldea de „implicare a serviciilor” în campanie electorală, în favoarea fostului președinte al țării, Traian Băsescu.
Generalul Florian Coldea a condus misiunea de salvare a jurnaliștilor răpiți în Irak, în 2005. Președintele de atunci, Traian Băsescu, a avut numai cuvinte de laudă la adresa sa. Ulterior, cei doi au devenit „adversari”, Coldea fiind acuzat (neoficial) că ar fi contribuit masiv la dosarele penale care vizează finanțarea campaniei electorale a fostului președinte al țării, Traian Băsescu.
Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații în 1 august 2005, iar în perioada iulie – octombrie 2006 a fost director interimar al SRI, după demisia lui Radu Timofte și până la numirea lui George Maior ca director.
În prezent, Florian Coldea este acționar în două firme de consultanță.